‘Ah! Aşk yüzünden’

Güncelleme Tarihi:

‘Ah Aşk yüzünden’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2010 00:00

Haberin Devamı

İNANANLAR için Allah’ın öncesizliğine yani başlangıcı olmadığına ve sonsuzluğuna duyulan inancın estetik anlatımı, kendisini en çok tasavvuf kültüründe gösterir.  Türkçeye “Ah! Aşk yüzünden” olarak çevirebileceğimiz “Ah Mine’l Aşk” bu anlatımların en etkileyicilerinden biri olarak kabul edilir. Arapça bir iç çekiş nidası “Ah” inananın “Allah’a duyduğu aşk yüzünden inleyişine” dair anlam taşır. Ki bu anlam aşk duyanın çaresizliğini ya da teslimiyetini de vurgular.
Kalbi kavuran
Şeyh Galip’in “Ah Mine’el aşkı ve halatihi/ ahraka kalbi bihararatihi” yani “Ah aşk yüzünden ve onun tüm hallerinden çektiklerim/ ateşiyle kalbimi kavurdu” şeklinde Türkçe söyleyebileceğimiz dizelerinin yanı sıra Ferit Edgü’nün “Ah Mine’l Aşk” adlı kitabı da öncesizliğe ve sonsuzluğa duyulan aşkın Türk edebiyatındaki en önemli örneklerinden biridir.Doğuyu ve fazlasıyla da Hakkari’yi anlattığı “O” ve “Kimse” adlı romanlarının da yazarı Edgü’nün “Bir ah min el aşk/ kentin üstündeki bulutlarda/ gözyaşlarından çizilmiş” dizelerini hatırlayalım. Kentin üstündeki bulutların taşıdığı yağmur; düştü düşecek.
Ve yağmur düşer
Ve yağmur düşer, Bedir Savaşı’nda; kumluklarda yürümekte zorlanan Müslümanlar için Enfal Suresi’nin 11’inci ayeti: “O zaman katından bir güven olsun diye sizi hafif bir uykuya daldırıyordu. Sizi onunla temizlemek, şeytanın pisliğini üzerinizden gidermek, cesaretinizi arttırmak ye o sayede ayaklarınızı yere sağlam bastırmak için gökten üzeri­nize su indiriyordu.”
Gönlümüze yağsın
Kuran’da semavi anlatımların en etkileyicileri arasında, “Yağmur” imgesinin geçtiği ayetler ilk akla gelenlerden olur. Tıpkı yukarıdaki ayet gibi! Peki, Sait Faik Abasıyanık ne diyordu; “Ah! Şakır şakır, gönlüme bir yağmur yağsın da bak!” O teslimiyetin ifadesi “Ah Mine’l Aşk” ve o teslimiyetin yağmuru.  Bu isteğini Abasıyanık’ın “Şehrayin” öyküsünde dile getirilir; Şehrayin ki Ramazan bayramlarında düzenlenen gece etkinlikleri anlamına gelir. Allah’ın öncesizliğinden, Ramazan eğlencelerine geldik... Bu yazıyla da Ramazanın sonuna; yarın bitiriyoruz artık.

Surelere isim veren ayetler

Haberin Devamı

RAHMAN SURESİ: Mushaftaki sıralamada 55’inci, iniş sırasına göre 97’inci olan sure ismini ilk ayetinde geçen ve Allah’ın isimlerinden biri olan “Rahman” sözcüğünden alır. Ancak, surenin “Arûsü’l-Kur’an” olarak adlandırılması da dikkat çekicidir. Rivayettir ki Hz. Muhammed “Her şeyin bir arûsu vardır. Kur’an’ın arûsu da Rahman süresidir” demiştir. Arapçada damada da geline de “arus” denilmesi nedeniyle Rahman Suresi, “Kuran’ın gelini/ damadı” olarak da anılır.

