Ağır okul çantası omurga zedeliyor

Güncelleme Tarihi:

Ağır okul çantası omurga zedeliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çocukların ‘çanta hamalı’ olmasının engellenmesi gerektiğini söyleyen ortopedi uzmanları, el çantaları yerine sırtta taşınanların tercih edilmesini öneriyor.

Ortopedi uzmanı Prof. Dr. Akif Güleç, öğrencilerin ’’çanta hamalı’’ olmasının önlenmesini istedi.

Prof. Dr. Güleç, veliler, öğretmenler ve öğrencileri, okul çantası konusunda hassas davranmaya çağırarak, ’’Okul çantaları ağır olmamalı, elde taşınan çanta yerine, daha sağlıklı olan sırt çantaları tercih edilmeli’’ dedi.

Askılı ve sırtta taşınan çantaların, ortopedik sorunları en aza indireceğini belirten Prof. Dr. Güleç, çocukların vücut gelişimi sürecinde ağır yük taşımaması gerektiğini söyledi.

Tıka basa doldurulan çantaların çocuklarda ortopedik sorunlara neden olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Güleç, ’’Çanta ağır olur ve elde taşınırsa gelişme sürecindeki bel kemiği eğrilir, vücutta fiziki bozukluk meydana gelir’’ diye konuştu.

Sırtta taşınan çantalarda bu sorunun yaşanmayacağına dikkati çeken Prof. Dr. Güleç, öğretmen ve velilerin, zaman zaman çanta kontrolü yaparak, günlük ders programı dışındaki derslerin kitap ve defterlerinin okula getirilmesini engelleyip, çocukların ’’çanta hamalı’’ olmasının önüne geçebilecekleri gibi, planlı yaşamasına da katkıda bulunabileceklerini kaydetti.

Okul sıraları da önemli

Prof. Dr. Güleç, masa ve sıra gibi araçların standarda uygun olmaması halinde de çocuklarda ortopedik sorunların ortaya çıkacağını bildirdi.

Türk Standardları Enstitüsü’nün bu konuda belirlediği ölçütler bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güleç, şöyle devam etti:

’’Okul sırası, standarda uygun olmalı. Çocuğun yaşı ve boyu ile orantılı olmayan sıralar, ortopedik rahatsızlıklara neden olabileceği gibi, dersi rahat ortamda izleyemediği için, öğrenmeyi de olumsuz etkiler. Çocuk rahatsız olduğundan kendini derse veremez ’’ A.A

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!