AGİT'ten Davutoğlu'na internet mektubu

Güncelleme Tarihi:

AGİTten Davutoğluna internet mektubu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2011 00:00

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) medya temsilcisi Dunya Mijatoviç, Basın Yasası’ndaki son değişikliklerin ve son dönemde gündeme gelen internet kısıtlamalarının, Türkiye’de ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim önünde yeni engeller çıkardığını ifade etti. Mijatoviç, Türkiye’deki medya yasalarının AGİT’in ifade özgürlüğü standartlarına uydurulabilmesi için yardım teklifinde bulundu.

Haberin Devamı

AGİT’in internet sitesinde yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bir mektup gönderen Mijatoviç, Anayasa Mahkemesinin 2 Mayıs 2011 tarihinde aldığı Basın Yasası değişikliği kararıyla ilgili kaygılarını dile getirdi.

 

Söz konusu yasa değişikliği kapsamında savcılara, gazeteciler hakkında yazdıkları üzerinden yıllar sonra bile dava açabilme yetkisi berildi. Yasanın 26’ncı maddesine göre daha önce böyle davaların açılabilmesinde günlük gazeteler için iki ay, diğer yazılı basın için de dört aylık bir sınır uygulanıyordu.

 

Mijatoviç mektubunda, “Eğer değiştirilmezse, bu karar, eleştirel görüşler ortaya koyan gazetecilerin sürekli olarak haklarında dava açılması tehdidiyle karşı karşıya olması sonucunu doğuracaktır” dedi.

 

Haberin Devamı

FİLTRE UYGULAMASI KAYGI YARATIYOR

AGİT temsilcisi ayrıca 22 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe konacak internet filtreleriyle ilgili olarak kaygılı olduğunu da ifade etti. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dairesi’nin (BTK) aldığı karar doğrultusunda, bu tarihten itibaren Türkiye’deki internet kullanıcılar dört internet filtreleme paketinden birini seçmek sorunda kalacak. Her paket kapsamında belli siteler yasaklı hale gelirken, filtreleme kriterleri kamuoyuyla paylaşılmayacak.

 

Mijatoviç, “Bu uygulama bireylerin istedikleri bilgiye ulaşma haklarını sınırlandıracak ve yetkililere internet içeriğini düzenleme hakkı verecektir” dedi.

 

İnternet kullanıcılarının içerik filtreleri üzerinde bağımsız karar verebilmesi gerektiğini ifade eden Mijatoviç, yürürlüğe girmesi durumunda bu uygulamanın bilginin serbest dolaşımıyla ilgili AGİT standartlarına be uluslararası standartlara aykırı olacağını belirtti.

 

Haberin Devamı

"KELİMELERİ YASAKLAMAK ÇÖZÜM OLAMAZ"

Öte yandan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı da 138 kelimenin internet domain isimlerinden yasaklanacağını duyurdu. Bunlar arasında günlük dilde çok sık kullanılan “free” ve “yasak” gibi Türkçe ve İngilizce kelimeler de bulunuyor. Uygulamanın çocukları internet üzerindeki zararlı içerikten korumayı amaçladığı ifade ediliyor.

 

Mijatoviç, “İnternetteki istenmeyen içeriği temizlemek için kelimeleri yasaklama girişimi başarılı olamaz. Böyle yasakları aşmak için her zaman teknik yollar bulunabilir” derken bu plan sonucunda domain adında bu kelimeler geçen sitelerin de kapatılmasıyla sonuçlanabileceğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

AGİT temsilcisi, “Bu da Türkiye’nin zaten kabarık olan yasaklı siteler listesindeki sayıyı daha da artıracaktır” dedi.

 

Mijatoviç, Türkiye’deki medya yasalarının AGİT’in ifade özgürlüğü standartlarına uydurulabilmesi için yardıma hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!