AGİT Mutfağı

Güncelleme Tarihi:

AGİT Mutfağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Binyılın son zirve yemeği 18 Kasım akşamı Cumhurbaşkanı Demirel tarafından veriliyor.

Bir ahçıdan çok, yemek kültürü otoritesi olan Swissotel'in şefi Rudolf Van Nunen'le AGİT Zirvesi öncesi mutfağında lafladık

Bin yılın son yemeği Swissotel'de veriliyor. Özellikle siz hangi yemeği hazırlayacaksınız?

- Hiç şüpheniz olmasın, her tabakta tuzum olacak. Mutfağımız ISO 9001 standartlarında çalışıyor. Dolayısıyla hijyen için ayrı bir çaba göstermedik. Gala yemeğine gelince arzumuz konuklarımıza Türkiye'nin genel bir resmini sunmak. Bu yüzden olabildiğince çok yerel ürün kullandık yemeklerde.

Mönüyü açıklar mısınız?

- Ankara’yla aramızı bozmamak için sürpriz olan bu mönüyü gizli tutmak zorundayım. Ama hem geleneksel, hem de modern bir Türk mutfağı sentezinin olacağını söyleyebilirim. Mesela bildiğimiz börek çok farklı bir sunuşla sofradaki yerini alacak. Tatlılarla ilgili küçük bir sır: Tatlı çeşitlerinden bir tanesi Tavuk Göğsü. Bu tatlıyı mönüye sokmak için yetkilileri ben ikna ettim. Çünkü Tavuk Göğsü sadece Türkiye'ye özgü bir tatlı çeşiti. Ve eminim konuklar bunun içinde gerçekten tavuk olduğunu öğrendiklerinde, masalarda hararetli tartışmalar olacak.

ORTADAN YEMEK

Türk mutfağı zaten Avrupa'da tanınan bir mutfak...

- Avrupa'da gittikçe yaygınlaştığını görüyoruz. Hatta Türk restoranları dolup taşıyor. Sebebi de şu; Ortaya bir yemek geliyor ve herkes bu yemekten istediği kadar alıyor. Aynı konsept Amerika'da da yaygınlaşıyor. Biz de gala yemeğinde bu konsepti konuklar kahvelerini içerken uygulayacağız. İzmir'den Antalya'ya, Karadeniz'den Gaziantep'e kadar bütün ülkeyi taradık yerel tatlıları çok şık işlemeli bakır bir çay askısında sofranın ortasına koyacağız. Herkes dilediğini tadacak...

Sizden özel taleplerde bulunan siyaset adamları oldu mu?

- Evet oldu ama bu da bir sır. Konuklarımızın pekçoğu şeker hastası. Birçoğu da çok seyahat ettiği için vücutlarındaki değişimden dolayı genellikle hafif yemekleri tercih ediyorlar. Bizim burada karşılaya-mayacağımız bir istek olursa zaten bu tür yiyecekler, bizzat heyet tarafından getirilmiş oluyor.

ÖZEL ŞARAPLAR

Hangi detaylarla ilgilendiniz?

- Yemekte hiçbir ayrıntı gözden kaçırılmamalı. Herhangi bir özel istek durumuna hazırlıklı olmak için mesela, geçen hafta İstanbullu balıkçılar ofisimdeydi. Onlara neye ihtiyacımız olabileceğini uzun uzun anlattım. 23 çeşit peynir ithal ettik. Bunlardan sadece 9 çeşiti Türk peyniri. Yerel üreticilerden özel şaraplar istedik. Her odaya tatlılarla içimi güzel şaraptan küçük bir şişe koyduk. Türkiye'nin ne derece zengin bir yemek ve içecek kültürü olduğunu göstermek istiyoruz.

Kaç aşçı Gala yemeği için görev başında bulunacak?

- 92 kişilik ekibimiz harekete geçti bile. Hepimiz zevkle çalışıyoruz. Yemek aslında tam bir PR işi. İyi bir yemeğin neleri başarabileceğini tahmin edemezsiniz. Akılda güzel hatıralar bırakır ve ülkenizin tanıtımına çok katkıda bulunur. Türkiye birçok ülkede çok yanlış tanınıyor bunun için PR'a gerçekten çok ihtiyacı var. Yemek eğlenceli bir iştir. Hem yaparken hem de yerken büyük zevk alırsınız.

