Güncelleme Tarihi:
AĞAÇ KATLİAMINA BÜYÜK TEPKİ / FOTO GALERİ
Aralarında belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve köylülerin de bulunduğu çevreciler, bu duruma tepki gösterdi. Kendilerini zincirledikleri ağaçlara Türk bayrakları asan çevreciler, kesimde kullanılan hızar ve baltaları da ırmağa fırlattı. Çevreciler ile 30 TL yevmiye karşılığı ağaç kesimine katılan bazı köylüler arasında sert tartışmalar yaşandı.
Beyobası’nın Pınarköy Köyü’nden doğup Köyceğiz Gölü’ne dökülen, alternatif turizmin aranan mekanlarından Yuvarlakçay Irmağı’nın üzerine Akfen Holding tarafından kurulmaya başlanan hidroelektrik santrali, çevrecileri kızdırdı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve çevreci örgütün desteğiyle oluşturulan Yuvarlakçay Koruma Platformu’nun bölgeye düzenlediği yürüyüşe İl Genel Meclisi Üyesi Burak Erbay, Köyceğiz Belediye Başkanı CHP’li Salih Erbay, Ortaca Belediye Başkanvekili CHP’li Cemil Durak, CHP Köyceğiz İlçe Başkanı Ali Ercan, CHP Ortaca İlçe Başkanı Mehmet Sertkaya, İşçi Partisi Köyceğiz İlçe Başkanı Ali İzcioğlu, Kavakarası ve Köyceğiz köylerinin muhtarları, Muğla orman, çevre ve mimarlar odası, TEMA vakfı temsilcileri, Batı Akdeniz Çevre Platformu’nun Muğla, Marmaris, Fethiye, Göcek, Ortaca, Dalyan ve Köyceğiz’deki temsilcileri katıldı. Yaklaşık 400 çevrecinin yürüyüşünde, HES yüzünden susuz kalacaklarını iddia eden ve doğa katliamı yapılmasını istemediklerini söyleyen köylüler de yer aldı. Beyobası Beldesi Belediye Başkanı MHP’li Besim Özbek ise eyleme destek vermedi.
Çevreciler ve köylüler, yatağının yönü değiştirilerek, Yuvarlakçay’ın suyunun 2.5 kilometre boyunca borularla taşınmasını içeren çalışmalar kapsamında, 60 metre eninde yol açabilmek için binlerce ağacın kesildiğini görünce isyan etti.
BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ
Aralarında 10’dan fazla 300- 400 yıllık anıt çınarın da olduğu binlerce ağacın kesilmesine tepki gösteren köylüler ve çevreciler, 30 TL yevmiye ile kesime katılan bazı köylülerle tartıştı. Gergin anların yaşandığı eylemde, göstericiler ağaç kesiminde kullanılan balta ve hızarları Yuvarlakçay Irmağı’na fırlattı, daha sonra kendilerini ağaçlara zincirledi. EPDK’dan alınan 48 yıl 2 aylık üretim izniyle, Akfen Holding’e bağlı Beyobası Enerji Üretimi A.Ş. tarafından yürütülen santral çalışmaları sırasında tam bir doğa katliamı yaşandığını belirten çevreciler, kano ile rafting yaparak ırmağın soğuk sularında protesto sürdüren arkadaşlarına da destek verdi.
Marmarisli turizm işletmecisi Vedat Vural da ırmağın buz gibi sularında kanosu ile rafting yaptıktan sonra gözyaşları içinde “Suyumuzu kesin, ağacımızı kesin, beni de kesin” diye haykırdı. Çılgın turizmci, “Neyimiz var suyumuz ve oksijen veren ağacımızdan başka. Bu dünyada kaybedecek neyimiz kaldı. Göz göre göre gelecek nesillere bir şey bırakmıyoruz. Bu beni kahrediyor. Şu an kendimi bir mezarı ziyaret etmiş gibi hissediyorum. Kendimi ölüler diyarında hissediyorum” dedi.
