Ahlat taşında hedef Avrupa Pazarı

Güncelleme Tarihi:

Ahlat taşında hedef Avrupa Pazarı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 04, 2001 12:15

Haberin Devamı

Nemrut yanardağından püsküren lavların soğuması sonucu oluşan ve ''volkanik tüf'' denilen süngerimsi bir yapıya sahip ''Ahlat taşı''na ilginin her geçen gün arttığı bildirildi. 

Bitlis'in Ahlat İlçesi Kuruçayır ve Değirmençay mevkiindeki 3 ocaktan çıkarılan taşlar, iç ve dış mimarinin yanı sıra mezar taşı olarak da değerlendiriliyor.  Yeterince tanıtımı yapılmadığı için istenilen ölçüde üretimi yapılamayan değişik renklerdeki taşlar, özellikle Doğu illerinde, kullanıldığı yapıları yazın serin, kışın ise sıcak tutmasının yanı sıra dekoratif bir yapı malzemesi özelliği de taşıyor.

İzolasyonu fazla, çeşitli renk ve işlemelerde estetik bir görünüme sahip Ahlat taşları, toprak altından çıkarıldığında kısmen yumuşak olup, sonradan sertleşiyor. Elle çıkarılan taşlar,  talebe bağlı olarak değişik boy ve ölçülerde üretiliyor.

YAZIN SERÄ°N KIÅžIN SICAK TUTUYOR

İlçedeki mevcut 3 taş ocağından elle taş çıkaran tek ocağın sahibi ve üreticisi Sedat Nacaroğlu elle çıkarılan taşların atölyelerde müşteri isteğine göre şekillendirilerek, pazarlandığını söyledi. En büyük sorunlarının tanıtım yetersizliği olduğunu dile getiren Nacaroğlu, ''Taşların tanınmaması dolayısıyla pazarlama sıkıntısı yaşıyoruz. Talebe göre çalıştığımız için de istenilen öçüde üretim yapamıyoruz'' dedi.  Taşın özelliğinin, kullanıldığı yapıyı yazın serin kışın sıcak tutması olduğunu anlatan Nacaroğlu, şöyle devam etti: 

''Taş, bu özelliklerinden dolayı, özellikle Doğu bölgesinde yer alan Muş, Ağrı, Erzurum, Van ve Diyarbakır gibi illerden büyük ilgi görüyor. Bu illerden her geçen gün artan miktarda talep alıyoruz. Ancak bu yeterli değil. İlçede henüz açılmamış ocaklar var. Tanıtıma bağlı olan pazar payının artmasıyla, birçok ocağın daha devreye gireceğini tahmin ediyoruz. Böylece hem yöre insanına istihdam hem de düzenli olarak yapılacak ihracatla ülkeye döviz girdisi sağlanmış olur.'' 

Nacaroğlu, son yıllarda özellikle kamu kurum ve kuruluşlarından artan miktarda talep aldıklarını vurgulayarak, ''Bölgenin doğal yapısına uyumlu olması Ahlat taşına ilgiyi artırdı'' diye konuştu. 

HEDEF AVRUPA

Hedeflerinin Avrupa pazarına açılmak olduÄŸunu dile getiren NacaroÄŸlu, ''Avrupa'da özellikle Almanya'da, yurtiçinde ise Ä°stanbul ve Ä°zmir'de, taşın tanıtımı için çalışmalarımız sürüyor. Ahlat taşının tanıtımı konusunda devletten yardım bekliyoruz'' dedi.  NacaroÄŸlu, Ahlat taşının kullanıldığı yapıların ilave maliyetinin 650 milyon - 1 milyar lira arasında deÄŸiÅŸtiÄŸini kaydederek, ÅŸu bilgiyi verdi:Â

Haberin Devamı

''Ahlat taşının metrekaresi elle çıkarılan taşlarda 8, makinelerle çıkarılan taşlarda ise 6-5 milyon liraya satılıyor. 120 metrekarelik bir evin maliyeti elle çıkarılan taş kullanıldığında 960, makinelerle çıkarılan taşlar kullanıldığında ise 780 milyon liraya ulaşıyor.''  Sedat Nacaroğlu, ilçedeki mevcut 3 taş ocağında yılda 20 bin metrekare Ahlat taşı üretildiğini
sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!