Güncelleme Tarihi:
Tayfun Koç ve Musa Tambaş'ın başvurularını değerlendiren AİHM, ”Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiği” görüşüne vardı. Türkiye, başvuruda bulunan iki kişiye, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere toplam 6 bin 229 avro maddi tazminat ödeyecek.
“Barış, Özgürlük ve Eşitlik İçin Devrim” isimli derginin sahibi Koç ve yazı işleri müdürü Tambaş, Güneydoğu Anadolu sorunuyla ilgili üç makalede, “devletin bölünmezliği ve birliği aleyhine propaganda yapmak” suçundan İstanbul DGM tarafından 1998 yılında suçlu bulunmuştu. İstanbul DGM, derginin bir ay kapatılmasını ve makalelerin yer aldığı sayının toplatılmasını kararlaştırmıştı.
SENDİKACILARIN DAVASI
Nigar Ademyılmaz'ın altı arkadaşıyla birlikte yaptığı başvuru değerlendiren AİHM, “Türkiye'nin etkili başvuru hakkıyla ilgili AİHS'nin 13. maddesini ihlal ettiğine” hükmetti.
AİHM, Türkiye'nin, AİHS'nin örgütlenme hakkıyla ilgili 11. maddesini ihlal ettiği yolundaki şikayeti ise reddetti.
Türkiye, başvuru sahibi yedi kişiye toplam 3 bin 500 avro ödeyecek.
Başvuru sahibi altı öğretmen ve bir mühendis, Diyarbakır'da ”Eğitim-Sen” ve “Enerji Yapı Yol-Sen” isimli sendikalara üye oldukları gerekçesiyle başka illere tayin edildiklerini ileri sürmüşlerdi.
GÖZALTI SÜRESİNİN UZUNLUĞU
Saffet Korkmaz isimli vatandaşın, üç arkadaşıyla birlikte yaptığı ortak başvuruyu değerlendiren AİHM, “gözaltı süresinin uzunluğu ve makul bir sürede yargılanma hakkıyla ilgili AİHS'nin 5. maddesinin 3. ve 4. fıkralarının ihlal edildiği görüşüne” vardı.
Türkiye, dört kişiye mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 13 bin 750 avro ödeyecek.