Güncelleme Tarihi:
TÜBİTAK'ın popüler bilim dergisi “Bilim ve Teknik”in Eylül sayısında yer verilen habere göre, Harvard Üniversitesinden biyolog David C. Blackburn ve arkadaşları, bazı Afrika kurbağalarının alışılmadık bir gizli silaha sahip olduğunu belirledi.
Araştırmacılar, bu kurbağaların tehdit altında kaldıklarında parmak kemiklerini, derilerini yırtarak dışarı çıkarıp düşmanı yaralayacak kadar sivri ve keskin pençelere dönüştürebildiklerini ortaya koydu.
Kurbağalar arasında nadir görülen pençelerin yapısal farklılıklarını belirleyen araştırmacıların bulgularına göre, keratin kaplamadan yoksun çıplak kemikten oluşan pençeler, kullanılmadıkları sürece tümüyle parmağın içine gömülü olarak duruyor. Acil bir durumla karşı karşıya kalındığında kemikten pençe, kurbağanın parmak dokusu ve derisini yırtarak kullanıma hazır hale geliyor. Kurbağaların avcılarına ve araştırmacılara karşı büyük bir şiddetle kullandıkları bu gizli silah, rakibin kanını akıtmakta oldukça etkin bir rol oynuyor.
Bilinen 5 bin 500 kurbağa türü arasından 11'inin bu tür bir savunmayla donanmış olduğunu bildiren Blacburn ve arkadaşları, benzeri pençelere sahip bir kaç tür daha olabileceğini düşünüyor.
Bilim dünyasında bu gelişmeye kadar bilinmeyen kurbağaların gıda maddesi olarak kullanıldığı Kamerun'da yerel halk, bu kurbağaları yaralanmadan toplamak için mızrak benzeri aletler kullanıyor.