Güncelleme Tarihi:
AFP, adı açıklanmayan ABD'li Savunma Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberinde saldırganın 38 yaşında bir astsubay olduğunu duyurdu.
Washington'daki Lewis-McChord üssüne kayıtlı, evli ve iki çocuk babası olduğu belirtilen saldırganın, daha önce üç kez Irak'ta görev yaptığı belirtildi. Lewis-McChord, ABD ordu gazetesi Stars and Stripes'a göre, ordunun en sorunlu üssü.
Bu üsse kayıtlı askerler, daha önce yoğunlukla Irak'ta görevlendirilirken, ABD ordusunun ülkeden çekilmesinin ardından, geçtiğimiz yılın Aralık ayında, Üçüncü Tugay ve İkinci Piyade Tümeni'ne bağlı 2 bin 500 kişilik bir kuvvet buradan Afganistan'a gönderildi. Bu intikalin ardından Afganistan'da sivillere yönelik saldırı haberleri arttı. Saldırganın, bu birliklere bağlı olup olmadığı kesinlik kazanmadı.
2010 yılında bu üsten gelen dört asker, Kandahar'da üç Afgan sivili öldürmüştü. Bu saldırının ardından iki sivilin öldürülmesine de yine bu üsten gelen askerlerin adı karıştı. Ayrıca bu üssün bazı askerleri, ABD'de de uyuşturucu kullanmak, polis memurunu yaralamak, özel mülke saldırmak gibi suçlardan tutuklandı.
ABD "CİNNET" DEDİ
ABD'li yetkililer, Kandahar'da dün gerçekleşen katliamın ardından olayı "bir askerin cinneti" olarak nitelendirdi.
Ancak Kandahar'daki hükümet sözcüsü Cevat Faysal "Eğer ABD'li yetkililer bu kişinin psikolojik sorunları olduğunu öne sürerse, şu soruyu sormak gerekir. Psikolojik sorunları olan birisi neden orduya alındı?" dedi.
"BİR ASKER DEĞİL BİR GRUP ASKER"
Görgü tanığı köylülerin ifadelerinin de ABD'li yetkililerin açıklamalarıyla çeliştiği görüldü. Msnbc.com'un haberine göre, köylüler saldırının bir askerin değil, bir grup askerin işi olduğunu söyledi.
Bu tanıklık, olayın bir askerin cinneti olmaktan çok, bir ölüm mangasının planlı katliamı olduğuna yönelik iddiaları gündeme getiriyor. Nitekim, Afganistan'da daha önce de grup halindeki ABD askerlerinin, hiçbir uyarıda bulunmadan, silahsız sivillere ateş açtığı ortaya çıkmıştı.
Bazı iddialara göre, cesetlerin başında hatıra fotoğrafı çeken askerler, ölülerin uzuvlarını da keserek, hatıra olarak saklıyor.
ÖLÜM MANGALARI
2010 yılında Kandahar'da üç Afgan sivilin öldürülmesinin ardından, askerlerin "ölüm timi" kurduğu ortaya çıkmıştı.
ABD'de yayımlanan Rolling Stone dergisi Eylül 2011'de ABD'li askerlerin Afgan sivillere hiçbir uyarıda bulunmadan ateş açtığına dair görüntülere yer vermişti. Askerlerin ateş açarken son derece keyifli olduklarının gözlemlendiği videoların ve cesetlerle çektirdikleri hatıra fotoğraflarının yayınlanmasının ardından ABD ordusu özür dilemiş, görüntülerle ilgili soruşturma başlatılmıştı.
KİM YARGILAYACAK?
Kandahar katliamının ardından, Afganistan meclisi, ABD'li askerin Afgan mahkemeleri tarafından yargılanması gerektiğini açıkladı ancak bu ihtimal oldukça düşük görünüyor. Nitekim ABD yasalarına göre, ülke dışında suç işleyen askerler ABD mahkemelerinde yargılanıyor.
Daha önce de ABD askerleri başka ülkelerde işledikleri suçlar nedeniyle kendi mahkemelerinde yargılanmıştı.
"ABD ASKERİ AFGANİSTAN'DA YARGILANSIN"
AFGANİSTAN'DA SKANDALLAR ZİNCİRİ
Son katliam, ülkenin dört bir yanında yapılan Kur'an protestolarının sonrasına denk geldi. Pervan'daki gözaltı merkezinde Kur'an-ı Kerimlerin yakıldığının ortaya çıkmasıyla patlak veren olaylarda altı NATO askeri ve 30 Afgan'ın yaşamını yitirmişti.
7 Ocak 2012'de bir Afgan soruşturma heyeti, Pervan'daki gözaltı merkezinde, ABD'li askerlerin tutuklu ve hükümlülere kötü muamelede bulunduğunu açıklamıştı.
11 Ocak 2012'de ABD'li askerler, öldürdükleri Taliban militanlarının üzerine işerken görüntülenmişti.
8 Şubat 2012'de Kapisa Bölgesinde NATO bombardımanı olmuş, yaşları 6 ila 14 arasında değişen sekiz çocuk ölmüştü.