Ağır toplar hüsran

Güncelleme Tarihi:

Ağır toplar hüsran
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

ANAP ve DYP'nin bazı mevcut milletvekilleri, önseçimlerde hüsrana uğradı. ANAP İstanbul'da Ahad Andican dışındaki tüm vekiller önseçimde yenildiler. DYP'de ise Nahit Menteşe ve Cevher Cevheri gibi ağır toplar büyük bir şok yaşadılar.

18 Nisan Genel seçimleri arifesinde yapılan ön seçimlerinde, DYP ve ANAP'ta mevcut milletvekilleri ve özellikle ağır toplar büyük yara alırken, listelerde seçilme şansı az olan sıralarla yetinmek durumunda kaldılar. DYP'de bugüne kadar yapılan ön seçimlerde, başta ağır toplar olmak üzere milletvekillerinde çok sayıda kan kaybı görülüyor. Eski tüfeklerden Aydın Milletvekili Nahit Menteşe, Ağrı Milletvekili Cemil Erhan, Trabzon Milletvekili Yusuf Bahadır alt sıralarda kaldılar. Aksaray Milletvekili Nevzat Köse, Adana Milletvekili Cevher Cevheri, Tekirdağ Milletvekili Nihan İlgün, Balıkesir Milletvekili Ahmet Bilgiç de önseçimi kaybederken, Abdülbaki Ataç da eskisine oranla kan kaybeden üyeler arasında yer aldı. ANAP'taki önseçimlerde de milletvekilleri büyük güç kaybetti. ANAP'da en büyük şoku İstanbul milletvekilleri yaşadı. Bu ilde yapılan önseçimde Ahad Andiçan dışındaki tüm milletvekilleri önseçimde yenildiler. İstanbul için ANAP Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın seçilebilecek noktalarda 8 kontenjan hakkı bulunuyor. Yılmaz'ın bu hakkını önseçim sıralamasında gerilerde kalan milletvekilleri için kullanması bekleniyor. Bunun yapılmaması halinde ise aralarında Yılmaz'ın en yakın arkadaşlarının da bulunduğu şu isimlerin listelerde yeralma şansı görülmüyor: Cavit Kavak, Bülent Akarcalı, Yılmaz Karakoyunlu, Şadan Tuzcu, Yusuf Pamuk, Tekin Enerem, Emin Kul, Güneş Taner, Refik Aras, Bahattin Yücel, Şamil Ayrım. ANAP'ın önseçim yapılan diğer illerinde de durum şöyle:

DENİZLİ-ESKİŞEHİR

Denizli'de TBMM Başkanvekili Hasan Korkmazcan ile Haluk Müftüler; Eskişehir'de de Mustafa Balcılar ve Yaşar Dedelek önseçime katılmadılar. Her iki ilde de Yılmaz'ın tek kontenjan hakkı olduğu için, bu milletvekillerinden ikisi elenecek.

SAMSUN

Adem Yıldız önseçimde geri sıralarda kaldı. Biltekin Özdemir ile İrfan Demiralp ise şanslarını konjenjandan deneyecekler.

BALIKESİR

Hüsnü Sıvalıoğlu seçilemeyecek sıraya girdi.

KIRIKKALE

Recep Mızrak, son sıraya yerleşince seçilme şansını kaybetti.

TRABZON

Alaaddin Çakıcı ile telefon görüşmesi yaptığı için bakanlık ve milletvekilliğinden istifa ederek mahkeme önüne çıkıp beraat eden Eyüp Aşık ilk sıraya yerleşti. Aşık'ı, Ali Kemal Başaran takip etti. ANAP'ın bu ildeki üçüncü milletvekili İbrahim Çebi ise riskli olan dördüncü sırayı alabildi.

ORDU

Şükrü Yürür ve Nabi Poyraz seçimi kaybeden isimler oldu. Bahri Kibar ise siyaseti bıraktığını açıklamıştı. Böylece bu ildeki tüm ANAP milletvekilleri yenilenmiş olacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!