Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediyesi, afet için yaptığı çalışmaları dün kamuoyuna açıkladı. Afet anında kesintisiz ulaşımın sağlanması için alternatif yollar belirlendi. Birinci derecede alternatif yollara park yasağı konuluyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, bir depreme karşı alınan önlemleri açıkladı.
Gürtuna, dün Belediye Sarayı kokteyl salonunda düzenlenen toplantıda, bir depremde görev alacak 500 kişilik arama kurtarma birimi , Fatih, Kartal, Avcılar, Şişli ve Kavacık'ta 5 acil müdahale merkezi ile 38 noktada kurtarma merkezi, 8 noktada deprem kayıt istasyonu kurulduğunu belirtti. . Gürtuna, olası bir depreme karşı, ana cadde ve yollarda alınan önlemleri de şöyle anlattı:
‘‘Bir depremde, trafik tıkanıklığının önüne geçilmesi ve kesintisiz ulaşımın sağlanabilmesi için kentin 2 bin ana caddesi ve besleyici yolları incelendi. Alternatif yollar belirlendi. Kırmızı işaretli birinci alternatif yollara UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) tarafından park yasağı kondu. Sarı işaretli ikinci alternatif yollara çok kısa süreli parklar dışında park yasağı kondu. Yeşil işaretli yollarda ise tek yönlü parka izin verildi.’’
Kent ölçeğinde çalışıldı
Kentin zemininin incelenmesi çalışmasının tamamlandığını belirten Gürtuna, şunları söyledi:
‘‘İstanbul genelinin ulaşımıyla ilgili planın temel amacı İstanbul'un muhtemel bir afet anında ulaşımının sağlanmasıdır. Belediye sınırları içinde kent içi stratejik önem taşıyan fonksiyonların olası bir afet sonrası entegrasyonunun sağlanmasını amaçlayan kent ölçeğinde bir çalışma yürütülmüştür. Bu çalışma bağlamında kentin afet sonrası ayakta kalabilmesinde en önemli etkenin ulaşım olmasından yola çıkarak, kentsel ulaşım sisteminin bu konu çerçevesinde tekrar irdelenmesi ve planlanması yoluna gidilmiştir. Bu kapsamda kurtarma, yardım ve sağlık olarak 3 tür müdahale tipi saptanmıştır. Kurtarma kapsamında sorumlu birimlerin ilk müdahalesi ve çevrelerine hizmeti, yardım kapsamında barınma, giyecek ve gıda, sağlık müdahalesi kapsamında ise sağlık sorunlarının en aza indirilmesi ve çözümlenmesi hedeflenmektedir. Kentsel ulaşım sisteminde karayolu ulaşım sistemi irdelenmiş ve ana arterlere, sahil yollarına, Boğaz köprülerine ve 0-1 aksının Küçükçekmece-Büyükçekmeçe bölümünde yer alan iç ve dış kumsal niteliğindeki kısımlara yönelik çalışmalar yapılmıştır. Havayolu ulaşım sistemi kapsamında havalimanları ve helikopter pistlerine, denizyolu ulaşım sisteminde de limanlar, iskeleler ve yolcu taşımaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca olası bir afet sonrası kentin en önemli sorununun karşılanması için kent bütününde çadır kent alanları saptanmış ve bu alanlarla kentsel ulaşım sisteminin entegrasyonu gerçekleştirilmiştir.’’
Senaryolar da hazırlandı
Gürtuna, hazırlanan planla kriz komuta merkezine, sağlık tesislerine. stratejik bina ve tesislere, havalimanları, garlar, otogarlar iskele ve limanlar arasında ulaşım bütünlüğünün sağlanmasının amaçlandığını söyledi. Gürtuna, bu planla ilgili çalışmalarda İETT transfer merkezlerine ve hizmet alanlarına, İGDAŞ, İSKİ, Türktelekom, TEDAŞ, itfaiye tesisleri, İDO ve TDİ iskeleleri ile çadırkent alanlarının ulaşım ağı alternatiflerinin sağlanmasının amaçlandığını da anlattı. Olası bir afet sonrası yapılacak çalışmalarla ilgili senaryoların da hazır olduğunu bildiren Gürtuna, arazi kullanım senaryosuna göre 1/5000 ölçekli hazırlanan planda çadırkentler, sağlık tesisleri, idari kurumlar, eğitim tesisleri, lojistik destek ünitelerinin karşılaşabilecekleri zorlukların ayrıntılarıyla değerlendirildiğini vurguladı. Gürtuna, ‘‘Allah İstanbul'u tüm afetlerden korusun. Ancak her zaman için muhtemel bir afete hazırlıklı olmalıyız. Böyle bir durumda karşılaşılacak her türlü soruna karşı, hazırladığımız senaryolar çerçevesinde çözümler üretme gayretindeyiz. Açıkladığmız bu acil ulaşım ve eylem planı, bu amaç gözetilerek hazırlandı. Gerek bu tür çalışmalarımız, gerekse halkımızın bilinçlendirimlmesi için yaptığımız çalışmalar devam edecektir’’ dedi.
Gürtuna, bu eylem planının 4-5 aylık çalışma sonucu hazırlandığını Valilik Kriz Merkezi'nin buna benzer yaptığı çalışmalarla karşıtlık taşımadığını söyledi. İstanbul'u, Türkiye'nin en önemli şehri olduğunu anlatan Gürtuna bu kentteki riski azami ölçüde tespit etmek istediklerini belirtti. Bu acil eylem planıyla çıkan bilgileri önümüzdeki günlerde medyaya vereceklerini belirten Gürtuna ‘‘daha ileride kitapçık haline de getireceğiz. İlgili kurumlara hatta vatandaşlara da ulaştıracağız’’ dedi. Gürtuna herhangi bir afete karşı eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini, ABD'li ve Japon kuruluşlarıyla ayrı ayrı risk analizleri yaptıklarını söyledi.