Afganistan çıkmazı 10’uncu yaşında

Güncelleme Tarihi:

Afganistan çıkmazı 10’uncu yaşında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2011 00:00

ABD’nin Afganistan’daki Taliban yönetimine karşı giriştiği operasyonun yarın 10’uncu yıldönümü. İngilizleri ve Sovyetleri hezimete uğratan Afganistan, ABD’ye en uzun savaşını yaşatıyor. Amerikalıların çoğunluğu, “Bu savaşı bitirelim” derken, Obama Yönetimi, Taliban ile uzlaşmak için nabız yokluyor.

Haberin Devamı

“SÜPER Güç” ABD’nin tarihinin en uzun süreli savaşı, 10 yılı geride bırakıyor. 11 Eylül 2001’de ABD’de düzenlenen terör saldırılarından birkaç hafta sonra Taliban hükümetini yıkmak için 7 Ekim’de ABD öncülüğünde koalisyon güçleri, Afganistan’a girmiş, kısa sürede başkent Kabil’de Taliban’ı devirmişti. Halk yabancı askerleri kutlamalarla karşılamış, erkekler soluğu berberde alıp sakallarını kestirmiş, kızlar okula başlamıştı.

Karşılama törenine giden Afganlardan üç çocuk babası Shamsadullah Khan, 10 yıl sonra şimdi sokaktaki askerlere bakarak “Savaş uzun bir süre önce evime girdi. Hâlâ niçin savaşıyoruz. Amerikan askerleri niye hâlâ burada” diye soruyor. Yol kenarında kızıyla askerleri selamladığını anlatan Khan, “10 yıl geçti, gelişme yok, barış yok, güvenlik yok” diye devam ediyor.

İstikrarsızlığa devam

Haberin Devamı

10 yıl öncesine kıyasla Afganistan’da şiddet daha da arttı. Birkaç yıl büyük kayıp veren Taliban şimdi daha da güçlü. Daha geçen ay örgüt, Kabil’de Amerikan elçiliği ile NATO merkezinin bulunduğu bölgeye saldırıda bulundu. Başkenti kana bulayan saldırı ülkedeki istikrarsızlığın hâlâ devam ettiğini gözler önüne serdi. Ülkede Taliban’ı durduracak güçlü bir hükümet de yok. Afgan lider Hamid Karzai, bir gün kardeşinin bir gün yardımcılarının cenazesine katılıyor.

Taliban terörü

Afgan halkı, her an her yerde patlayacak bomba korkusunun dışında günlük hayatta da Taliban’dan kurtulamadı. Taliban üyeleri, kontrol altındaki bölgelerde kızları okula göndermiyor, kadınlar burkasız gezemiyor. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olmak, her geçen gün artan yolsuzluk, savaşı iyice çekilmez yapıyor.
Afganlar gibi ABD’liler de savaştan usandı. CBS News Poll’ın yaptığı ankete katılanların yüzde 58’i “Afganistan savaşından çıkmalıyız” diyor. Sadece yüzde 35’i “Savaşmaktan haklıyız” yanıtını verdi. Pew Research Center’ın dün yayınlanan araştırmasına göre ise ABD’li gazilerin üçte biri Irak ve Afganistan’da boşuna savaştıklarını düşünüyor.

Afganistan çıkmazı 10’uncu yaşında


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!