Güncelleme Tarihi:
Kabil Polisi Suç Soruşturma Birimi Başkanı Muhammed Zahir, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Rabbani şehit edildi” dedi.
Zahir, patlamanın bir intihar saldırısı olduğunu doğruladı. Saldırganın patlayıcıları sarığının içine sakladığı bildirildi.
Zahir, "Taliban'ı temsilen iki kişi bu akşam Rabbani'yle bir araya geldi. İçlerinden birinin sarığında patlayıcılar bulunuyordu. Rabbani'ye yaklaştı ve patlayıcıları infilak ettirdi" dedi.
KARZAİ'NİN DANIŞMANI DA YARALANDI
Zahir, Rabbani'nin hayatını kaybettiği saldırıda, Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin baş danışmanlarından Masum Stanikzai'nin de yaralandığını duyurdu.
Afgan yetkili, "Rabbani şehit oldu, aralarında Stanikzai'nin bulunduğu dört kişi de yaralandı" dedi. Stanikzai'nin durumunun ağır olduğu bildirildi.
ABD ZİYARETİNİ YARIDA KESECEK
Birleşmiş Milletler toplantıları için ABD'nin New York şehrinde bulunan Karzai'nin de ziyaretini yarıda keserek ülkesine döneceği ifade edildi. Karzai'nin sözcüsü Hamid Elmi, "Devlet Başkanı saldırı konusunda bilgilendirildi. Seyahatinin gerisini iptal edip ülkeye dönüyor" dedi.
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir hükümet yetkilisi ide Karzai'nin ülkeden ayrılmadan önce ABD Başkanı Barack Obama'yla bir görüşme gerçekleştireceğini söyledi.
SALDIRIYI TALİBAN ÜSTLENDİ
NBCNews, Taliban sözcüsünün yaptığı açıklamada saldırıyı üstlendiğini bildirdi.
PAKİSTAN'DAN KINAMA
Pakistan yönetimi saldırıyı kınadı. Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ve Başbakan Yusuf Rıza Gilani'nin ortak açıklamasında Rabbani, İslamabad'ın barış çabalarında birlikte çalıştığı bir "dost" olarak nitelendirildi.
Çok kısa bir süre önce Washington yönetimi Pakistan hükümetini Taliban'ın bir alt kolu olan Hakkani örgütüyle ilişkili olmakla suçlamıştı.
TALİBAN'LA GÖRÜŞMELERİ YÜRÜTÜYORDU
Rabbani, ülkedeki savaşın sona ermesi için siyasi çözüm aramak üzere kurulan Yüksek Barış Şurası başkanlığına getirilmişti. Şura bir yıl önce kurulmasına rağmen Taliban'la görüşmelerde çok az ilerleme sağlayabilmişti.
Rabbani'nin planı kapsamında Taliban militanlarına af ve iş sağlanması, örgüt liderlerine de üçüncü ülkelerde sığınma hakkı verilmesi öngörülüyordu.
Şura üyelerinden Sadıka Balkhi, "Bu barış sürecine vurulmuş büyük bir damga ve Afganistan için çok büyük bir kayıptır. Professör Rabbani etkili ve ruhani bir liderdi ve Taliban savaşçılarını barış sürecine çekmekte çok başarılıydı" dedi.
Rabbani, Taliban hareketi Afganistan'da iktidarı ele geçirmeden önce devlet başkanlığı yapmıştı. Tacik olan Rabbani, 1996'da başkent Kabil’den çıkarıldıktan sonra Tacik ve Özbek azınlığın oluşturduğu Kuzey İttifakı’nın sembolik başkanı olmuştu.
1980'li yıllarda Afganistan'ın Sovyetler Birliği tarafından işgal edildiği dönemde güçlü mücahit partinin lideri olan Rabbani, Sovyetler Birliği’nin ülkeden çekilmesinden sonra mücahit fraksiyonların ülkenin kontrolünü ele geçirmek için savaştığı 1990'lı yıllarda ise devlet başkanlığı yapmıştı.
Kabil'de geçtiğimiz hafta da ABD Büyükelçiliği yakınlarında bir patlama ve 20 saat süren silahlı çatışmalar yaşanmıştı. Şehrin bir başka noktasında da üç intihar saldırısı düzenlenmişti. En az 5 polisin ve 11 sivilin öldürüldüğü o saldırıları da Taliban üstlenmişti.
SON GÖRÜŞMESİNİ SP GENEL BAŞKANI KAMALAK İLE YAPMIŞTI
Bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Rabbani, önceki gün İran'da Saadet partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak ile bir araya gelmişti. Türkiye'ye yönelik özel sevgisiyle tanınan Rabbani ile Kamalak'ın görüşmesi çok sıcak bir atmosferde gerçekleşmiş ve iki lider önümüzdeki günlerde yeniden bir araya gelmeyi planlamıştı.
Rabbani ile Kamalak, İran devleti tarafından düzenlenen İslami Uyanış Konferansı nedeniyle Tahran'a gitmişti.
DHA'nın haberine göre, yazılı bir açıklama yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Rabbani'nin hain bir saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü yaşadığını söyledi.
Kamalak, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Çok üzgünüm. Kendisi barış ve huzur dolu bir dünyanın kurulması konusunda da çok değerli bir şahsiyetti. Bu çerçevede en son Pazar günü Tahran'da kendisiyle bir araya gelmiştik. Kendisinin Türkiye'ye yönelik çok özel bir sevgisi vardı. Görüşmemizde de Türkiye'ye özellikle de merhum Necmettin Erbakan'a olan sevgisini dile getirmişti. Rabbani İslam aleminin birlik ve beraberliği için çok önemli bir gayretin içindeydi. Kamuoyunun malumu olduğu üzere kendisi aynı zamanda Afganistan Yüksek Barış Konseyi Başkanlığı'nı yürütüyordu. Bu saldırının barış sürecini sabote etmeye yönelik karanlık bir suikast olduğu açıktır. Bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanmasını istemeyen çevrelerin parmağı olduğu açıktır. . Temennimiz odur ki; en kısa sürede bu alçak saldırı aydınlanır ve arkasındaki karanlık güçler ortaya çıkarılır. Gerçekten daha dün el ele tutuşup, İslam aleminin sorunlarını konuştuğumuz böylesine değerli bir insanın, alçak bir saldırı sonucu şehit edilmesi bizi derinden yaraladı. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına, Afgan halkına ve İslam dünyasına başsağlığı diliyorum."
TÜRK DIŞİŞLERİ KINADI
Rabbani’ye yönelik saldırı Dışişleri Bakanlığı tarafından da kınandı.
Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Rabbani’nin bugün (20 Eylül) Kabil’de evine düzenlenen bir bombalı saldırıda hayatını kaybettiğini derin üzüntü ve infialle öğrendik. Afganistan’ı istikrara kavuşturmak için sürdürülmekte olan barış ve uzlaşı çabalarını da hedef alan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyor, merhum Burhanuddin Rabbani’ye Allah’tan rahmet, acılı ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Dost ve kardeş Afganistan’la güçlü dayanışmamızı bu acı olay vesilesiyle bir kez daha yineliyoruz” denildi.