'Af çıkmasın, öğrenciyi oturtacak sıra yok'

Güncelleme Tarihi:

Af çıkmasın, öğrenciyi oturtacak sıra yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 15:31

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversitelerde rektör seçimi yapılmaması gerektiğini görüşünü ifade ederek, “Rektörlük seçimleri üniversitelerde öğretim üyeleri arasında büyük fitne sokmuştur” dedi.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da YÖK'ün, görüş almadan üniversitelerinin kontenjanlarını artırdığını, bunun derslik sıkıntısına neden olduğunu belirterek, öğrenci affı kanununun bu dönemde çıkmasının öğrenci yoğunluğunu artıracağını kaydetti. Ayhan, “Öğrencilere hak verilecekse verilsin ancak bu dönemde değil” diye konuştu.

Gazi Üniversitesinde yeni akademik yılın başlaması dolayısıyla Mimar Kemaleddin Salonu'nda tören düzenlendi.

Törene, Milli Eğitim Bakanı Çelik, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan 15 fakülte, 5 yüksekokulu, 11 meslek yüksekokulu ve 6 enstitü bulunan üniversitelerinde yeni kayıt yaptıranlarla birlikte 60 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesinin Ankara'nın merkezinde olduğunu, bunun hem öğrencilere hem de üniversite çalışanlarına büyük avantajlar sağladığını ifade eden Ayhan, ancak bu kadar büyük bir üniversite olarak genişleme imkanı bulamadıklarını söyledi. Gazi Üniversitesinin temel sorunları arasında “Mekan” sıkıntısının başta geldiğini anlatan Ayhan, bu sıkıntılarına karşın YÖK'ün üniversitelerin kontenjanlarını artırırken görüş sormadığını belirtti.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan, “Gazi Üniversitesinde yeni kayıt olanlarla birlikte 60 binin üzerinde öğrencimiz var. Bu yıl kontenjanımız YÖK'ün yaptığı yüzde 33'lük artışla 3 bin 305 kişi artmıştır. Üniversitelerden görüş alınmadan, dersliklerimiz yeterli değilken kontenjanlarımızın artırılması bizi zor duruma düşürdü” dedi.

Ayhan, kontenjan artışından dolayı yaşadıkları sorunun yanı sıra “Öğrenci affı”nın da kendilerini sıkıntıya sokacağını kaydetti. Ayhan, “Af kanunu çıktığı anda buradaki izdihamı tahmin edebiliyorum. Öğrencileri oturtacak sıralar yok. Öğrencilere hak verilecekse verilsin ancak bu dönemde değil. Kontenjanların artırıldığı bu yıl bir de af kanunu ile dönecek öğrenciler nedeniyle yoğunluk yaşanacak” diye konuştu.

Üniversitelerine ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu söyleyen Ayhan, “Performansa dayalı bütçe” tahsis edilmesini istedi. Üniversitelere ayrılan bütçelerin nasıl kullanılacağını Maliye Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı'nın belirlediğini, bu uygulamanın üniversiteyi sıkıntıya soktuğunu, neye ihtiyaç olduğunu en iyi üniversitenin tespit edeceğini söyleyen Ayhan, torba bütçe uygulamasına geçilmesini talep etti. Ayhan, “Eğer başarılı olamazsak gereğini yaparsınız” dedi.
Ayhan, üniversitelerin bütçelerinin az olması nedeniyle döner sermaye kaynaklarına başvurduğunu kaydetti. Ancak döner sermayelerle ilgili 6 Ağustos 2008'de bir kanun çıkarıldığını söyleyen Ayhan, “Bu kanun birkaç ay daha yürürlükte kalırsa üniversite hastanelerinin kapılarına kilit vurulmak zorunda kalınacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öğretim elemanları ile idari personelin ücretlerinin yetersiz olduğunu kaydeden Ayhan, zor koşullarda görev yaptıklarını ifade ederek, bu konuda gereken desteğin sağlanmasını istedi.

Ayhan, derslik, laboratuvar ihtiyacının karşılanması amacıyla Atatürk Orman Çiftliği'nin tarla olarak kullanılan kısmından yaklaşık 400 dönüm arazi satın alındığını ancak bunun geçmişte, “Kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle müteahhide ihale edildiğini” belirterek, bu ihalenin iptal edilmesini talep etti.

