Afganistan hükümetine kavuÅŸtu

Güncelleme Tarihi:

Afganistan hükümetine kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 12:04

Almanya'nın Bonn kenti yakınlarındaki Petersberg konuk evinde 9 gün süren ve 5 Aralık`ta sona eren Afganistan'ın geleceğine dair görüşmelerin ardından kurulan hükümet yarın işbaşı yapıyor. Afganistan halkında ise kavuşacakları yeni hükümetin heyacanı var.

Haberin Devamı

Anlaşma, 5 Aralık`ta Kuzey İttifakı heyeti başkanı Yunus Kanuni, Roma heyeti başkanı Abdüssettar Sirat, Peşaver heyeti başkanı Seyit Hamit Gaylani ve Kıbrıs heyeti başkanı Humayun Jarir tarafından imzalandı. İmza törenine Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Dışişleri BakanıJoschka Fischer, BM Afganistan Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi ile yardımcısı Fransc Vendrell de katıldı.  

Anlaşmayla, ABD`nin 11 Eylül terör darbesinden sonra 7 Ekim`de giriştiği askeri harekatla devrilen 5 yıllık Taliban rejiminin yerine,tüm budunları temsil eden 30 üyeli geçici hükümet kurulması karara bağlandı. Bu geçici hükümet, Büyük Şura ``Loya Jirga`` meclisi kurulana dek 6 ay hizmet verecek.  

AFGANİSTAN GEÇİCİ HÜKÜMETİNİN ÜYELERİ
Almanya`nın Bonn kentinde uzun müzakereler sonucunda varılan anlaşmaya göre 22 Aralık`ta göreve başlayacak Afganistan geçici hükümeti, 6 ay boyunca ülkeyi yönetecek.
Hükümette görev alan bakanlar, kavimleri, üye oldukları gruplar ise şöyle: Başbakan: Hamid Karzai (Peştu, Roma grubu)
Başbakan Yardımcısı ve kadın işlerinden sorumlu bakan: Dr. Sima Samar (Hazari, Roma grubu, kadın)
Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı: Muhammed Kasım Fehim (Tacik, Kuzey İttifakı)
Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı: Hacı Muhammed Muhakik (Hazari, Kuzey İttifakı)
Başbakan Yardımcısı ve Enerji ve Su Bakanı: Şakir Kargar (Özbek, Kuzey İttifakı)
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı: Hidayet Amin Arsala (Peştu, Roma grubu)
Dışişleri Bakanı: Dr Abdullah Abdullah (Tacik, Kuzey İttifakı)
İçişleri Bakanı: Muhammed Yunus Kanuni (Tacik, Kuzey İttifakı)
Ticaret Bakanı: Seyid Mustafa Kazemi (Kuzey İttifakı)
Sanayi ve Madenler Bakanı: Muhammed Alim Rezm (Özbek, Kuzey İttifakı)
Küçük Sanayi Bakanı: Arif Nurzai (Peştu, Kuzey İttifakı)
Enformasyon ve Kültür Bakanı: Dr. Rahen Mahdum (Roma grubu)
İletişim Bakanı: Abdul Rahim (Tacik, Kuzey İttifakı)
Çalışma Bakanı: Mir Veis Sadık (Tacik, Kuzey İttifakı)
Hac Bakanı: Muhammed Hanifi Balhi
Sosyal Yardım Bakanı: Abdullah Vardak (Peştu, Kuzey İttifakı)
Eğitim Bakanı: Abdul Resul Amin
Yüksek Eğitim Bakanı: Dr Şerif Fayez (Tacik, Kuzey İttifakı)
Sağlık Bakanı: Dr. Süheyla Seddiki (Tacik, bağımsız, kadın)
Kamu İşleri Bakanı: Abdul Halik Fazıl (Tacik, Roma grubu)
Kırsal Kalkınma Bakanı: Abdul Malik Enver (Tacik, Kuzey İttifakı)
Kentsel Kalkınma Bakanı: Hacı Abdul Kadir (Peştu, Kuzey İttifakı)
Kalkınma Bakanı: Amin Farhang (Roma grubu)
Ulaştırma Bakanı: Sultan Hamid Sultan (Hazari, Kuzey İttifakı)
Mülteciler Bakanı: Enayatullah Nazeri (Tacik, Kuzey İttifakı)
Tarım Bakanı: Seyid Hüseyin Enveri (Kuzey İttifakı)
Sulama Bakanı: Hacı Mangal Hüseyin (Peştu, Peşaver grubu)
Adalet Bakanı: Abdul Rahim Kerimi (Özbek, Kuzey İttifakı)
Hava Ulaştırma ve Turizm Bakanı: Abdul Rahman (Roma grubu)
Sınır İşleri Bakanı: Amanullah Zadran.

