‘Af’ta hakem olurum

Güncelleme Tarihi:

‘Af’ta hakem olurum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

PKK'ya yardım ve yataklık edenlerin af kapsamına alınmasını isteyen tüm partilerin Doğulu milletvekillerinin oluşturduğu grup, Cumhurbaşkanı Demirel'den yardım istedi. Demirel de, ‘‘Liderlerinizle görüşüp, hakem rolü oynarım’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kendisini ziyaret edip, PKK'ya yardım ve yataklık edenlerin kapsam dışı bırakılmasından sıkıntı duyduklarını belirten Doğulu milletvekillerine, ‘‘Madem tüm partilerin milletvekilleri olarak bunu istiyorsunuz, ben de liderlerinizle görüşüp, hakem rolü oynarım’’ dedi.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde korku ve baskıyla terör örgütüne yataklık ve yardım edenlerin af kapsamı dışında tutulması bölge milletvekillerini harekete geçirdi. Kendilerine ‘Temas Grubu’ adını veren ve tüm partilerden milletvekillerinin katıldığı grup, önce FP Lideri Recai Kutan, ardından da Cumhurbaşkanı Demirel'i ziyaret ettiler. Bölgede 30 bin kişiyi ilgilendiren konuda destek turuna çıkan milletvekilleri, istedikleri sonuca ulaştılar. Temas Grubu'na başkanlık eden ANAP'lı Sepgetullah Seydaoğlu, Demirel'i ziyaret sırasında, ‘‘Bunların çoğu baskı ve korku yüzünden PKK'ya yardım etmiştir. Birçoğunun silahla ve eylemle ilgisi yoktur. Aileleriyle birlikte 1 milyon kişi bu durumdan zarar görüyor. Ceza aldıklarında kamu görevlerinden yasaklı sayılıyorlar. Pasaport alamıyorlar. Yeniden topluma kazandırmak için bir fırsat verelim’’ dedi. Temas Grubu'na bölge milletvekili olmayan milletvekilleri de katıldı. ANAP'lı Eyüp Aşık da, ‘‘Bu kişilerin 10 bini içerde, 20 bininin mahkemesi sürüyor. Hiçbir suç bu kadar kalabalık bir kitleyi ilgilendirmiyor. Af yasası çıkmayacaksa bile başka bir düzenleme ile sorun çözülmeli’’ diye konuştu.

Demirel de, ‘‘Liderlerinizle konuşurum. Gerekirse hakem rolu oynarım. Bu gerekçelerle götürüldüğünde liderlerin de bu konuya sıcak bakacağını sanıyorum’’ dedi. Demirel, bölge halkının ikinci sınıf vatandaş görülmesine asla izin vermeyeceğini belirterek, Güneydoğu'da yaşanan sorunların kalkınma ile çözüleceğini söyledi.

FP Lideri Kutan da gruba, ‘‘105 milletvekilimiz var, grup olarak bu talebinize yardımcı olacağız’’ sözünü verdi.

Af uzlaşması tehlikede

Hükümet ortaklarının af yasası üzerinde vardığı uzlaşma, TBMM Anayasa Alt Komisyonu'nda bozuldu. ANAP ve MHP'nin, muhalefete destek vermesiyle metinde bazı değişiklikler oldu. Bu değişikliklere DSP'li üye muhalif kaldı. Alt Komisyon, 1'inci maddedeki, ‘Cumhuriyetin 75.yılı’ ibaresini, ‘Cumhuriyetin 76.yılı’ olarak değiştirilmesini, asıl Komisyon'a tavsiye etme kararı aldı. İktidar, bunun redaksiyondan ibaret olduğunu bildirdi. Ancak muhalefetin, buna dayanarak, affın 23 Nisan yerine 29 Ekim 1999'a kadar işlenen suçları kapsamasını isteyeceği bildirildi. Bu durumda, Merve Kavakçı'nın Türk vatandaşlığına alınması önerisi de gündeme gelecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!