Af isteyen mahkûmlar açık görüşe çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Af isteyen mahkûmlar açık görüşe çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyet'in 75. kuruluş yıldönümü nedeniyle cezaevlerinde düzenlenen 3 günlük açık görüş sırasında tutuklu ve hükümlülerle, aileleri hasret giderip, sevgi yumağı oluşturdular.

Birçok cezaevinde mahkûmlar, eşleri, çocukları, anne ve babalarıyla görüşmenin heyecanını yaşarken Bayrampaşa Cezaevi'ndeki adi tutuklular ve hükümlüler af beklentilerinin boşa çıkması nedeniyle direniş yaparak açık görüşe çıkmadılar. Açık görüşe çıkmayan mahkûmlar, aralarında seçtikleri 5 temsilciyi açık görüşün yapılacağı yere gönderip, bir bildiri verdiler. Sabahın erken saatlerinden itibaren cezaevinin önünü dolduran mahkûm yakınları ise alkış tuturak ‘‘Af istiyoruz’’ diye tezahürat yaptılar. Bildiride şöyle denildi:

‘‘Biz adi mahkûmlar, hükümetin 25 Temmuz 1998'de söz veripte, bu tarihe kadar af konusunda hiçbir olumlu adım atmadığı için, duygularımızla, umutlarımızla ve kişiliklerimizle oynandığı kanısındayız. 3 aydır bizler ve ailelerimiz afla yatıp afla kalktık, aynı zamanda sinir sistemlerimiz yıprandı. Cezalarımız artık psikolojik olarak çekilmez ve yatılmaz bir hal aldı. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi 29 Ekim'de çocuklarımıza ve ailelerimize kavuşmayı beklerken, bir kez daha onurumuzu hiçe sayarak, bizimle alay edercesine ve istemeyerek yeni suçlar işlemeye itercesine, af yerine açık görüş lütfunda bulunuyorlar. Sorumlulara sesleniyoruz; Türkiye ve dünya kamuoyu önünde verdikleri söze sahip çıksınlar. Bu belirsizliğe son verecek bir açıklama yapsınlar ki, cumhuriyetimizin 75. yıl kutlamalarına gölge düşürülmesin. Bu olumsuzluklardan dolayı 29 Ekim'de verilen açık görüş ziyaretine çıkmayacağımızı tüm kamuoyuna beyan ederiz.’’

BAYRAM SEVİNCİ

Bu arada, yaklaşık 700 kadın ve çocuk tutuklunun bulunduğu Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'nde ise açık görüş sevinci yaşandı. Küçük yaşta suç işleyerek cezaevine giren çocuk mahkûmlar anneleri, babaları ve yakınları ile hasret giderdiler. Ümraniye'de Serpil Yeşilyurt'a tecavüz edip 91 yerinden bıçaklayarak öldüren, annesi Hanım Yeşilyurt'u da ağır yaralayan 13 yaşındaki S.D., 16 yaşındaki İ.Ç., İ.A.ile 17 yaşındaki S.K.'ın ise diğer mahkum ve mahkum yakınları tarafından linç edilmesi ihtimaline karşı ayrı bir odada açık görüşe çıkartılacağı belirtildi.

YAŞAR ÖZ'E ZİYARET

Metris Cezaevi'nde de dün sabah erken saatlerde başlayan açık görüşe çok sayıda tutuklu ve hükümlü yakını katıldı. Erken saatlerde cezaevine gelen sanatçı Küçük Ceylan, Susurluk davasının sanıklarından Yaşar Öz ile görüştü. Yaklaşık 20 dakika aralıklarla yakınlarıyla görüşme imkanı bulan mahkûmlar, sürenin az olmasından şikayetçi oldular.

Arkadaşını göremeyince kendini yakmaya kalktı

BAKIRKÖY Kadın ve Çocuk Tutukevi, 19. koğuşta kalan arkadaşı Oktay Zortu ile açık görüş yapmak isteyen, ancak izin verilmeyen 29 yaşındaki Ali Iğdır kendini yakmak istedi.

Bir bidonun içine doldurduğu 1 litre benzinin üzerine su ekleyen Iğdır, görüştürülmezse, kendini yakacağını söyledi. Etrafa küfürler savuran Iğdır, tutukevinin girişinde bidondaki benzinli suyu üzerine döktü. Kendisini yakacağını söyleyen Iğdır, Jandarma ve gardiyanlarla tartıştı. Jandarmanın durumu bildirmesi üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, Ali Iğdır'la konuşarak iknaya çalıştılar. Konuşma sonunda polisleri yanına yaklaştırmayan Iğdır, görüşe gelen bir ziyaretçinin üzerine atlayarak yakalaması sonucu kontrol altına alındı.

Alkollü olduğu belirlenen Iğdır, polis ekipleri tarafından Ataköy Polis Karakolu'na götürüldü. Siirt'te askerlik yaptığını ve sol bacağının protez olduğunu söyleyerek ‘‘Ben de savaş gazisiyim, askerde bacağımın birini kaybettim. Bana arkadaşımı göstermiyorsunuz’’ diye bağırdı.

Jandarmalar, Iğdır'ın soyadının tutmadığı ve alkollü olduğu için görüştürülmediğini söylediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!