Güncelleme Tarihi:
Başkan Kilci, sucuk ve pastırmanın Kayserililer'in bir zanaatı olduğunu anlatırken şunları söyledi:
“Biz, Afyonkarahisar ile coğrafi işaret konusunda da gerekli mücadeleyi yaptık. Bizi mahkemeye verdiler ancak, açılan davaları kazandık. Türkiye'deki aklıselim çevreler Kayseri ile Afyonkarahisar'in hiçbir zaman sucukta karşılaştırma yapılmaması gerektiğini çok iyi bilir. Kayseri'nin sucuk ve pastırma sektöründeki o damak tadını, Türkiye'deki hiçbir firma yakalamış değil. Bu Kayseri'nin coğrafi konumundan kaynaklanmaktadır. Kayseri Ovası, sucuk ve pastırma üretiminde etkilidir. Yapılan eleştiri ve spekülasyonların hiçbirine KTO olarak katılmıyoruz.”
Afyonkarahisarlılar'ın Kayseri sucuğu üzerinden reklam yapmaya çalıştığını iddialarına ekleyen Başkan Kilci, “Bunu etik bulmuyoruz. Kayseri sucuğu ve pastırması sektörün büyük bölümünü elinde bulunduruyor. Gayretleri biraz da piyasaya hakim olmak. Bunun için bazen böyle lüzumsuz sözler ediyorlar” diye konuştu.
Afyonkarahisar’a giden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, kentin sucukta Kayseri'yi geçtiğini belirterek, “Kayseri’de bana sucuk verdiler. Ancak, eve gidince markalarını kopardım. Çünkü eve Afyonkarahisar sucuğundan başka sucuk sokmamak lazım” diye konuşmuştu.
AFYON'DAN YANIT VAR
Öte yandan Kayseri'nin bu iddiasına Afyon Ticaret Odası yetkililerinmden yanıt geldi. Oda yetkilileri hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, hangi şehrin ürününün daha iyi olduğunun kararının tüketici tarafından verilmesi gerektiğini söyledi. Afyon'un sucuk ve pastırma konusunda doğal işaret patentlerini aldığını belirten yetkililer, "Kayseri'nin de Afyon'un da ayrı ayrı coğrafi özellikleri var. Bizim sucuğumuz çok yumuşak olur. Buradaki üreticiler yazın güneydeki marketlere ürün yetiştiremiyor. Ürünlerimize çok büyük talep var" diye konuştu.
Afyon Ticaret Odası Başkanı M. Melih Yurter ise yaptığı açıklamada, Afyon'da yıllık 25.000 ton kırmızı et üretimi yapıldığını ve bunun da 13.000 tonunun sucuk imalatında kullanıldığını belirtti. Afyon sucuğunun tüm Türkiye de pazar payının oldukça önemli boyutta olduğu belirten Yurter, açıklamasında şunları kaydetti:
"Kayseri'de üretilen sucuk da sonuçta kendine has lezzeti ve tadı olan bir üründür. Ayonkarahisar ve Kayseri İlinin üretmiş oldukları sucukla karşı karşıya getirilmesi kimseye bir şey kazandırmaz. Bu nedenledir ki Sayın Bakanımızın ifade etmeye çalıştığı husus son yıllarda Afyon Sucuğuna talebin artmış olması manasındadır yoksa bunun dışında bir farklı anlamın çıkartılmaya çalışılması hem sektörü hem de bu iki ilde yaşayanları rahatsız edecektir.
Hangi ilin ürettiği sucuğun daha çok talep edilen sucuk olduğu konusunu da bırakalım tüketiciler karar versinler.
Gerek Sayın Bakanımızın açıklamalarında gerekse diğer açıklamalarda Kayseri Sucuğunun lezzeti veya kalitesini kötüleyici hiç bir ibare bulunmamaktadır. İfadelerin farklı mecralara taşınması hem hoş değildir hem de kimseye fayda sağlamaz."
KAYSERİ'DEN HÜRRİYET.COM.TR'YE AÇIKLAMA
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Kilci, şu açıklamaları yaptı:
'Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Kayseri pastırması ve sucuğuyla ilgili talihsiz açıklamaları tüm Kayserilileri derinden üzmüştür.
Bu garip değerlendirmeye katılmamı zmümkün olmadığı gibi,bu değerlendirmeyi bir ölçüt saymak abesle iştigal olur. Bir birine iyi derken, birine kötü demenin hangi kriterler baz alınıp da yapıldığını sorarız.
Bu sözleri, Kayseri pastırması ve sucuğunu kalitesizliğiyle ilgili sözler olarak değil, tamamen Afyonlu Bakanın, Afyon milliyetçiliğinin verdiği heyecanla söylediği sözler olarak algılamak istiyoruz. Çünkü coğrafi şartlar ve diğer şartlar itibariyle Kayseri pastırması ve sucuğun Kayseri'ye ait bir yiyecek olduğunu, biraz tarih bilgisi olan herkes kabul edecektir.
Orta çağlarda, Avrupa'ya akın eden Hun Türkleri'nin pastırmayı yiyecek maddesi olarak kullandıklarını biliyoruz.Kayseri'de pastırmacılık bu şekilde Orta Asya'dan gelen Türklerin etkisiyle başlamış ve zamanla gelişmiştir. Türklerin Orta Asya'dan anadolu'ya taşıdığı pastırmacılık, yüzyıllardır Kayseri'de sürdürülmektedir.
Kayseri'de imal edilen kimyonlu sığır pastırması ve miskli et sucuğu hiçbir tarafta yoktur. Başka yerde olmayan Kayseri'ye has, yıl boyunca her yönden gündüzleri sıcak, geceleri serin esen rüzgar pastırmanın ve sucuğun uygun şekilde kurumasını sağlar. Kayseri'deki yer altı sularında belirli oranlarda bulunan ultrat maddesi sayesinde pastırmanın ve sucuğun kendine has kırmızı rengi doğal olarak sağlanmaktadır.
Pastırma ve sucuk yıllardır Kayseri'nin sembolü haline gelmiştir ve böyle de devam edecektir. Bundan da sayın Bakanımız da dahil kimsenin kuşku duymaması gerekir.
Sayın Bakanımız gerçekten maksadını aşan bu sözleri sarfetmişse, Kayseri halkına bir özür borçludur. Aksi takdirde, sadece Afyonkarahisarlılar'ın değil, bütün Türk halkının bakanı olduğunu kendisine hatırlatmak bize düşecektir.'