AMAÇ RANT
Yuvarlakçay Koruma Platformu Sözcüsü Reşat Uygun da yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Her ne amaçla olursa olsun ağaçların, bitkilerin her türlü canlının yaşamını tehdit eden bu tür faaliyetlere derhal son verilmesini istiyoruz. HES yapılması istenen bölge eko sistemin, biyolojik çeşitliliğin, endemik türlerin yoğun olduğu ve özel olarak korunması gereken bir dünya mirasıdır. Ülkemiz kendi ihtiyacı olmayan enerji ihtiyacını karşılama gerekçesiyle buna benzer fosil kaynaklı, dışa bağımlı enerji yatırımlarını şevk ve heyecanla desteklemektedir. Bu konudaki temel yaklaşım enerji ihtiyacı değil, bu yatırımlarından elde edilecek ranttır. Nükleer santral ve fosil yakıtlı lobilerin çabalarıyla durdurulan Meclis’te bekleyen yenilenebilir enerji kanunu derhal çıkarılmalıdır ve adeta yangın yerine dönen ülkemizin bu cennet köşesi kurtarılmalıdır. Muğla Valisini, Özel Çevre Koruma Kurumunu, Anıtlar Kurulunu, Enerji Bakanını esas görevi çevreyi korumak olan Çevre ve Orman Bakanını göreve davet ediyor, verilen iznin iptal edilmesini, ulusal ve doğal kaynaklarımızla enerji çeşitliliğimizi arttırmasını, eko sisteme, biyolojik çeşitliliğe sahip çıkılmasını istiyoruz.”
ŞİŞELENEBİLİR NİTELİKTE SU
Eyleme destek veren Köyceğiz Belediye Başkanı CHP’li Salih Erbay ise tepkisini şöyle dile getirdi:
“Geçen hafta da burada bir araya gelip ağaçların kesilmemesini, verilen karardan geri dönülmesini istemiştik. Ama geldik gördük ki gerçekten ciddi bir katliam yapılmış. Kesilen şu çınar ağaçlarının en az 300- 400 yıllık ömrü vardır. Bu kadar ağacın katledilmesine hiç gerek yok. Bu bölgede rüzgar ve güneş enerjisiyle elektrik temin edilebilecekken doğa katliamının ne anlamı var. Burada amacın sadece elektrik üretmek olmadığına inanıyorum. Amaç buradaki suyun gözüne sahip çıkmaktır. Buranın jeolojik olarak tam olarak araştırılmadığını düşünüyorum. Suyun geriye doğru tepmesi sonucunda bu gözdeki suyun nerden patlayacağı hiç belli olmaz. Birilerine 3 kuruşluk menfaat sağlamak için burada bir facia yaşanır. Bu su şişe suyu olabilecek özelliktedir. Nüfus arttığında bölgenin suya ihtiyacı olacaktır. Şirketin burada hak sahibi olmaması için herkes tepkisini koymalıdır. Yuvarlakçay’da yapılan resmen bir katliamdır.”
Çevreciler, köylüler, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinden oluşan platformun, Köyceğiz’de, Özel Çevre Koruma Kurulu’nun önünde imza kampanyası başlatacağı bildirildi.
ÖÇKK’YA SİYAH ÇELENK
Köyceğiz Festival Alanı’nda stant açıp santral çalışmalarının durdurulması için imza kampanyası başlatan bir grup çevreci, daha sonra sloganlar eşliğinde Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Müdürlüğü binasına yürüdü. Çevreciler, üzerinde ‘ÖÇKK Uyuma Sahip Çık Suyuma’ yazılı siyah çelengi bina önüne bırakıp belirledikleri bir temsilciyi yetkililerle görüşmesi için içeriye yolladı. Görüşmeden sonuç alınamadığını söyleyen çevreciler eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.