AK PARTİ GRUP TOPLANTISI

Güncelleme Tarihi:

AK PARTİ GRUP TOPLANTISI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2008 15:22

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Şartlar ne olursa olsun AK Parti iktidarı, KKTC'nin, Kıbrıslı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı

AK PARTİ GRUP TOPLANTISI

Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, “Kıbrıs'ı satıyor, taviz veriyor, geri adım atıyor” denildiğini söyledi. Erdoğan, “Bunları diyenler, bugüne kadar Kıbrıs için ne yapmışlar, Kıbrıs'ta çözüm için ne yapmışlar, Kıbrıs'ın ekonomisi için ne yapmışlar, eğitim ve sağlık sistemi için ne yapmışlar? Kıbrıs turizmine ne katmışlar, Kıbrıs davası için, bu davanın tüm dünyaya anlatılması için ne yapmışlar? Kıbrıs'ta barış için hangi adımı atmışlar? Hangi mesafeyi kat etmişler?” diye sordu.

Bu soruların cevabının olmadığını dile getiren Erdoğan, “Neden? Çünkü varlık nedenleri çözümsüzlük... Ne siyasi çözüm için bir adım atmışlar, ne de ekonomik kalkınma için bir gayret göstermişler. Kuru hamasetin ötesinde demode sloganların Kuzey Kıbrıs Türk halkına bir fayda sağlamadığını, mevcut durumu daha da kötüye götürdüğünü yıllarca göremediler, anlayamadılar. AK Parti iktidarı Kıbrıs sorununu milli bir dava olarak gördü. Gerçekçi bir zeminde ulusal çıkarlarımızı gözeterek, zamanın gereklerine göre uygun olarak aktif ve yapıcı bir politika geliştirdi. Bu politika bugüne kadar hem Türkiye'nin hem de Kuzey Kıbrıs'ın milli menfaatlerine en ufak bir halel getirmeden büyük bir açılım sağladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

KKTC'de yaptıklarını anlatan ve halktan kıyas yapmasını isteyen Erdoğan, “Çünkü ileri geri konuşanlar var. Onlara bir cevap oluştursun diye bunları veriyorum. Bunlar resmi rakamlar. Öyle çarşıda pazarda toplanan rakamlar değil, çıkarılan rakamlar değil, sizlere resmi rakamları veriyorum” dedi.

Erdoğan, 2002 yılında KKTC ekonomisinin büyüme hızının 6.9, 2003 yılında 11.4, 2004 yılında 15.4, 2005 yılında 13.5, 2006 yılında 13.2 olduğunu, 2007 yılında ise bunlara göre biraz düşük olduğunu belirterek, “Ancak 2008 yılında yine pozitif ve yüksek büyüme olacağı yönünde” diye konuştu.

“KKTC HEP İLERİYE GİTTİ”

AK Parti döneminde Kuzey Kıbrıs'ın hep ileriye gittiğini, hiç gerilemediğini ve küçülmediğini ifade eden Erdoğan, 2002 yılında 4 bin 409 olan kişi başına düşen milli gelirin, bugün 14 bin 47 dolara ulaştığını bildirdi.

Haberin Devamı

“Hangi iktidar döneminde nereye gittiği çok açık net ortada” diyen Erdoğan, 2002 yılında 45 milyon dolar olan ihracatın bugün 80 milyon doları aştığını kaydetti.

Erdoğan, 1974 yılında Kıbrıs'ta turizme yönelik olarak yatak sayısının 4 bin 493 olduğunu, 2002 yılına kadar 28 yılda, yatak sayısının 2 kat artarak 10 bin 611'e ulaştığını belirterek, “Son 5 yılda biz buna ne ilave ettik, 2007 yılı sonu itibariyle söylüyorum, ulaştığımız rakam 15 bin 832'dir. Hesap ortada, Halep oradaysa arşın burada. 2013 hedeflerimiz ise 30 bin yatak kapasitesine ulaşmaktır. Turizm noktasında çok sayıda alt yapı projesine hükümet olarak destek sağladık, sağlamaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

EĞİTİM SEKTÖRÜNDE YAPILANLAR

Eğitim sektörünü desteklediklerini, bu noktada da önemli başarılar elde ettiklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“2002 yılında KKTC'de öğrenim gören her milletten öğrenci sayısı 24 bin adetti. Bugün ne oldu biliyor musunuz? 43 bin. Buyurun. 24 bin nere, 43 bin nere. Hedefimiz 60 bine ulaşmak. Lafla olur mu bu, olmaz. Ama yoğun bir şekilde oradaki özel sektör üniversiteleri geleceği görüyorlar ve yatırım üstüne yatırım yapıyorlar. 2003 yılında 8 bin yatak kapasitesine sahipken, şu anda mevcut yurt sayılarının yatak kapasitesi 28 bini geçmiş durumda. Hesap ortada. ODTÜ'nün bir kampüsü vardı, Şimdi İstanbul Teknik Üniversitesi bir kampüsünü KKTC'de kuruyor ve 2 yıl içinde de bunlar eğitimine başlıyor. Tarım, orman, enerji, çevre gibi hemen her alanda KKTC tarihinde hiç görülmemiş ölçüde destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, son seyahatlerinde bakan arkadaşlarını, KKTC'li bakanlarla birlikte çalıştırdıklarını, ilgili bakanların birbirleriyle geleceği yönelik ne yapacaklarını görüştüklerini dile getirerek, bu temaslarla birlikte bundan sonraki süreci de karşılıklı olarak sürdüreceklerini bildirdi.

KKTC'nin hızla değiştiğini ve kalkındığını ifade eden Erdoğan, Yakın Doğu Üniversitesinde Tıp Fakültesi açtıklarını hatırlattı. Bu üniversitenin fiziki mekanının, Türkiye'deki özel üniversitelerde bulunmadığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

“17 bin öğrencisi var. Bu KKTC'li bir Türkün başardığı dev bir projedir. İçinde 11 fakültesi var. Hakikaten 2000 bin dönümlük arazi üzerinde güzel bir kampüs oluşturulmuş. Takdire şayan. Şimdi de Tıp fakültesinin açılışını yaptık. Tüm olumsuz yaklaşımlara rağmen, şimdi üniversite hastanesi olarak hastanesini de kuruyor. Bunu engellemek isteyenler var biliyor musunuz? İçeriden... Anlamak mümkün değil, ama bütün bunlara rağmen bunu aşmak için adımlarını attı, atıyor. Biz de dedik ki 'Bize düşen ne varsa biz yanındayız, yoluna aynen devam et.' Er veya genç herkes bu yanlışı anlayacak ve biz nerede kalmışız diyeceklerdir.”

Haberin Devamı

“ANAMUR-KKTC ARASINDA SU HATTI”

Başbakan Erdoğan, Kıbrıs adasının genelinde ciddi bir su sıkıntısının bulunduğunu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Güney kesime su vermeyi önerdiğini, Güney yönetiminin Yunanistan'dan su alacaklarını belirterek bunu kabul etmediklerini hatırlatarak, “Yunanistan'dan gelen su kokmuş çıktı. Suyu kullanamadılar, deşarj ettiler. Niye o sistemle bu iş yürümez. Şimdi biz yeni bir adım atıyoruz, İnşallah projeyi bu yıl sonuna kadar bitireceğiz. Anamur'dan Kuzey Kıbrıs'a yılda 75 milyon metreküp su taşıyan bir denizaltı sistemini kuracağız. Deniz altından asma boru sistemiyle KKTC'ye suyu taşıyacağız. Bu Kuzey Kıbrıs için çok önemli olduğu kadar bir barış suyu hattına da dönüşebilir” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!