Güncelleme Tarihi:
Mart 2011'de Sel Yayıncılık'ın piyasaya sürdüğü "Andy Warhol Felsefesi" adlı kitaba göre, 'süperstar' ünvanını ilk kullanan kişi, Warhol'un çevresinden biriydi. Bu ifade zamanla dünyaya yayıldı. Warhol, kitabın 38'inci sayfasında Ingrid'dan "Ingrid adında New Jerseyli bir arkadaşım kendine 'Ingrid Superstar' diyordu. Bence bu sözcüğü Ingrid icat etti. Ingrid'den önce 'süperstar' sözcüğünün geçtiği bir gazete- dergi kupürü kimde varsa buyursun bana göstersin" diye bahsetmişti.
Ingrid Superstar |
Warhol yaratıcılığını tetikleyecek insanları çevresinde toplarken, en az kendisi kadar "çılgın" bu insanları popüler etmiş, bu "çılgın" insanlar da aynen Warhol gibi medyaya eşsiz malzemeler vermişti. Bu tip malzeme verenlerden biri de Ingrid Superstar idi. Bu ifadeyi popüler kültür jargonuna sokan Ingrid belki de Ajda Pekkan'a "süperstar" sıfatını layık gören Erol Simavi'ye de ilham vermişti. Hürriyet gazetesinin eski sahibi Simavi bir dost toplantısında, "Ajda Pekkan'a star demek yetmez ancak süperstar dersek yerini bulur" diyerek, bu ifadenin önce Türkiye'deki sanat çevrelerinde ardından Pekkan'ın hayranları arasında yerleşmesini sağlamıştı. 1977'de hazırladığı "Süperstar" adlı albümle Pekkan da bu sıfatı resmen kabullenmişti.
Yani bir bakıma Andy Warhol olmasa, Ingrid Superstar ünlenmeyecek, süperstar kelimesi de bir ünvan haline gelmeyecekti.
Tayt da ilk kez Warhol'un çevresinde yayıldı
Taytın bale dışında yayılmasını sağlayan da kitapta yazanlar doğruysa, Warhol'un ilham perisi Edie Sedgwick idi. Elif Gökteke'nin harika çevirisiyle Türkçeleştirilen kitabın 45'inci sayfasında Andy Warhol, şöyle yazmıştı:
"Taxi mini eteği icat etti. Charleston'daki ailesine hiçbir şeysiz yaşayabileceğini kanıtlamaya çalışıyordu, o yüzden Lower East Side'a gider ve en ucuz giysileri satın alırdı, en ucuzlar da küçük kızlar için dikilmiş eteklerdi. Taxi'nin beli o kadar inceydi ki hiç tuhaf kaçmıyordu giydiği. Bir etek elli sentti. Bale taytlarını normal kıyafet olarak giyen ilk insan oydu, kıyafetini tamamlamak için kocaman küpeler takardı. Bir yenilikçiydi -hem ihtiyaçtan hem de eğlence olsun diye- ve büyük moda dergileri onun dış görünüşünü derhal benimsedi. Bayağı inanılmaz bir kızdı."