AİHM'den Türkiye'ye rekor tazminat

Güncelleme Tarihi:

AİHMden Türkiyeye rekor tazminat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2006 15:12

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan 5 davayı bugün karara bağladı. Türkiye, Yıltaş Yıldız Turistik Tesisleri'ne 6 milyon 100 bin euro tazminat ödeyecek.

AİHM'den yapılan açıklamada, Alarko grubuna bağlı Yıltaş Yıldız Turistik Tesisleri A.Ş'nin açtığı davada, Türkiye'nin “hakkaniyete uygun tazminat ödemesine” gerek görüldüğü belirtildi.  Türkiye, karar gereği 6 milyon 100 bin euro tazminat ödeyecek.

İstanbul'da Orman Fakültesi yakınlarında villa inşa etmek isteyen başvuru sahibi şirket, 4 milyon metrekarelik arazinin devlet tarafından istimlak edildiği ve buna karşılık ödenen paranın normal değerinin altında olduğu gerekçesiyle AİHM'de dava açmıştı.  Şirket, yaklaşık 60 milyon ABD Doları tutarında maddi tazminat talep etmişti.
AİHM, 2003 yılında başvuruyla ilgili aldığı karada, mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 1. protokolünün 1. maddesinin ihlal edildiği görüşüne varmıştı. Türkiye, 10 bin euro tutarında mahkeme masrafını da ödeyecek.

Haberin Devamı

FAZİLET PARTİSİ DAVASI

AİHM'den yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Fazilet Partisi'nin yöneticilerinin yaptığı başvurunun ise ”listeden çıkarıldığı” bildirildi. Parti lideri Recai Kutan'ın AİHM'ye 2 Aralık 2005 tarihinde bir mektup göndererek başvuruyu geri çektiği hatırlatılan açıklamada, bu yüzden davayla ilgili bir karar verilmesine gerek görülmediği bildirildi.

DİĞER DAVALAR

Abuzer Ataman'ın yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, “AİHS'nin yaşama hakkıyla ilgili 2. ve etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddesinin ihlal edildiği” görüşüne vardı. Türkiye'nin başvuruyla ilgili etkili bir soruşturma yapmadığına hükmeden AİHM, Abuzer Ataman'a mahkeme masrafları dahil 27 bin euro ödenmesini kararlaştırdı.  Abuzer Ataman, 1999 yılında AİHM'ye yaptığı başvuruda, oğlu Mikail Ataman'ın askerlik hizmetini yaptığı dönemde öldürüldüğünü iddia etmişti
.
Türk hükümetinin avukatları ise duruşmalarda yaptıkları savunmalarda, “psikolojik rahatsızlığı dolayısıyla daha önce tedavi gören Mikail Ataman'ın intihar ettiğini” bildirmişti. AİHM, Özgür Soner, Hakan Yılmaz ve İlkay Özçelik'in yaptığı başvuruda ise “Türkiye'nin AİHS'nin kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3., adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. ve etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddelerini ihlal ettiğine” hükmetti. Türkiye karar gereği, Özgür'e 3 bin euro maddi tazminat ve üç kişiye toplam bin avro mahkeme masrafı ödeyecek.

AİHM, Abdullah Mehmet Varlı, Kazım Yakmaz, Mehmet Reşit Irgat, Mehmet Yağmur, Kerem Soylu, Ali Şola, Reşit Koçeroğlu, İsmet Kılıçarslan ve Mehmet Gürkey isimli vatandaşların yaptığı başvuruda ise Türkiye'nin “AİHS'nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddelerini ihlal ettiği” görüşüne vardı.
Türkiye, HADEP üyesi başvuru sahiplerine, kişi başına 6'şar bin euro ve mahkeme masrafı olarak toplam 2 bin euro ödeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!