Güvenlik önlemleri çalışmanızı kısıtlamıyor mu?

- Güvenlik önlemlerine alışığım. Ben ajanları mutfakta görmeye alışığım.

Ana yemek Kuzu Sarma

Gala mönüsü sır gibi saklanıyor. Ancak biz mönüye ulaştık ve o gece dünyanın ünlü siyasetçilerinin ne yiyeceğini öğrendik. Ana yemekte kuzu sarma var. Yanında garnitür olarak fıstıklı pilav ve sebze olacak. Tatlılar Türk mutfağından seçildi. Tavuk göğsü mönüye sonradan eklendi. Sofrada ise sadece Türk şarabı sunulacak.

Sabah kahvaltısında her ülkenin fırınından çıkmış yiyecekler olacak. Amerikalılar için Bagel ve Donut, Fransızlar için çikolatalı, sade croissant, üzümlü ekmek, Almanlar için brautchen ekmeği yapıldı. Amaç, AGİT heyetinin biraz da olsa kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamak.

Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac, Bağımsız Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Boris Yeltsin ve İsviçre delegasyonu Swissotel'de kalacak. Liderlerin damak lezzeti öğrenildi ve onlar için özel mönüler hazırlandı. Zirvedeki özel diyaloglar kadar mönüler de büyük bir sırdı.

Liderler için haftalarca özel olarak hazırlanan mutfaklardan yemek kokularıyla birlikte bu sırlar da sızdı.

Bill Clinton; Her gittiği ülkenin taze meyvalarından istiyor. Balık, iyi şarap ve peynir özel zevkleri arasında. Perrier sodası ise vazgeçemediği içeceklerden.

İzzet Aliyev: Izgarada pişmiş az yağlı kalkan balığı yiyor ve kesinlikle içki içmiyor.

Boris Yeltsin: Haşlanmış sebze ve ızgara yemeklerden oluşan, doktorunun hazırladığı özel bir yemek mönüsü var ancak her gittiği gezide talep ettiği ilginç isteklerle biliniyor.

Sabah kahvaltısında her ülkenin fırınından çıkmış yiyecekler olacak. Amerikalılar için Bagel ve Donut, Fransızlar için çikolatalı, sade croissant, üzümlü ekmek, Almanlar için brautchen ekmeği yapıldı. Amaç, AGİT heyetinin biraz da olsa kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamak.

Gala yemeği öncesi mutfak binbir güvenlik kontrolu işlemine tabi tutlacak. Yemekleri önce ajanlar tadacak sonra devlet adamları...

GÜVENLİK 3 MİSLİ ARTTIRILDI

BM Genel Sekreteri Koffi Annan, Azerbeycan Cumhurbaşkanı İzzet Aliyev, Belçika ve Malta Cumhurbaşkanları da Conrad'da ağırlanıyor.

Amerikalı heyeti ağırlayacak olan Conrad International, İtalyan mutfağı fanatiği Amerikalılar için tonlarca makarna stokladı, kilolarca bonfile sipariş etti.

Mutfak güvenliği üç misli artırıldı. Ancak belirli saatler içinde mutfağa malzeme alınıyor. Balıktan taze soğana kadar bütün ürünler tek tek dedektörden geçiriliyor. Odalara özel mönüler kondu. Amerika'da porsiyonlar daha büyük olduğu için Conrad'da porsiyonlar arttırıldı.

Sabah kahvaltısına Amerikalıların vazgeçemediği Donut, sıcak çikolata, filtre kahve ve İce Tea sofraya eklendi. Öğlen mönüsünde dört-beş çeşite kadar çıkan mevsimin taze balıkları olacak. Akşam yemeği ise İtalyan ve Türk mutfağı ağırlıklı.

Mezede ilk göze çarpanlar, dolmalar, karides, ana yemekte İslim kebabı, beğendili kebap, piliç, tatlılarda ise ayva tatlısı, sütlaç, baklava, şöbiyet vb. Türk tatlıları bulunuyor.

İzmir'den Antalya'ya, Karadeniz'den Gaziantep'e kadar Türkiye'nin yöresel tatlıları işlemeli bakır bir çay askısında sofranın ortasına konulacak. Herkes dilediğini tadacak..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!