Güncelleme Tarihi:
Yöntemin insanlarda da güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa, HIV, güçlü antiviral ilaçlar alınmadan ve kök hücre yöntemlerine gerek kalmaksızın yenilebilecek.
CCR5 üretemeyenler daha dayanıklı
Bilim insanları, genetik şifrelerinde oluşan küçük boşluk nedeniyle yeterince CCR5 proteini üretemeyen insanların, HIV’e karşı daha dirençli olduğunu; bu insanlarda enfeksiyonun AIDS hastalığına dönüşmesinin daha çok zaman aldığını 10 yıl kadar önce keşfetmişti.
Genetik bir kesici oldu
Güney California Üniversitesi’nde yapılan ve sonuçları Nature Biotechnology Dergisi’nde yayınlanan son araştırmada bu süreç ele alındı. HIV’in CCR5 sayesinde hücre mekanizmasını ele geçirip kendisini sürekli olarak yeniden ürettiğini bilen uzmanlar, bu proteinin bir türevi olan ve AIDS için biyolojik bir kapı işlevi gören “CCR5 delta 32” proteinini kullanarak fareler üzerinde deneyler yaptı.
Deneyde, olgunlaşınca bağışıklık hücrelerine ve alyuvarlara dönüşen kan yapıcı hücreler, genetik bir “kesici” olarak kullanıldı.
T hücresiyle yol kapandı
Bu yolla farelerin vücudundaki CCR5 delta 32 protein kodu silindi. HIV’e dayanıklı daha fazla sayıda “T-hücresi” üreten farelerin AIDS’e daha zor yakalandığı, vücutlarındaki HIV miktarının da bu “kesme” işleminin yapılmadığı kontrol grubuna oranla çok daha düşük olduğu tespit edildi. Kısacası, farelerin vücudundaki “AIDS kapısı” bu yöntemle kapatılmış oldu.
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ’nde Almanya’nın Sağlık Bakanı başta olmak üzere birçok devlet yetkilisi AIDS’le ilgili farkındalık yaratmak için Berlin’de toplu gösteri yapmıştı.
İnsanlarda deneniyor
FARELERDE denenen yöntemin insanlarda da etkili biçimde uygulanıp uygulanamayacağı araştırılıyor. Genetik mühendislik yoluyla daha fazla T-hücresi üretilebilirse, AIDS hastaları, güçlü antiviral ilaçlar almadan HIV’i bastırabilecekler. Gönüllüler üzerinde testler başladı.