A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 14:36
Mehmet Ali Ağca, 2 ayrı gasp olayına ilişkin daha önce 36 yıl hapis cezasına çarptırıldığı davanın yeni TCK'daki lehine olan hükümler açısından yapılan incelenmesi sonucu 21 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildi.
Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, hükümlü olarak Kartal H Tipi Cezaevi'nde bulunan Mehmet Ali Ağca katıldı.
Duruşmada savunması sorulan Ağca, önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, “Suçlamaları kabul etmiyorum. 26 yıldır cezaevinde çile çekiyorum, başka ekleyecek bir şey yok. Medya terörüne maruz kalıyorum” dedi.
Ağca'nın avukatı da celse arasında sunduğu dilekçeyi tekrar ettiğini bildirdi.
Dilekçedeki taleplere ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Doğan Kaptan, daha önce sanığın yargılamasının CMUK uyarınca yapıldığını ve eski TCK hükümleri uyarınca hüküm kurulduğunu hatırlattı.
Ancak eski TCK'yı yürürlükten kaldıran yeni TCK'nın sanık lehine hükümler getirdiğini belirten Savcı Kaptan, cezanın uyarlanması amacıyla yeniden duruşmalı yargılamaya başlandığını anlattı.
Sanık avukatının yargılamanın tüm aşamalarıyla yeniden yapılması yönündeki talebin usule uygun olmadığını kaydeden Savcı Kaptan, bu nedenle istemin reddini talep etti.
Mahkeme heyeti, daha önce yapılan yargılamada usulüne uygun olarak tanık beyanları alındığından yeniden tanık dinlenmesine yer olmadığına karar verdi.
AĞCA'NIN LEHİNE OLAN MADDELER
Esas hakkındaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcı Doğan Kaptan, 23 Ekim 2000 tarihinde verdiği mütalaasının içeriğini aynen tekrar ettiğini belirterek, sanığın işlediği “yağma” suçlarına ilişkin lehine olan yeni TCK'nın 149. maddesinin 1. fıkrası a ve c bendleri uyarınca cezalandırılmasını, söz konusu maddenin 2 kez uygulanmasını talep etti.
Savcı Kaptan, sanık hakkında 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'un uygulanmasının istendiğini hatırlatarak, sanığın Abdi İpekçi'nin öldürülmesi olayına ilişkin çarptırıldığı idam cezasının 4771 sayılı kanun uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürüldüğünü bildirdi.
Bu şekilde söz konusu cezanın diğer suçlar ile içtima edilebilir hale geldiğini kaydeden Savcı Kaptan, sanığın bu cezasının 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun geçici 1-a maddesi uyarınca 10 yıl üzerinden infaz edileceğini anlattı.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin bu konudaki 20 Ocak 2006 tarihli kararında, sanığın 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'un lehe getirilen indirim imkanından ikinci kez faydalanamayacağının bildirildiğini söyleyen Savcı Kaptan, bu konudaki talebin reddine karar verilmesini istedi.
Bu sırada söz alan avukat Şevki Lülecioğlu, daha önceki hükmün asgari sınırdan kurulduğunu ifade ederek, yapılacak olan uyarlamada bu durumun göz önünde tutulmasını talep etti.
Müvekkili hakkında hem 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, hem de 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'un lehe olan hükümlerinin uygulanması gerektiğini savunan Lülecioğlu, yasa hükümlerinin sanık aleyhine genişletilerek kullanılamayacağını ve savcının görüşüne katılmadıklarını bildirdi.
“Bir diyeceği olup olmadığı” sorulan Ağca ise “Adalet beni serbest bıraktı, medya ve siyaset terörü beni geri içeri aldı. Ortada siyaset ve medya terörü var” dedi.
YENİ KARAR
Mehmet Ali Ağca'nın “gasp” suçundan eski TCK'nın 497. maddesinin 2 fıkrası, 522. maddesi ve 59. maddesinin 2 fıkrasının 2 kez uygulanarak 36 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığını belirten Mahkeme Heyeti, yeni TCK'nın 149. maddesinin 1. fıkrasının a ve c bendleri, 53. maddesi ile 62. maddesinin sanığın lehine olduğu dikkate alınarak, önceki kararda uyarlama yapılmasına ve sanığın cezalandırılmasına ilişkin bölümün iptaline karar verildiğini kaydetti.
Ağca'yı, Cengiz Aydos'a yönelik eyleminden dolayı “birden çok kişiyle silahlı yağma” suçundan, suçun işleniş biçimi ve yağmalanan malın değerini göz önüne alarak yeni TCK'nın 149. maddesinin 1. fıkrasının a ve c bendleri uyarınca 13 yıl hapis cezasına çarptıran Mahkeme Heyeti, bu cezayı sanığın saygılı tutumunu dikkate alarak yeni TCK'nın 62. maddesine göre 6'da 1 indirim uygulayarak 10 yıl 10 ay hapis cezasına çevirdi.
Mahkeme Heyeti, Ağca'yı Aykut Aydal'a yönelik eyleminden dolayı da aynı maddeler uyarınca yine 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı.
4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'un sanık hakkında uygulanması konusunda daha önce karar verildiğinden yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmeden Mahkeme Heyeti, infazın belirlenen yeni ceza üzerinden yapılmasını kararlaştırdı.
Mehmet Ali Ağca, Türkiye'ye iadesinden sonra birleştirilen 2 ayrı dava kapsamında Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış ve 3 Nisan 1979'da Cengiz Aydos'un sahibi olduğu 34 EL 919 plakalı taksinin gasp edilmesi, 4 Nisan 1979'da Koşuyolu Fruko Gazoz deposundan para alınması olaylarına ilişkin toplam 36 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.