AİHM tarafları dinledi sıra kararda

Güncelleme Tarihi:

AİHM tarafları dinledi sıra kararda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2000 00:00

Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilerek Ankara 2 Numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce vatana ihanet suçundan idam cezasına çarptırılan ve cezası Yargıtay tarafından da onaylanan Abdullah Öcalan'ın 'adil yargılanmadığını' öne sürerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptığı başvuru görüşüldü.

Avukatların yaptığı başvuruyla ilgili olarak tarafların 3 saat süren savunmasını dinleyen olan AİHM 1. Dairesi, başvurunun incelenmeye alınıp alınmamasına karar vermek üzere, duruşmayı sona erdirdi.

Başvuru kabul edilirse 'Öcalan davası' incelemeye alınacak. Fransa'nın Strasbourg kentinde bu sabah başlayan duruşmanın başkanlığını İsveçli Yargıç Elizabeth Palm yapıyor. Diğer yargıçlar ise şöyle: Wilhelmina Thomassen (Hollanda), Gaukur Jörundsson (İzlanda), Rıza Türmen (Türkiye), Corneliu Birsan (Romanya), Josep Casadevall (Andora), Rait Maruste (Estonya), Luigi Ferrari Bravo (İtalya), Bostjan Zupancic (Slovenya) ve Tudor Pantiru (Moldova). Duruşmada Türk hükümetini Francis Szpiner, Şükrü Alpaslan, Yunuz Belet, Orhan Nalcıoğlu, Ergin Ergül, Gülhan Akyüz, Bilal Çalışkan, Özer Zeyrek, Recep Kaplan, Cengiz Aydın, Tuncay Çınar, Kaya Tambasar, Münci Özmen, Deniz Akçay, Didem Bulutlar ve Banur Özaydın temsil ediyor.

Öcalan'ı ise Hasip Kaplan, İrfan Dündar, Kerim Yıldız, Doğan Erbaş, Mark Muller, Sydney Kentridge, Timothy Otty, Gareth Pierce, Louis Charalambous ve Philip Leach savundu.

Türkiye saati ile 10.45'te başlayan duruşmaya eşitlik ilkesi gözetilerek her iki taraftan 60'ar kişi alındı. Şehit yakınları da yerlerini aldı. Duruşmayı yaklaşık 65 gazetecinin izlemesine olanak sağlandı. DYP Genel başkan Yardımcısı Nevfel Şahin, DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven ve Ankara milletvekili Saffet Arıkan Bedük de duruşmaya katıldı. Toplam 250 kişinin izleyici olarak alındığı duruşmayı çok sayıda Avrupa Konseyi yetkilisi ve hukuk öğrencileri izledi.

Türkiye görüşlerini açıkladı
Duruşmada ilk olarak Türk hükümetinin avukatı Şükrü Alpaslan, Öcalan'ın avukatlarının yaptığı başvuruyla ilgili hükümetin görüşlerini anlattı. Avukat Alpaslan, yaptığı savunmada, PKK'nın terörist faaliyetlerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin daha önce aldığı kararlarda da kayda geçirildiğine dikkat çekti.

Alpaslan, Abdullah Öcalan'ın adına mahkemeye Hollandalı avukatlarca yapılan başvurunun sahte imzayla yapıldığını belirterek, mahkemenin bu konuyu gözardı etmemesi gerektiğini vurguladı.

PKK liderinin İmralı'daki duruşmasının adil biçimde gerçekleştiğini ve avukatlarına tüm savunma imkanlarının tanındığını belirten Alpaslan, Abdullah Öcalan'ın duruşmalarda terör faaliyetleriyle ilgili olarak sorumluluğu üstlendiğini hatırlattı. Duruşmaya şehit aileleri adına katılan İzmirli avukat Çiler Savaşan da, mahkeme heyetine PKK'nın yaptığı katliamların fotoğrafları ile bir CD'yi kanıt olarak sunacaklarını açıkladı.

Yandaşları gösteri yaptı
Fransa´nın Strasbourg kentindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nde başlayan Abdullah Öcalan duruşmasına PKK´lılar da hazır bulundu. Eski DEP'liler, Remzi Kartal, Zübeyir Aydar, Ali Yiğit, Yaşar Kaya ve Nizamettin Toğuç ile eski Diyarbakır belediye başkanı Mehdi Zana ve Abdullah Öcalan'ın kızkardeşi Fatma Öcalan da duruşmaya alındı. Mahkeme binası yakınlarında Öcalan'ın yandaşlarının gösteri düzenlediği bildirildi.

Duruşma sonunda taraflar ayrı ayrı dışarıya çıkartıldı ve olay çıkmasına meydan vermeden otobüslerle duruşma binasından uzaklaştırıldı.

İhlal edildiği öne sürülen maddeler
Öcalan'ın avukatları, Türkiye'deki yargılama sürecinin adil olmadığını ve müvekkillerinin bazı haklarının ihlal edildiğini öne sürüyor. Avukatlara göre Öcalan'ın şu hakları ihlal edildi:
  • Yaşam hakkını güvence altına alan 2. madde,
  • Kötü muameleyi önlemeye yönelik 3. madde,
  • Özgürlük ve güvenlik hakkını içeren 5. madde,
  • Adil yargılamayı öngören 6. madde,
  • Yargılama olmaksızın ceza verilmesini önleyen 7. madde,
  • Özel hayata ve aile hayatına saygıyı öngören 8. madde,
  • Din ve düşünce özgürlüğünü içeren 9. madde,
  • İfade özgürlüğünü içeren 10. madde,
  • Mağduriyetin giderilmesini öngören 13. madde,
  • Ayrımcılığı yasaklayan 1 madde,
  • Hakların kısıtlanmasını engelleyen 18. madde,
  • Kişisel başvuru hakkını öngören 34. madde.

    200 sayfalık savunma
    İmralı Adası'nda yargılanarak, idama mahkum olan Abdullah Öcalan, avukatları ile birlikte 200 sayfalık savunma hazırladı. Savunma, AİHM'ye sunuldu. AİHM, Türkiye'ye ve Öcalan'ın savunması için avukatlarına 70'er kişilik kontenjan ayırdı. Öcalan'ı savunacak avukatlardan Hasip Kaplan, ''Tüm teknik çalışmalar tamamlandı. Çalışmalarımızı gözden geçiriyoruz. Duruşma görülmeden sözlü açıklama yapmayacağız'' dedi.

    Karar altı ay içinde
    AİHM Birinci Dairesi, başvurunun incelenmeye alınıp alınmaması konusundaki kararını yaklaşık 6 ay içerisinde verecek. Birinci Daire, başvurunun karışık zor ve kendini aşan bir dava olduğuna kanaat getirmesi halinde, başvuruyu Büyük Daire'ye gönderme hakkına sahip. Başvurunun incelemeye alınmasına karar vermesi halinde davanın esasına geçilek. Birinci Daire öncelikle 'dostane çözüm'e gitmelerini isteyecek. Taraflar reddederse, esas hakkındaki inceleme başlayacak. Dairenin bir veya iki yıl içinde karar alması bekleniyor. Süreç 1 veya 2 yıl sürebilir. İhlal olduğu yolunda karar çıkarsa, dava Avrupa Konseyi'nin karar organı Bakanlar Komitesi'ne gönderilecek.

    Türk hükümetinin savunması: Öcalan'ın yargılaması adildi
    Bakır Çağlar: Türkiye, Öcalan'ı yeniden yargılamalı
    AİHM'de Öcalan davasının seyri
    Türkiye aleyhine 10 bin 661 dava açıldı

     
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!