Afet bilançosu 20 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Afet bilançosu 20 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2007 11:20

Jeolojik ve meteorolojik koşulların olumsuzluğu nedeniyle büyük doğal afetlere maruz kalan Türkiye'de, “son 10 yılda meydana gelen afet zararlarının 20 milyar doları bulduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Merkezi'nin internet sayfasında “doğal afetlerden korunma” başlığı altında çeşitli tespit ve önerilere yer verildi.
Buna göre, hızlı nüfus artışı ve yerleşme yerlerindeki düzensiz gelişmeler, doğal afet zararlarını artırıyor.

Tespitlere göre son 10 yılda meydana gelen doğal afet zararları, yaklaşık 20 milyar ABD Doları'nı bulurken, Türkiye'de her 9 ayda 1 hasar yapıcı deprem, yılda ortalama 25 önemli su baskını ve 50 heyelan olayı meydana geliyor.

Marmara Denizinde meydana geleceği öngörülen depremin olası hasarlarının ülke ekonomisinde yaratacağı olumsuzluğu “hesap etmenin bile çok zor olduğu” kaydedilen metinde, “Bu nedenle 1999 depremlerinden alınan dersler doğrultusunda bir doğal afet olduktan sonra yara sarma politikaları terkedilmiş ve afet zararlarını azaltma politikalarına yönelinmiştir. Bu kapsamda ve makro düzeyde baktığımızda öncelikli olarak yapılması gerekenin bir 'risk yönetimi stratejisi' geliştirilmesi olduğu açıktır” denildi.

HER GÜN 5 DAKİKA...

Bireysel olarak yapılması gerekenler bulunduğuna da işaret edilen metinde, mevcut tehlikelerin araştırılması ve afet senaryoları kurgulanarak, korunmaya yönelik önlemlerin planlanması, acil durumlar için araç gereç hazırlanması gerektiği kaydedildi.
“Doğal afetlerden koruma” başlıklı metinde, konu kent ölçeğinde de ele alındı. “Son 10 yıl içinde çok şey yazıldı çizildi. Ancak ortaya çıkan temel gerçekler: Bilmek ve yapmak arasında ilişki iyi kurulamıyor, Sürece doğrudan katılması gereken ortaklar içsel dönüşümlerini gerçekleştirmiyorlar” tespitine yer verilen metinde, şunlar kaydedildi:
“Bunun aşılabilmesi için herkeste afet zararlarının azaltılabileceği fikri yerleştirilmeli, bilimsel bilgi ile yerel davranış arasındaki çelişme aşılmalı, herkese ulaşılmalı, kamu-özel, toplum-birey gibi çapraz ilişkiler geliştirilmeli, sürekli eğitim programları uygulanmalı, planlama ve planların güncelleştirilmesi unutulmamalı.
Yine Kent bütününde bakıldığında:
- Afet bilgilerini paylaşalım.
- Afet duyarlılığını arttırmak için deneyimlerimizi paylaşalım, erken uyarı, tahliye için müdahale sistemleri kuralım.
- Ailede, iş yerlerinde, kamu tesislerinde afete hazırlanma anlayışı geliştirelim.
- Deprem sırasında ve sonrasında yapılacaklarla ilgili tatbikat ve eğitimler yapalım, acil durum yönetimi bilgilerini herkese ulaştıralım.
- Her gün 5 dakika ayırarak aileleri, okulu hastaneleri afete hazırlayalım, afet psikolojisini öğrenelim ve öğretelim.
- Tıbbi müdahale konusunda bilgilenelim.
- Mahalle ölçeğinde arama-kurtarma yöntemlerini öğrenelim.
- Yapısal olmayan önlemler (eşya güvenliği vs) konusunda çabalar sarf edelim.
- Sürekli eğitim yapalım ve eğitim materyalleri dağıtalım. Medya olanaklarından yararlanalım.
- Kent içi ve kentler arası tatbikatlar yapalım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!