AIDS'e çare bulmak için uzaya gidiyor

Güncelleme Tarihi:

AIDSe çare bulmak için uzaya gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2002 01:48

Dennis Tito'dan sonra ikinci uzay turisti olan Mark Shuttleworth, ülkesi Güney Afrika'nın üniversiteleri adına HIV virüsü deneyleri de yapacak.

Mark Shuttleworth, Rusya'nın Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden çıkacağı Uluslararası Uzay İstasyonu yolculuğuna bugün başlıyor. Shuttleworth, Kazakistan'daki üsten tecrübeli Rus kozmonot Yuri Gidzenko ve İtalyan Roberto Vittori ile birlikte bir aksilik olmazsa bu sabah TSİ 08:26'da fırlatılacak Soyuz TM-34 ile uzaya gidecek. Shuttleworth, saat koleksiyonunu, ailesi ve arkadaşlarının fotoğrafları ile Uzay İstasyonu personeli için hediyeler de götürüyor.

HIV deneyleri

Shuttleworth ayrıca Güney Afrika Üniversiteleri adına, AIDS ve diğer hastalıklarla mücadeleye yardımcı olmak üzere bilimsel deneyler de yapacak. Özellikle HIV virüsü proteinleri araştırmaları üzerinde yoğunlaşacak. Uzay yolculuğu için İtalyan kozmonotla birlikte Rusça öğrenen Shuttleworth, ‘‘Elbette biraz heyecanlıyım, çünkü profesyonel bir astronot değilim. Fakat uzay yolculuğuna hazırım’’ dedi.

10 gün kalacaklar

Ailesinin Cape Town'daki garaj işinden internet vasıtasıyla büyük servet edinen 28 yaşındaki Shuttleworth, geçen yıl aynı yolculuğu yapan Amerikalı 60 yaşındaki milyarder Dennis Tito'dan sonra 20 milyon dolar ödeyerek uzaya giden ikinci turist oluyor. Uluslararası Uzay İstasyonu ile kenetlenecek üçüncü araç olan ‘‘uzay taksisi’’ Soyuz-TM34'ün ekibinin yolculuğu 10 gün sürecek ve 5 Mayıs'ın erken saatlerinde Kazakistan bozkırlarına inecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!