Afganistan'da iki NATO askeri daha öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Afganistanda iki NATO askeri daha öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 00:00

Afganistan’da iki NATO askeri, bir asker diğeri sivil olduğu tahmin edilen iki Afgan tarafından öldürüldü. Saldırının, Afgan ordusuyla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Ülkenin güneyinde Kandahar'da yaşanan olay, NATO tarafından doğrulandı.

 

NATO askerlerine saldıran kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

 

Afganistan’da geçtiğimiz hafta sonu da iki üst düzey ABD’li askeri danışman, İçişleri Bakanlığı binasında saldırıya uğramış ve öldürülmüştü. Afgan güvenlik yetkilileri, saldırının failinin bir polis istihbarat yetkilisi olduğunu açıklamıştı.

 

Söz konusu saldırı, NATO yetkililerinde şaşkınlık yaratırken, Batılı ülkelere ait muharip güçlerin ülkeden çekilip yerlerine danışmanların getirilmesi stratejisiyle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi.

 

Haberin Devamı

NATO, Kabil’deki Afgan bakanlıklarında bulunan danışmanlarını acil olarak geri çekti. İngiltere, Almanya ve Kanada da kısa süre içinde aynı şekilde hareket etti.

 

WASHINGTON KARARLI

ABD’li yetkililer Obama yönetiminin Afganistan’da aktif görevden çekilip etkinliğini danışmanlıkla sınırlandırma planından geri adım atmayacağını söylüyor. Ancak Afgan yetkililer Batılı güçler üzerine bu tarz saldırılar düzenlenmesinin NATO’yla ipleri gereceğinden endişe ediyor.

 

Geçtiğimiz ay bir NATO üssünde bazı Kur’an kopyalarının yakılması üzerine başlayan protestolarda en az beş NATO askeri öldürüldü.

 

ABD Savunma Bakanlığı verilerine göre, Mayıs 2007 ile Ocak 2012 arasında düzenlenen 42 saldırıda, NATO güçlerine mensup 70 kadar asker hayatını kaybetti.

 

Bu saldırılar özellikle ABD’nin, Taliban’a baskısını artırmak için, Afganistan’a on binlerce yeni asker göndermesinin ardından artış gösterdi.

 

TALİBAN SEMPATİZANLARINA ENGEL OLUNAMIYOR

Afganistan hükümetinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Afgan güçlerinin içinde, Taliban tarafından görevlendirilmiş olmayan Taliban sempatizanları var. Güvenlik incelemelerini sıklaştırmamıza rağmen bu tür talihsiz olaylarla karşılaşıyoruz. Bu sorundan kurtuluş yok. Daha fazla zamana, daha fazla kaynağa ve daha fazla adama ihtiyacımız var” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Washington’ın bazı müttefikleri, bu tarz içeriden saldırılara karşı daha da hassas. Ocak ayında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dört Fransız askerinin bir Afgan askeri tarafından öldürülmesinin ardından, Afganistan’daki eğitim ve destek operasyonlarını askıya alarak, Fransa’nın 2013 sonunda ülkeden tamamen çekilmiş olacağını açıkladı.

 

ABD, 2014’te çekilme takviminin tamamlanmasından önce Afgan güçlerinin Taliban’la kendi kendilerine mücadele edebilecek hale gelmelerini umuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!