Hazırlayan: Y.Sinan TANYILDIZ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2009 00:00
KÂBE duvarına asılan “ahidname”yi gören müşrikler çok sevinmişlerdi. Putperestlere göre ıslam nurunun sönmesi için böyle bir “ahidname” gerekiyordu. Müslümanlar pişman olacaklar bu “ahidname” nedeniyle abluka başlayacak ve atalarının dinine döneceklerdi? Ahidname’nin altında 40 kişinin imzası vardı.
Haşimoğullarıyla alış-veriş yapmayacaklarına, kız alıp vermeyeceklerine, buluşmayacaklarına, ekonomik ve sosyal her türlü ilişkiyi keseceklerine dair yemin etmişler bu kararları da “ahidname” adını verdikleri bir kağıda yazarak altına da mühürlerini basmışlar, aldıkları kararı bir beze sararak Kâbe’nin duvarına asmışlardı?
Karardan önce Müslümanlar kentin çeşitli yerlerinde dağınık yaşıyorlardı. Ama birleşme zamanı da gelmişti. Ebu Talib Mahallesi’nde Haşimi’lerle birleştiler. Hz. Muhammed (sav) da üç yıldır ikamet ettiği Erkam’ın evinden, Ebu Talib Mahallesine taşındı? Ve abluka başladı (616-619 M)
İnananlar üç yıl boyunca yine acı çektiler. Yeteri kadar erzak temin edemedikleri için ağaç yapraklarını yiyerek yaşamaya çalıştılar ama asla atalarının dinine dönmediler. Müslümanlar yıllık yiyecek ve diğer ihtiyaçlarını “eşhür-i hurum” denilen kan dökülmesi yasak dört ayda temin etmeye çalışıyorlardı.
Peygamber efendimiz de tebliğ görevini ancak bu dört ay içinde yapabiliyordu.Daha önce Peygamber Efendimiz (sav) Kâbe duvarına asılan “ahidname” nin ağaç kurtları tarafından yenildiğini
haber vermişti?
Ebi Talib de Kureyşlilere şöyle bir haber göndermişti:
“ Gidin bakın. Eğer yeğenimin sözü doğru çıkmazsa ben her istediğine razıyım. Ama doğru ise sizin de bu zulme son vermeniz gerekir.”
Bu söz bütün Mekke’de duyuldu?
Müşrikler Kabe’ye gidip “ahidname”yi ellerine aldıklarında bütün yazılanların ağaç kurtları tarafından yenildiğini gördüler. Ve böylece Müslümanlar Mekke Devri’nin 10. yılında böylece korkunç boykottan kurtulmuş oldular?
SORU-YANITSORU: Kadir gecesinde neler oldu?
YANIT: Kuran-ı Kerim’in Peygamberimize indirilmeye başlandığı gecenin adıdır?
SORU: Mevlid Kandili nedir?
YANIT: Peygamber Efendimizin doğum gecesidir.
SORU: Mükellef ne demektir?
YANIT: Çocukluktan çıkıp erkelik veya kadınlığa ermiş aklı başında her Müslüman mükelleftir. Yani ıslam’ın emir ve yasaklarına uymaya yükümlüdür.
SORU: Farz nedir ve kaç türlü farz vardır?
YANIT: Kesin deliller ile sabit olan ilahi emirlere farz denir. Farzı ayın ve farzı kifaye adı altında iki türlü farz vardır.
SORU: Örnek verir misiniz?
YANIT: Farzı ayın; her akıl ve baliğ olan Müslümanın yapacağı farzlardır. Beş vakit namaz, oruç, zekat, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek gibi emirlerdir. Farzı kifaye ise bazı Müslümanların yapması ile diğer Müslümanların üzerinden düşen görevlerdir. Cenaze namazı, selam vermek ve almak gibi?