Atik Valde’den İnen Sokakta

Haberin Devamı

YAHYA Kemal Beyatlı’nın “Atik Valde’den İnen Sokakta isimli şiiri, Ramazan ayıyla ilgili şiirlerin en yetkini olarak kabul edilir. Edebiyat Kuramcılarının “Türkiye’nin modernizm problemi” kapsamında da çeşitli kereler tartışmaya açtığı bu şiirin ilk iki kıtasını paylaşayım:

İftardan önce gittim Atik-Valde semtine,
Kaç def’a geçtiğim bu sokaklar, bugün yine,
Sessizdiler. Fakat Ramazan mâneviyyeti
Bir tatlı intizâra çevirmiş sükûneti;
Semtin oruçlu halkı, süzülmüş benizliler,
Sessizce çarşıdan dönüyorlar birer birer;
Bakkalda bekleşen fıkarâ kızcağızları
Az çok yakından sezdiriyor top ve iftarı...

Bayramda hava nasıl olacak

ŞEKER Bayramı’nın kutlanacağı 3 gün boyunca Marmara Bölgesi’nde hava sıcak olacak, referandum günü yağmur var. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’de havalar 8 Eylül Çarşamba gününden itibaren ısınacak. Bayramın kutlanacağı perşembe, cuma ve cumartesi günleri bölgede hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkarak 32 dereceye kadar ulaşacak. Bayramda hava az bulutlu ve sıcak geçecek. Bayramın üçüncü gününden itibaren bulutlanma artacak ve referandumun yapılacağı 12 Eylül Pazar günü sıcaklıklar mevsim normallerinin altına inecek. Tahminlere göre bölge pazar gününü yağışlı geçirecek. ? A.A

Soralım öğrenelim

Nihat HATİPOĞLU

Haberin Devamı

1. İnternet kullanılarak insanlara hakaret edildiği, iftira atıldığı oluyor. Bunun sorumluluğu nedir? NAZMİYE KAYACAN / İSTANBUL
İnternet veya diğer iletişim kullanılarak insanlara hakaret ediliyor, iftira atılıyor veya tahkir ediliyorsa bu işi yapanlar Allah katında kebair -büyük günah- işlemiş olurlar. Elbette söz ve kalem sorgulanır. İnsanların namus, iffet, şeref ve haysiyetine saldıranlar veya bunları teşvik edenler iftiracı ve yalancı sayılırlar. Bu tür işlere tevessül etmek Müslüman olana yakışmaz. Tövbe edenleri ve kul hakkından ötürü helallik almaları gerekir. Tabii ki imanları varsa ve helal ile harama inanıyorsa.
2. Eve girerken, ev boş olsa da selam vermek gerekiyormuş doğru mu? ADEM YERLİ / GÜMÜŞHANE
İşittiğiniz husus doğrudur. Çünkü ev boş bile olsa melekler orada bulunurlar. Eve girerken onları da kastederek ‘Allah’ın selamını’ vermek sünnettir.
3. Cinler eylemlerinden sorumlu olduklarına göre cennette Allah’ı görecekler mi? KENAN YILDIRIM / KONYA
Cinler ibadetle ve imanla yükümlülerdir. Mümin olanları olduğu gibi, inançsız olanları da vardır. Cinler de cennet veya cehenneme gireceklerdir. Kuran-ı Kerim bunu belirtir. Tabii ki cinlerin müminleri yüce Allah’ı göreceklerdir. Ancak İzz bin Abdüsselam cinlerin cennette olsalar bile Allah’ı göremeyeceklerini söyler.
4. Vesvese şeytandan mıdır? SEMAHAT TOPÇU / ORDU
Hz. Peygamber vesvesenin şeytanın bir oyunu olduğunu belirtirler. Hz. Ali: “Bizimle ehli kitap arasındaki en büyük fark şeytanın vesvesesidir” der. Şeytan onlarla uğraşmaz. Müminleri de imanlarında şüpheye düşürünceye kadar uğraşır. Şeytan galip gelirse, Müslüman’dan da uzaklaşır der.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!