Aile planlaması tarih oluyor

Güncelleme Tarihi:

Aile planlaması tarih oluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2011 12:06

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en az üç çocuk yapın önerisi vücut buluyor.

Haberin Devamı

Akşam Gazetesi'nden Ebru Toktar Çekiç'in haberine göre Resmi Gazete'nin 2 Kasım'da yürürlüğe giren kanun hükmünde kararnamesi ile Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısının yanı sıra bugüne kadar uygulanan sağlık politikaları da değişti. Eski teşkilat yasasına göre, anayasaya paralel olarak, Sağlık Bakanlığı'nın görevleri arasında "ana ve çocuk sağlığının korunması ve aile planlaması hizmetlerini yapma" görevi bulunurken, yeni kanun hükmünde kararname ile bu göreve son verildi. Anayasa değişikliği beklenmeden uygulanan yeni sistem, doğum kontrolü politikasını rafa kaldırdı. Bu çerçevede Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yeni adıyla "üreme sağlığı" olan aile planlamasının Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütüleceğini savundu. Oysa bu kurumun görev tanımı içinde de aile planlaması yer almadı.

Haberin Devamı

BAKABİLDİĞİ KADAR

Türkiye'de iÅŸsizliÄŸin had safhada olduÄŸunu, sosyal güvenliÄŸin tüm insanları kapsamadığını vurgulayan Eski SaÄŸlık Bakanı Osman DurmuÅŸ, "Böyle bir tablo varken, siz 'üç çocuk doÄŸurun' diyorsunuz ve üreme saÄŸlığı ile ilgili programları kaldırıyorsunuz" dedi. DurmuÅŸ, "Herkes yaÅŸatabileceÄŸi, bakabileceÄŸi, okutabileceÄŸi ve iÅŸ güç sahibi yapabileceÄŸi kadar çocuk sahibi olmalıdır. Medeni olan da budur" dedi. Türk Jinekoloji ve Obstetrik DerneÄŸi (TJOD) Genel BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°smail Mete Ä°til ise, "Aile planlaması, her ailenin istediÄŸi kadar çocuk sahibi olmasının bilimsel kurallarını ırtaya koyar. Her ülkede bu konuda örgütler ve çalışmalar var. Aile planlaması, çocuk sayısının kısıtlanması deÄŸildir. Ä°stenilenden fazla çocuk sahibi olunmasının önüne geçilmesidir" yorumunu yaptı.Â

ÇOCUK SAYISINI SINIRLANDIRMAZ

Sağlık il müdürleri, aile planlamasını şöyle tanımlıyor; Ailelerin istedikleri zaman, bakabilecekleri, yetiştirebilecekleri sayıda çocuk sahibi olmalarıdır. Bu, ailedeki kişi sayısını sınırlandırma anlamını taşımaz. Önemli olan ailelerin bilinçli olarak, sorumluluk taşıyarak karar vermeleridir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!