Adreste nüfus sayımı 30 Haziran'da bitecek

Güncelleme Tarihi:

Adreste nüfus sayımı 30 Haziranda bitecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2007 12:35

Devlet Bakanı Beşir Atalay, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin 30 Haziran 2007'de tamamlanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

10. Araştırma Zirvesinin açılışında konuşan Atalay, şu anda Türkiye'de nüfus sayımının yapıldığını, adres ve nüfus bilgilerinin tespitine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. E-devlet uygulamasıyla ilgili hem hükümet programında, hem de acil eylem planında birçok tedbir ve hedefin yer aldığını hatırlatan Atalay, “Bunlardan bir kısmı tamamlandı. Genel e-devleti dün Bakanlar Kurulunda görüştük, o da Nisan ayında başlıyor” dedi. E-devlet'te hedeflenenlerin en kapsamlısının, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin ortaya çıkarılması olduğuna işaret eden Atalay, şunları kaydetti:

“Bu da acil eylem planımızda hatta 2002 seçim beyannamemizde vardı. Bu, İçişleri Bakanlığımızla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde yürütülüyor. TÜİK sistemi kuruyor. Bunun yürütülmesi İçişleri Bakanlığının sorumluluğu altında... Bu sistem bütün hızıyla devam ediyor. 30 Haziran 2007'de tamamlanacak.”

Haberin Devamı

Bakan Atalay, bunun, nüfus ve konut değişimini canlı tutacak yeni bir kayıt sistemi olduğunu belirtti.

Ülkenin her noktasında aynı standartta adres kayıt sistemi oluşturulma çalışmalarının 2006 Ağustos ayında başladığını, bu çalışmanın şimdi nüfus kısmı ile devam ettiğini anlatan Atalay, “Çok emek verdiğimiz bir çalışma. Türkiye'de çağdaş bir sistem kuruluyor. Nüfus ile ilgili adeta Türkiye'de sistem baştan sona değişmiş oluyor” dedi.

GÜNDE 1 MİLYON 200 BİN KİŞİNİN KAYDI YAPILIYOR

Beşir Atalay, şu anda sağlıklı bir ulusal adres veri tabanı bulunduğunu, ikinci aşamada Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile adres bilgilerin eşleştirilmesine devam edildiğini belirtti.

Bakan Beşir Atalay, “Bugün itibariyle 31 milyon ferdin bilgileri Mernis kayıtları ile uyumlu biçimde bilgisayara kaydedilmiştir. Sisteme günde ortalama 1 milyon 200 bin kişinin kaydı yapılıyor. Alanda şu anda 25 bin kişi çalışıyor” diye konuştu.

Eksiden 10 yılda 1 gün sayım yapıldığını, o sayımlarda büyük kentlerden küçük yerlere nüfus kaymaları olduğunun gözlendiğini ifade eden Atalay, şöyle devam etti:

“Şimdi bunun hepsine son veriliyor. Adres ve vatandaşlık numarası birlikte, daimi ikametgah dışında kayıt yaptıranların kısa süre sonra problemleri olacak. Kendi hayatlarında zorluklar yaşayacaklar. Çocuğunun okula kaydından, kendisinin görev ve hizmetleri almasına kadar sorunlar olacak. Onun için adreslerle ilgili elimizde kesin bilgiler olacak. Bu güncel olarak takip edilecek. Artık nüfus sayımı diye bir şey ülkemizde olmayacak. Son defa insanların evlerine gelen istatistik kurumu görevlilerince kısa ve az sorulu bir form doldurulacak. Bundan sonra evlere nüfus sayımı amacıyla gidilmeyecek. Bundan sonra güncel olarak takip edilecek. Olması gereken bu geç kalmış bir sistem.”
Bunun önce genel yönetime, sonra yerel yönetimlere ve özel sektöre çok şey getireceğini belirten Atalay, bütün bunlar için hedef kitlenin bilinmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Bakan Atalay, “Zaten ana amaç bu hedef kitleyi iyi bilmek. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı eğitim planlaması için neredeyse kendisi nüfus çalışması yapıyor. Kamu hizmeti için bunun ne kadar önemli olduğunu takdir edersiniz. Bundan sonra bütün planlamalar daha sağlıklı olacak” diye konuştu. Nüfus sayım formunda gelir ve geçim durumu bilgisini almak amacıyla 3 soru yer aldığını da hatırlatan Atalay, bununla, mevcut envanteri kontrol edeceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!