Güncelleme Tarihi:
KEMAL Madenoğlu’nun Dünya Ticaret Örgütü Türkiye Daimi Temsilciliği’ne atanmasının ardından Türk bürokrasisinin bir numaralı koltuğuna kimin oturacağı belli oldu. Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararla Başbakanlık Müsteşarlığı’na Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay atandı. 64’üncü hükümetin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, bürokrasideki sağ kolu olarak Madenoğlu’nu tercih etmişti. Madenoğlu’nun atamasının Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasında sorun olduğu o dönem basına yansımıştı. Madenoğlu’nun yurtdışına atanmasından 6 gün sonra Oktay’ın atama kararı çıktı. Bu süreçte bir numaralı bürokratik makam için eski Antalya Valisi Muammer Türker ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik’in isimleri de geçiyordu.
ÇEKEREK’TEN ABD’YE UZANAN BAŞARI ÖYKÜSÜ
Oktay yönetimindeki AFAD, nisan ayında 5’inci Türk Patent Ödülleri kapsamında Uluslararası Kamu Markası ödülüne değer görüldü. AFAD’ın yaptığı çalışmalarla küresel bir marka haline geldiğini gösteren ödülü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Fuat Oktay’a vermişti.
1964’te Yozgat’ın Çekerek ilçesinde doğan Oktay, 1985’te Çukurova Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1990’da ABD’de otomotiv sektörünün merkezi olan Detroit’teki Wayne State Üniversitesi’nde imalat mühendisliği alanında yüksek lisans ve işletme alanında MBA programlarını tamamladı. Aynı üniversitede endüstri mühendisliği alanında doktora derecesini alarak, havacılık ve otomotiv endüstrisi alanlarında uzmanlaştı. ABD’de kaldığı süre boyunca, çeşitli şirketlerde süreç yönetimi danışmanlığı ve proje liderliği yaptı. Ford, General Motors ve Chrysler gibi firmalarda otomotiv endüstrisi üzerine çalışmalarda bulundu. 2000’li yılların başında Türkiye’de yaşanan ekonomik krizde işletmeler bazında kriz yönetimi alanında uzmanlaşmasının yanı sıra, Beykent Üniversitesi’nde Dekan Yardımcılığı ve İşletme Bölüm Başkanlığı yaptı. Türk Hava Yolları’nda Stratejik Planlama ve İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama, Üretim Planlaması ve Bilgi Teknolojilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. Ayrıca Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda Türk-İngiliz, Türk-Alman ve Türk-İspanyol İş Konseyleri Yürütme Kurulu üyeliklerinde bulunan Oktay, 2 Ocak 2012’de AFAD başkanı oldu.
20. YIL ÖDÜLÜ’NÜ ALMIŞTI
20. yılını kutlayan Aydın Doğan Vakfı da geçen ay ödül değerlendirmesinde, geleneksel kategorilerin dışına çıkarak Aydın Doğan Ödülü’nün AFAD Başkanlığı’na verilmesini oybirliğiyle kararlaştırdı. Oktay’a ödülü Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner verdi. Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu bu karara varırken, yaklaşık 5 yıldır Türkiye içinde ve sınır dışında 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteciye önemli dış yardım ve katkı almadan sağlanan yardımlarda, kısa sürede etkileyici bir organizasyonel kabiliyet ortaya konulmasını dikkate aldı. Ödül töreninde, AFAD’ın, dünyaya örnek gösterilen başarı sergilediğine vurgu yapıldı.