Güncelleme Tarihi:
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Baydaş, burun yerine ağızdan nefes almanın, duyma azlığına, çene darlığına ve diş dizimi diş bozukluklarına neden olduğunu söyledi.
Özellikle ebeveynleri bu konuda uyaran Baydaş, geceleri ağzı açık uyuyan çocukların, ortodonti kliniklerine götürülmesi gerektiğini kaydetti. Baydaş, şunları söyledi:
''Ağızdan nefes alanların ağıziçi basınçları düşmektedir. Dış basınç da üst çene kaslarına baskı yapmakta, bu da çene darlığına neden olmaktadır. Üst çene darlığı sonucunda diş dizimi bozulmakta ve istenmeyen görüntü bozukluğu meydana gelmektedir. Ayrıca damağın derinleşmesine bağlı olarak da duyma bozuklukları meydana gelir.''
Ağızdan nefes almanın, çiğneme fonksiyonlarının bozulmasına ve bunun sonucunda düzensiz ve yetersiz beslenmelere de neden olabildiğini kaydeden Baydaş, ''Bu tür rahatsızlıkları olanlar, mutlaka ortodonti kliniklerine başvurmalıdırlar. Çene genişletici ve dış bozukluklarını tedavi ettirmelidirler'' diye konuştu.
Soğuk ve nemli iklime sahip bölgelerde yaşayanların sıklıkla, üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalandıklarını kaydeden Baydaş, şöyle devam etti:
''Ülkemizde özellikle Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nin sahip olduğu iklim koşulları, üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma risklerini artıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalananlar burundan yeterli nefes alamadıklarından, ağızlarından nefes almak zorunda kalıyorlar. Bu da çene darlığına ve diş dizimi bozukluklarına sebep oluyor.''