BM Güvenlik konseyi de anlaşmada yer alan ``BM Güvenlik Konseyi kararıyla Afganistan`a barış gücü yerleştirilmesi`` maddesini dün kabul etti.  Peştu lider Hamid Karzai başbakanlığında, harap olmuş Afganistan`da yeni geçici hükümet yarından itibaren çalışmaya başlayacak.  

 KABİL`DE YARIN İKTİDAR TESLİM TÖRENİ VAR  
 
  Â
Afganistan`da kurulan geçici yönetim, yarın iktidarı devralıyor.  Devir teslim töreni, yarın yerel saatle 11.00`de başlayacak. Kuzeyİttifakı`nın en saygın isimlerinden Abdürresuf Seyyaf`ın başkanlık edeceği resmi tören, Kuran okunarak ve ulusal marş çalınarak başlayıp iki saat sürecek.  

İçişleri Bakanlığı`ndaki törende konuşmalar yapılacak. Önce BM Genel Sekreteri`nin özel temsilcisi Lahdar Brahimi, ardından eski başkan Burhaneddin Rabbani konuşacak. Geçici yönetimin başına getirilen Hamid Karzai, Rabbani`den sonra söz alarak ant içecek. Son olarak hükümeti temsilen İçişleri Bakanı Yunus Kanuni konuşacak.  

Yeni iktidar 6 ay görev yapacak. 23 yıldır ülkeyi kan kaybına uÄŸratan savaÅŸa tam anlamıyla son vermeye çalışacak geçici yönetim, Loya Jirga adı verilen aÅŸiretler-arası meclisi altı ay içinde toplamaya çalışacak. Meclis yeni anayasa ve seçim kanunu yapacak.Â

Haberin Devamı

BAŞBAKAN KARZAİ,  ABD`YE YAKIN KRAL YANLISI PEŞTUN  
   Â
Bonn`daki Afganistan konferansında geçici hükümetin başına atanan Hamid Karzai, ABD`nin Taliban kuvvetlerine karşı başlattığı bombardımanları daha ilk dakikadan itibaren destekledi.  44 yaşındaki Peştu kökenli eski Kral yanlısı Karzai, bir zamanlar dışişleri bakan yardımcılığı yaptı.  

Gözlemciler, güneyli Karzai`nin Afganistan`ı egemenlikleri altındabulunduran Peştu aşireti tarafından kabul edilebilir bulunduğunu, Tacik, Özbek ve Hazari grupların ise Karzai`ye sıcak bakmadığını belirtiyorlar.  

Devrik Kral Zahir Şah yanlısı tutumuyla tanınan Karzai, ülkedeki kraliyet yanlılarının da desteğini rahatlıkla kazanabilecek isim olarak gözüküyor. Sovyet işgali yıllarında verdiği mücadele de, Karzai`ye Kuzey İttifakı içinde belli bir saygınlık kazandırıyor.  
Kandahar doğumlu Karzai, Kabil`de ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra Hindistan`a giderek Simla Üniversitesi`ne girdi. 1982`de Sovyet askerleriyle mücadele saflarına katılan Karzai, Ulusal Afgan Kurtuluş Cephesi`nin harekat sorumlusu oldu.  

1992`ye kadar Peşaver`de sürgün hayatı yaşayan Karzai, Necibullah yönetiminin devrilmesinden sonra Kabil`e döndü ve dışişleri bakan yardımcısı oldu.  

Taliban 1996`da iktidarı aldığında, Karzai, çoğu Peştu aşiretindengelme Taliban milisleriyle işbirliğine hazır gözüktü. Ancak babası Abdul Ehad Karzai`nin 1999`da öldürülmesi, Karzai`nin Taliban`a yaklaşımını değiştirdi.  

Baba Karzai`nin Keta`da suikaste kurban gitmesini kimse üstlenmedi, ancak Karzai, babasının Taliban tarafından öldürtüldüğüne inandı ve Taliban`la mücadeleye girişti. Sürgünde yaşayan Karzai, eski kralın iktidara dönebilmesi ve Loya Jirga adı verilen büyük yerel meclisin toplanması için mücadeleye atıldı.  
     
İÇİŞLERİ BAKANI YUNUS KANUNİ     

Bonn`daki görüşmelere Kuzey İttifakı`nın başı olarak katılan YunusKanuni, bombalı bir suikast sonucu öldürülen ittifak komutanı Ahmed Şah Mesud`un en yakın adamlarından biri. Kanuni, Şah Mesud`un öldürülmesinden Kuzey İttifakı`nın belkemiği İslam Cemaati`nin siyasi lideri oldu.  

