Ağrı'da konser efsanesi

Güncelleme Tarihi:

Ağrıda konser efsanesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yaşar Kemal'in Ağrı Dağı Efsanesi romanı, tarihi İshak Paşa Sarayı'nda muhteşem bir opera konseriyle gerçeğe dönüştürüldü. Çetin Işıközlü tarafından opera eseri olarak bestelenen operada Gürcistan Senfoni Orkestrası ile 75 sanatçıdan oluşan Azerbaycan Devlet Filarmoni Korosu, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'dan toplam 200 sanatçı sahne aldı. Çetin Işıközlü'nün yönettiği konserde, ünlü sanatçı Cüneyt Gökçer ‘‘Öykücü’’ olarak sahneye çıktı. Sofi rolünü Bas Ayhan Baran, Gülbahar'ı Soprano Gülşen Hafızova, Amet'i Bariton Şahmardan Adilov, Memo'yu Tenor Hakan Aysev, Demirci Hasan'ı Bas Hüseyin Muhtarov canlandırdı. Eserde ayrıca Esen Muhtarova, Arda Aktar, Atay Ergezen ve Hasan Çelik de rol aldı.

GELECEK YIL TEKRARLANACAK

Konser sonrasında Doğubeyazıt'ta sanatçıların kaldıkları Sim-Er Otel'de bir kokteyl düzenlendi. Kokteylde konuklara meyve suyu, kola ve doğu usulü kokteyl verildi. Doğu usulü kokteylin tarifi şöyle: Portakal suyu, vişne suyu ve bir ölçü rakı.

Devlet Bakanı Yüksel Yalova, bu muhteşem buluşmayı gelenekselleştirmeyi düşündüklerini ve Yılmaz Karakoyunlu'nun önerisiyle gelecek yıl adının ‘‘Nuh 2000 Uluslararası Ağrı Festivali’’ olacağını söyledi.

Konser, toplam 450 bin dolara maloldu. Paranın 300 bin dolarını Başbakanlık Tanıtma Fonu, 150 bin dolarını da Ağrı Valiliği karşıladı.

TRT konserin naklen yayını için organizasyon komitesinden 75 bin dolar para aldı.

Konser öncesi yapılan bütün konuşmalarda, Ağrı Dağı'nın eteklerindeki farklı kültürlerin hoşgörü içinde yaşadığı ve yaşatıldığı, bu konserin de bunun bir örneği olduğu vurgulandı.

Ağrı Dağı'nda konserin bir hafta öncesinden güvenlik güçleri tarafından önlemler alındı. Konser gecesi neredeyse dağ taş güvenlik görevlisi doluydu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!