Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2000 00:00
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 1. Dairesi'nde yarın yapılacak duruşmada, Abdullah Öcalan'ın avukatlarının yaptığı başvuru ele alınacak.
Avukatların yaptığı başvuruyla ilgili olarak tarafların savunmasını dinleyecek olan 1. Daire, başvurunun incelenmeye alınıp alınmaması kararını ileri bir tarihte verecek. Bu sürenin 6 aya kadar çıkabileceği bildiriliyor.
Duruşmaya katılacaklar
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde yapılacak duruşmaya katılacak yargıçlar heyeti ve taraflar kesinlik kazandı. AİHM'nin 1. Dairesi'nde, Öcalan'ın avukatlarının 16 Şubat 1999 tarihli başvurusu üzerine, yarın sabah yapılacak duruşmanın başkanlığını İsveçli Yargıç Elizabeth Palm yapacak.
Diğer yargıçlar; Wilhelmina Thomassen (Hollanda), Gaukur Jörundsson (İzlanda), Rıza Türmen (Türkiye), Corneliu Birsan (Romanya), Josep Casadevall (Andora), Rait Maruste (Estonya), Luigi Ferrari Bravo (İtalya), Bostjan Zupancic (Slovenya) ve Tudor Pantiru (Moldova) şeklinde açıklandı.
Duruşmada Türkiye'yi ve Öcalan'ı savunacak isimler de kesinlik kazandı.
AİHM'den edinilen bilgiye göre, Türk hükümetini Francis Szpiner, Şükrü Alpaslan, Yunuz Belet, Orhan Nalcıoğlu, Ergin Ergül, Gülhan Akyüz, Bilal Çalışkan, Özer Zeyrek, Recep Kaplan, Cengiz Aydın, Tuncay Çınar, Kaya Tambasar, Münci Özmen, Deniz Akçay, Didem Bulutlar ve Banur Özaydın savunacak.
Öcalan'ı ise Hasip Kaplan, İrfan Dündar, Kerim Yıldız, Doğan Erbaş, Mark Muller, Sydney Kentridge, Timothy Otty, Gareth Pierce, Louis Charalambous ve Philip Leach savunacak.
İhlal edildiği öne sürülen 12 madde
Öcalan'ın avukatlarının başvurusu çerçevesinde, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin toplam 12 maddesini ihlal ettiği ileri sürülüyor.
Türkiye'nin ihlal ettiği öne sürülen bu maddeler ve kapsamları ise şöyle sıralanıyor:
Yaşam hakkını güvence altına alan 2. madde, Ancak Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin idam cezasının kaldırılmasını öngören 6. protokolünü imzalamadığından dolayı bu maddenin Türkiye için geçerli olmayacağı belirtiliyor.Kötü muameleyi önlemeye yönelik 3. madde, Bu madde çerçevesinde terör örgütü başı Öcalan'ın gözlerinin bantlanması ve uyuşturucuyla uyutulması iddiaları üzerinde durulması bekleniyor.Özgürlük ve güvenlik hakkını içeren 5. madde, Adil yargılamayı öngören 6. madde, Yargılama olmaksızın ceza verilmesini önleyen 7. madde, Özel hayata ve aile hayatına saygıyı öngören 8. madde, Din ve düşünce özgürlüğünü içeren 9. madde, İfade özgürlüğünü içeren 10. madde, Mağduriyetin giderilmesini öngören 13. madde, Ayrımcılığı yasaklayan 1 madde, Hakların kısıtlanmasını engelleyen 18. madde, Kişisel başvuru hakkını öngören 34. madde.
AİHM'deki 7 yargıçtan oluşan 1. Daire, davanın siyasi ve kendini aşan zor bir dava olduğu görüşüne varması halinde, başvuruyu 17 yargıçtan oluşan büyük mahkemeye gönderebilecek.
1. Daire, davanın her aşamasında bu tür bir karar alma hakkına hukuken sahip. Böyle bir karar alınması halinde iki tarafın da belli bir zaman içinde yine itiraz hakları bulunuyor.
Yarın yapılacak 3 saatlik duruşma sırasında, yargıçlar, başvuruyu yapan avukatların ve Türkiye'nin avukatlarının görüşlerini dinledikten sonra, taraflara bir kez daha söz hakkı vererek, karşıklı iddialar konusunda ilave yapıp yapmayacaklarını soracak.
Yargıçlar, isterlerse kendileri de taraflara kişisel olarak soru yöneltebilecek.
Medyadan büyük ilgi
Duruşmaya müdahil taraf olarak katılan şehit yakınları ise, görüşlerini yazılı olarak AİHM'e iletecek. Şehit yakınlarının, sözlü olarak duruşmada görüşlerini açıklama talebi kabul edilmemişti.
Sadece Avrupa Konseyi'nin fotoğrafçıları ve kameramanları, duruşmanın başında 10 dakika süreyle, görüntü alma hakkına sahip olacak.
Mahkeme salonunun, 250 kişiyle sınırlanması yüzünden, medyaya 65 kişilik yer ayrılacak.
Güvenlik önlemleri
Duruşma sırasında, AİHM ve Avrupa Konseyi önünde hiçbir gösteriye izin verilmeyecek.
Fransa Türk derneklerinin şehit yakınlarına destek amacıyla yapacakları gösteri, Almanya sınırındaki Avrupa köprüsünde başlayacak, Bordeaux Meydanı'nda sona erecek.
Terör örgütü yandaşlarının tren Garı'ndan Stadyum yakınlarındaki Meineau mahallesi arasında polis kordonu altında yürüyüş yapmalarına da izin verildi.
Başvurunun içeriği
Öcalan'ın avukatları, AİHM'e yaptıkları başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşama hakkını güvence altına alan 2. maddesi, işkence ve kötü muameyeyi önlemeye yönelik 3. maddesi, özgürlük hakkını içeren 5. maddesi ve adil yargılanma hakkını içeren 6. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğini ileri sürerek dava açmışlardı.
AİHM, geçen yıl Öcalan'ın idam cezasının geciktirilmesine yönelik ihtiyati tedbir kararı almış ve başvuru sonuçlanıncaya kadar, Türkiye'den Öcalan'ın idam cezasının infazının ertelenmesi istemişti.