44 yaşındaki Kanuni, Penşir Vadisi`nde doğdu. Hayatının büyük bölümünü başkent Kabil`de geçirdi. 17 yaşında siyasetle ilgilenmeye başladı ve 1973 yılında Kral Zahir Şah`ı deviren solcu devlet başkanı Muhammed Davud`a yönelik faaliyetlere katıldı.  

Kanuni, Sovyetler Birliği`nin 1979 yılında Afganistan`ı işgal etmesinin ardından Şah Mesud`a katıldı ve Şah Mesud kuvvetlerine Pakistan sınırından silah ve para sağlanması için çalışmalar yaptı.  

Afganistan`da Mücahit Kuvvetleri olarak adlandırılan güçlerin 1992yılında Kabil`e girmesinin ardından Savunma Bakanlığı sözcülüğüne getirilen Kanuni, bir yıl sonra Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani tarafından Savunma Bakanı olarak atandı.  

Kanuni, 1993 yılında Kabil`de arabasına düzenlenen bombalı saldırıdan yaralı olarak kurtuldu. Son yıllarda ne yaptığı hakkında yeterince bilgi olmayan Kanuni, Şah Mesud`un cenaze töreni ve Bonn`daki toplantılarda hitabet yeteneğiyle dikkati çekmişti.  
     
DIŞİŞLERİ BAKANI ABDULLAH ABDULLAH
     
Afganistan`da geniş tabanlı geçici hükümette de Dışişleri Bakanlığını koruyan Doktor Abdullah Abdullah da 1960 yılında Penşir Vadisi`nde doğdu. Devrik Rabbani hükümetinin de Dışişleri Bakanı ve sözcüsü olan Abdullah, akıcı İngilizcesiyle Kuzey İttifakı`nın dünyaya açılan penceresi oldu.  

Tacik ve Peştu ana babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Abdullah, 1983 yılında Kabil Üniversitesi`nden göz doktoru olarak mezun oldu ve Pakistan`ın sınır kenti Peşaver`deki Afgan mültecilerin bulunduğu kamptaki hastanede çalışmaya başladı.  

Daha sonra Kabil`in kuzeyindeki Penşir Vadisi`ne dönerek Şah Mesudkuvvetlerine katılan Abdullah, bu kuvvetlerin sağlık bölümünün başına getirildi ve ayrıca baş siyasi danışman oldu.  

Rabbani hükümetinin 1992 yılından beri sözcüsü olan Abdullah, BM tarafından resmen tanınan Rabbani hükümetinin üç yıl BM temsilciliğinide üstlendi. Abdullah, 1999 yılında bu hükümetin Dışişleri Bakanlığı`na atandı.  
     
SAVUNMA BAKANI GENERAL FEHÄ°M
     
Penşir Vadisi`nde 1957 yılında doğan General Muhammed Fehim, Kabil`de lise öğrenimi gördü, 1978 yılındaki komünist darbeden sonra Pakistan`a kaçtı ve bir yıl sonra ülkesine dönerek Ahmed Şah Mesud için çalışmaya başladı.  

Ahmed Şah Mesud`un istihbarat şefi ve uzun süredir yardımcısı olan Fehim, Şah Mesud`un Eylül ayında öldürülmesinden sonra Kuzey İttifakı`nın komutanlığına getirildi.    Yakınındakilerin, üstün askeri özelliklerine rağmen siyasi vizyon ve karizmadan yoksun olarak niteledikleri General Fehim, 10 bin kişilik askeri güce komuta ediyor.  

1980`li yıllarda Sovyetler Birliği işgali sırasında Şah Mesud`un İslam Cemaati grubunun Pervan ve Baglan eyaletleri komutanı olan Fehim, Sovyet askerlerinin defalarca saldırısına uğramasına rağmen, yenilgiye uğratılamadı. Askeri elbiselerden çok yerel giysiler giymesiyle tanınan Fehim, Şah Mesud komutasındaki Mücahit güçlerinin siyasi komitesinin başkan yardımcılığı görevini de yaptı.  

Fehim, 1992 yılında kuzey Afganistan`da Necibullah baÅŸkanlığındakikomünist hükümete yönelik baÅŸkaldırıda önemli rol oynadı. 1992 yılında Mücahit hükümetinde ulusal güvenlikten sorumlu bakan olarak görev yapan Fehim, aynı zamanda 4 yıl boyunca Kabil bölgesi komutanı oldu.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!