Ağar'dan Erdoğan'a: Derin devlete karşı elini tutan yok

Güncelleme Tarihi:

Ağardan Erdoğana: Derin devlete karşı elini tutan yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2007 15:30

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Osmanlı’dan beri derin devlet olduğunu söyleyen Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a “bu konuda araştırma yapmasında elini tutan mı var” sözleriyle tepki gösterirken, Erdoğan’ın 5 yıl daha başbakanlıkta kalmasını dile getiren TBMM Başkanı Bülent Arınç’a da “Bakalım millet o beş yıla müsaade edecek mi” dedi.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, DYP Genel Başkan Yardımcısı Serdar Tosun’un vefatı nedeniyle Ağar’a bir taziye ziyaretinde bulundu. Ağar ve Karayalçın ziyarette gündeme ilişkin soruları da yanıtladı.

Gazeteci Hrant Dink cinayeti ile ilgili olarak emniyete 11 ay önce uyarı yazıları gittiği yolundaki haberler dikkat çekilip, emniyetin zaafının olup olmadığının sorulması üzerine Ağar, resmi makamların açıklamalarının beklenmesi gerektiğini söyledi.

DİNK CİNAYETİ VE 11 AY ÖNCE İHBAR İDDİASI

Ağar, “Herhalde bunlar kendilerinin teftiş mekanizmaları içerisinde inceleniyordur. Bu kadar önemli iddiaların da karşılıksız kalmayacağı ortadadır. İçişleri Bakanlığı ya da Başbakanlık açıklama yapsın da ondan sonra bir şey söyleyelim. Şu an mesele haber niteliğindedir. Olayın ne noktalarda, ne şekilde gelişiyor bilemiyoruz. Böyle bir şey söz konusu ise ihmal söz konusu.”

KOORDİNATÖRLÜK AVUTMA MEKANİZMASI

ABD’nin terörle mücadele özel temsilcinin Mahmur kampından sonra Türkiye ziyaretini nasıl değerlendirdiği sorulan Ağar, başlangıçtan beri koordinatörlük meselesinin karşısında olduklarını yineledi.

Ağar, “Bu müessesenin Türkiye’nin derdine çare olamayacağını düşünüyoruz. Türkiye kendi meselesini kendi çözen irade sahibi olmadığı için bunlar sadece ‘ABD bize yardım etmiyor, ABD, bu konuda yalnız bıraktı’ mızmızlanmalarına karşılık avutma mekanizması olarak icat edilmiştir.Dirayetli ve güçlü ülkeler kendi milletlerinin içinde yaşadıkları meselelere kendileri çözüm buluyor. Türkiye’nin böyle bir gücü var ama hükümetin böyle bir gücü yok” diye konuştu.

Ağar, hükümeti Türkiye’ye her alanda vakit kaybettirdiğini belirterek, “Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar etliye sütlüye dokunmadan vakit geçirmeyi, ondan sonra da hızla bir seçime gitmeyi planlamaktadırlar. Türkiye’nin bütün çıkarları yerine parti yönetiminin kişisel çıkarları ile meşguldürler. Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntının temeli budur” dedi. .

ARINÇ’A “MİLLET BEŞ YILA MÜSAADE EDECEK Mİ” MESAJI

TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın Erdoğan’ın 5 yıl daha başbakan olarak kalması yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Ağar, şöyle konuştu:

“Siyasetin bir gerçeği var. Partisinin meclis başkanları genelde hep böyle derler de bakalım millet o beş yıla müsaade edecek mi? Bunlar güzel tatlı temenniler de kendi çıkarları açısından, milletin böyle bir niyet içinde olmadığı aşikar bellidir. Başbakan da bunu bildiği için başka bir kulvara atlamanın gayreti içinde.”

LÜBNAN’LA KIBRIS KRİZİ

Ağar, Kıbrıs Rum yönetiminin Ada’nın çevresinde petrol arama için Lübnan’la temasa geçmesi ve bu nedenle ortaya çıkan krizin sorulması üzerine Başbakan’ın kısa bir süre önce bu ülkeye yaptığı ziyareti hatırlattı.

Ağar, “Ne görüşülüyor bu dış gezilerde onu da merak etmeye başladım. Bu hususları görüşmüyorsanız ne görüşüyorsunuz oralarda? Ne için gidiyorsunuz Lübnan’a, bu anlaşma bu ziyaretin bir cevabı mı? İnşallah nihai çözüm hükümetin gidişinde olacaktır” dedi.

SHP Genel Başkanı Karayalçın da bu konuda Türkiye’nin verdiği tepkinin geç kaldığını savundu. Karayalçın, Ada çevresinde 400 milyar dolarlık bir petrol varlığından söz edildiğine dikkat çekerken, “Bu petrol varlığını adadaki iki yönetimin kabul edebilecekleri bir paylaşım çerçevesinde değerlendirme durumundadırlar. Mutlaka paylaşım dengesinin tutturulabilmesi gerekir” dedi.

DERİN DEVLET

Ağar, Başbakan’ın derin devletle ilgili açıklamalarının anımsatılması üzerine “Başbakan’ın elini tutan mı var acaba bu konuda araştırma yapmasında, soruşturma yapmasında. .4.5 senedir hükümettesiniz. Yüksek sayıda sayısal çoğunluğu olan, bize göre siyasal ağırlığı olmayan bir meclis gücünüz var. Bütün bunlarla ilgili hiçbir şey yapamamışsınız, yapmaya da niyetinizin olmadığı ortadadır. Şikayet etmek suretiyle günlük siyasetin aracı haline getirilmektedir bu meseleler. Muktedir değilseniz iktidar olmaya devam edemezsiniz. Bunlar sadece hükümetin mazeret bulabilme çabalarıdır. Kendi yetersizliğine, beceriksizliğine yönetememezliğine mazeret bulma işleridir. Bu yöneteme sendromu zaten bu hükümetin her meselesinde vardır. Türkiye’nin her önemli meselesini kriz haline dönüştüren bir yetersizlikle Türkiye karşı karşıyadır. İktidar olamayacağını 4.5 sene sonra başbakan açıkca itiraf etmiştir. Yetersizliğini ve güçsüzlüğünü.”

KARAYALÇIN: MİNİMİZE EDİLMİŞ DERİN DEVLET NE DEMEK?

SHP Genel Başkanı Karayalçın da derin devlet konusunda Başbakan’ın “olanaklı ise bunu kaldırmak, değilse minimize etmek” şeklinde bir formülü ortaya koyduğunu anlatırken, “Bu anlayışın kabul edilmesi asla söz konusu olamaz. Sayın Başbakan bu yaklaşımını açmalıdır. Minimize edilmiş bir derin devlet anlayışı ne demektir?"


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!