Güncelleme Tarihi:
Benzer olayların geçtiğimiz yıllarda yaşandığı deniz seviyesinden 5 bin 137 metre yükseklikteki Ağrı Dağı'ndakie son olay geçen ay meydana geldi. Ermeni sitesi ‘Asbarez’e göre 9'u Amerikalı, 2'si Kanadalı 11 dağcı, 13 Temmuz’da Gürcistan üzerinden Türkiye’ye girdi. ‘Ararat 11’ adlı yabancı ekip, Doğubayazıt’ta bulunan turizm firmaları ile temas kurarak yerel rehberler eşliğinde 15 Temmuz’da tırmanışa başladı ve ana kampta ikinci geceyi kar yağışı ve dolu altında geçirdi.
Üçüncü gün zirveye çıkan ekip, burada Ermenistan ve Dağlık Karabağ bayrakları açtı. Karlı zirvede dans edip şarkılar söyleyen yabancıların tırmanışı ‘Asrabe.com’ internet sitesinde fotoğraflı olarak yayınlandı. İzin için başvuran ama son anda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir faks göndererek izinleri iptal ettiğini belirten dağcılar, Ağrı’ya gelmeyi planlayanlar için de haberde şu mesajı verdiler:
“Bölgede Kürt nüfusu çoğunlukta. Kürtler, Türk hükümetini ya da izinleri çok ciddiye almıyor. Ekibin bir üyesi, Kürtlerin daha ziyade iş yapmakla ilgilendiğini söyledi. Böylece ekip dağa çıkabildi.”
Ermenilerin Ağrı Dağına izin almadan yerel rehberlerle çıkmasıyla ilgili olarak adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Ağrı’ya çıkmak için gelen hiç bir turiste kimlik sormadıklarını bildirdi. Ağrı Dağına geçen yıl çoğu yabancı 6 bin turistin çıktığını, Ermenilerin uyanıklık yaparak Amerikan ve Kanada pasaportuyla ülkeye girdiklerini anlatan aynı yetkili, “Dağa tırmanan turistler, yanlarında getirdikleri bayraklarını açarlar. Bunlar ise Amerika ve Kanada yerine Ermenistan bayrağıyla fotoğraf çektiriyorlar. Uyanıklık yapmışlar. Yerel rehberler dağcıları para karşılığında çıkaramazlar. Böyle birşey olursa askeri bölgenin ihlalinden jandarma gerekeni yapar. Biz Ağrı Dağına gelen her turiste kimlik sormuyoruz. Ağrı Valiliği bir inceleme ve soruşturma başlattı. 11 yabancının nerede kaldığı, kimlerin dağa götürdüğü ortaya çıkar. Doğubayazıt’ta yerel rehber sayısı çok fazla. Dağcılık Federasyonu'nun gelip yerel rehberli eğitmesi lazım ki bunlar bu tür işlemleri yapmasınlar. Fedarasyonun önlem alması gerekir” diye konuştu.
TDF BAŞKANI KARACA: KORSAN REHBERLER KAZANIYOR
Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaattin Karaca, Ağrı Dağına tırmanmak isteyen yabancıların mutlaka izin almaları gerektiğini bildirdi. İçişleri, Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlıkları, Genelkurmay, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın izin vermesi halinde TDF’den her 8 turist için bir rehber alınması gerektiğine işaret eden Başkan Karaca, TDF bünyesinde Ağrı Dağı’nda görevlendirilmek için eğitimden geçirilen 200’e yakın rehberleri bulunduğunu belirtti. Ağrı’ya çıkan yabancılardan kişi başına 50 Dolar alındığını bu fonda biriken yıllık 30 bin lirada kadar parayı Türk dağcılığının gelişiminde kullandıklarına dikkati çeken Karaca, elde edilen gelire bakıldığında yılda ortalama 400 yabancının çıktığını, oysa istatistiklerde çıkan yabancı sayısının çok fazla olduğunu anımsattı. Alaattin Karaca bu konuda şunları söyledi:
“Geçtiğimiz ay Çevre ve Orman Müdürlüğü Aladağlara tırmanmak için giden TDF üyelerinin önünü keserek para istedi. ‘Vermenseniz çıkamazsınız’ dediler. Peki Ağrı dağına izinsiz çıkanların önü neden kesilmiyor? Anlamış değilim. Bir kişinin dağ rehberi olabilmesi için önce dağcılık sporu eğitimi görmesi gerekir. Çünkü ufak bir ihmalde ölümler meydana gelir. Bu da 3-5 günde öğrenilecek birşey değildir. Kendinizden çok götürdüğünüz insanlara dikkat edeceksiniz. Ağrı Dağından korsan rehber ve korsan turizmciler para kazanıyor. Hiç kimsenin sesi çıkmıyor. Korsan rehberler ‘İranlılar kaçak olarak çıkıyor’ diye itirafta bulunuyor. Biz yıllardır diyoruz ki, Ağrı’ya kaçak olarak çıkılıyor. Ama böyle bir olay ortaya çıkınca hemen TDF gündeme geliyor. Benim Ağrı dağında özel güvenlik birimim yok ki, kimin nereden çıktığını bilelim.”