Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2000 00:00
Bu yılın ilk 6 ayında izinsiz kesme, işgal, açma-yerleşme gibi nedenlerle 23 bin 160 dekar ormanlık alan tahrip edildi, 7 bin 251 ton yakacak ve 23 bin 589 metreküp endüstriyel ağaç da yok oldu.
Orman Bakanlığı Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Daire Başkanı Hüseyin Hacıoğlu, bu yıl işlenen suçlarda önceki yıllara göre bir düşüş yaşandığını söyledi.
Ormanlarda kaçak yapılan ve tahribata neden olan eylemlerin önlenebilmesi için yeterli personel olmadığını belirten Hacıoğlu, yaklaşık 15 yıldır ihtiyaç olmasına rağmen orman muhafaza memurunun alınamadığını ifade etti.
Kış mevsiminin ağır geçtiği Doğu ve İç Anadolu Bölgeleri'nde daha çok yayvan yapraklı yakacak türü ağaçların kesildiğini anlatan Hacıoğlu, özellikle Adapazarı, Bolu ve Bursa'da da parke imalatında kullanılmak üzere ticari amaçlı ağaçların izinsiz olarak kesildiğini belirtti.
Hacıoğlu, ormanlarda izinsiz kesim ve diğer suçları içeren yasalarda düzenlemeler yapılmasının şart olduğunu vurgulayarak, "Mevcut yasalar, caydırıcı değil. Ormanların tahrip edilmesinin engellenmesi için hapis cezaları paraya çevrilmemeli ve tecil edilmemelidir" diye konuştu.
Türkiye'de bugüne kadar 14 milyon hektar mera alanının tahrip edildiğini hatırlatan Hacıoğlu, özelliklerini yitirdiği için orman dışında değerlendirilen alanın da 450 bin hektar olduğunu söyledi.
Cezası 180 milyon 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 91. Maddesi gereğince izinsiz kesim nedeniyle fail hakkında 2 aydan 1 yıla kadar, 93. Maddesi gereğince işgal suçundan 6 aydan 1 yıla, açma-yerleşmede ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabiliyor. Açma-yerleşmede zarar gören alanın 5 dekardan fazla olması durumunda da ceza, yarı oranında arttırılıyor. Kesilen ağaçların fidan vasfını taşıması durumunda hapis cezası 72 aya kadar çıkarılabiliyor. Ayrıca 647 Sayılı İnfaz Yasası'na göre hapis cezası, suçun türüne göre günlüğü 3 milyon ile 5 milyon lira arasında en az 180 milyon liralık para cezasına çevrilebiliyor.
Bu arada, 177 bin 356 hayvanın da izinsiz olarak otlatılması nedeniyle 2 bin 47 suç tespit edildi. Rakamlara göre, izinsiz eylemler sonucu ormanlarda 23 bin 160 dekar alan tahrip edildi, tahrip edilen bu alanda 7 bin 251 ton yakacak olarak, 23 bin 589 metreküp de endüstri alanında kullanılacak ağaç yok oldu.
Verilere göre, 27 Orman Bölge Müdürlüğü içinde izinsiz kesmede 11 ili kapsayan Amasya Bölge Müdürlüğü 333 tonla ilk sırada yer aldı.
2 bin 798 metreküp ağaçla Adapazarı Bölge Müdürlüğü izinsiz endüstriyel kesimin en çok yapıldığı yer olurken, açma-yerleşmede 791 dkarla Antalya Bölge Müdürlüğü, işgalde de Muğla Bölge Müdürlüğü 9 bin 864 dekarla ilk sırayı aldı.