Öğrenci Konseyi Başkanı Volkan Yılmaz da öğrenciler arasında yapılan bir ankete değinerek, sorunlarını dile getirdi.

Yılmaz, Aktütün Karakoluna yapılan saldırı ile dün Diyarbakır'daki saldırı konusunda, “Üniversite gençliği olarak gerekiyorsa bizler üniversite eğitimini bırakarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin şerefli bir mensubu olmaya hazırız” dedi.

ÇELİK'İN KONUŞMASI

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Çelik, Rektör Ayhan ile Öğrenci Konseyi Başkanı Yılmaz'ın konuşmalarına değinerek, gerekli notları aldıklarını kaydetti.
Yükseköğretimdeki gelişmeleri anlatan Çelik, bugün 130 üniversite ve 3 milyona yakın öğrenci bulunduğunu belirterek, “Alınan mesafe çok büyük” dedi.

Haberin Devamı

Üniversitelerin bütçesinin batı standartlarında olmadığını, ancak göreve geldiklerinden bu yana büyük ilerleme kaydedildiğini söyleyen Bakan Çelik, Türk üniversitelerinin dünyadaki diğer üniversitelerle entegrasyonunun sağlanmasını, onların tecrübelerinden yararlanılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Hüseyin Çelik, öğretmenlerin, öğretim elemanlarının, sağlık personelinin, hakimlerin, polislerin haklı gerekçelerle maaşlarının yükseltilmesini istediklerini belirterek, “Eğer pastayı 10'a bölersek ve pastanın ebadı buysa birine çok verirsek diğerinden kısmamız lazım. Pastanın ebadını büyütmek gerekiyor” diye konuştu.
Rektör Ayhan'ın, “Torba bütçe” isteğine de değinen Bakan Çelik, “Milli Eğitim Bakanlığına da torba bütçe verilmiyor” dedi. Bakanlığın 23 milyar YTL'lik bütçesinde sabit ve cari harcamalar, yatırımlar, proje giderleri bulunduğunu anlatan Çelik, üniversitelerin, “Torba kadro” uygulamasında başarılı olamadığını savundu.

Haberin Devamı

Norm kadro uygulaması nedeniyle MEB'e bağlı herhangi bir okulda kaç öğretmenin görev yaptığının bilindiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Çelik, “Torba kadro konusunda üniversiteler sınıfta kalmıştır” dedi.

Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer üniversitenin rektörü tıp fakültesinden ise tıp fakültesine 300 tane yardımcı doçent tayin ediyor, ziraat fakültesinden ise o fakülteye tayin ediyor. Hangi fakültenin, hangi anabilim dalının kaç öğretim üyesine ihtiyacı olduğu sabit olsaydı, böyle bir şeye girilmezdi. Ben bir bakan olarak kendi müşavirimi tek başıma tayin edemiyorum, üçlü kararnameyle tayin ediliyor. Ama bir üniversite rektörü kendi genel sekreterini sadece kendi imzasıyla bir kalemde tayin ediyor. Siz bizden çok daha rahatsınız sayın rektör. Netice itibarıyla torba kadro konusunda üniversitelerde çok ciddi bir istismar yaşanmıştır. Bu da üniversitelerdeki rektör seçimlerinden kaynaklanmıştır. Defalarca söyledim, rektörlük seçimleri üniversitelerde öğretim üyeleri arasına büyük fitne sokmuştur. Rektör seçimlerinin olmaması gerekir.”

Haberin Devamı


Rektör Ayhan'ın birçok sitemi olduğunu, bu sitemlerden rahatsızlık duymadıklarını anlatan Hüseyin Çelik, Türkiye demokratikleşecekse bunun üniversiteler öncülüğünde gerçekleşeceğini ifade etti. Çelik, “28 Şubattan bu yana bakın bilim adamları, hür iradenin, hür düşüncenin, demokratik değerlerin, demokratik iradenin sahibi ve temsilcisi olmaları gerekirken, birçok yerde öğretim üyeleri antidemokratik davranışlara, militarizme alkış tuttular. Rahatsız edici olan bu” diye konuştu.

Çelik, Ayhan'ın dile getirdiği AOÇ arazisindeki durum ile ilgili olarak da “Bunun doğru bir tarafı yoktur. Bunu benim aklım almaz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, yeni akademik yılın öğrencilere ve öğretim üyelerine hayırlı olmasını diledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!