Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2009 13:02
Çocuklarını okutmak istedikleri okula kaydettirebilmek için adres değişikliği yapan, ancak gösterdikleri adreste oturmadıkları saptanan çok sayıda veli ‘yalan beyan’dan 646'şar lira idari para cezasına çarptırıldı.
İzmir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Adnan Setkaya, “Para cezası uygulanmaya başlanan 20 Nisan'dan bu yana emniyet görevlilerinden 23 bin 934 kişi hakkında adres incelemesi istedik. Onların da iş yükü fazla, 399'u incelendi, 42'sine para cezası kesildi, 132'si adreslerinde bulunamadı. Vatandaşa soruyoruz, çocuğumun kaydı için yaptırdım diyor, cezayı ödüyor. Cezalar can yaktıkça bu gerçek dışı beyanlar azalacak” dedi.
İzmir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Adnan Setkaya, kamu kurum ve kuruluşlarının Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) veri tabanında yer alan T.C. kimlik numarası ile ilişkilendirilmiş ‘Kimlik Paylaşım Sistemi’nden (KPS) yerleşim yeri ve diğer adres bilgilerine ulaşabildiklerini hatırlattı. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile okulların da e-kayıt sisteminde MERNİS'e girerek öğrencinin T.C. kimlik numarasıyla hangi adreste oturduğunu görebildiğini belirten Setkaya, şunları söyledi:
“Okul müdürlükleri MERNİS'e girip öğrenci eğer o okul çevresinde oturmuyorsa kaydını yapmıyor. Veliye, okul kayıt sınırları içindeki bir adrese taşınır, adres değişikliği yapılması halinde bunun mümkün olduğunu söylüyor. Vatandaş bize geliyor, ‘Falan yere taşındım’ diyor. Adres dolu gözüküyor, oturan var diyoruz. O eve taşıdığını söylüyor, gerçek olabilir. Çünkü gittiği adresteki taşınmış, adres değişikliği yapmamış olabilir. O zaman vatandaştan orada oturduğuna dair elektrik, su, telefon, doğalgaz faturası istiyoruz. Vatandaş bu belgeleri getiriyor, o adrese kaydını yapıyoruz. Ya da kişi akrabasının yanına taşındığını, yanında oturduğunu söylüyor. O akrabam dediği kişiyi de istiyor, ikisinin imzalarını alıyor, adres değişikliğini yapıyoruz. Ancak her iki durumda da sistem bu kişileri ‘incelenecek adresler listesi’ne atıyor. Biz de 20 Nisan 2009 tarihinden itibaren başlayan ceza uygulamasıyla birlikte bu incelenecek adresler kolluk kuvvetlerine gönderiyoruz. Bu kişilerin belirtilen adreslerde oturduklarını bize beyan ettiklerini, oturup oturmadıklarının araştırılarak bildirilmesini istiyoruz. Polis o adrese gidiyor, soruyor, soruşturuyor oturuyor ya da oturmuyor diye bize bildiriyor. Eğer oturmuyor diyorsa, o vatandaşı savunmaya çağırıyoruz. Emniyetin beyan ettiğiniz adreste oturmadığınızı tespit ettiğini söylüyoruz. Vatandaş, çocuğunun kaydını yaptırmak için gerçek dışı beyanda bulunduğunu söylüyor, ceza kesiyoruz. 6 aylık dönemde Emniyete 30 ilçe müdürlüğümüzden 23 bin 934 kişinin ismini tahkikat için gönderdik. Bu zamana kadar 399'u döndü. Emniyetin de iş yükü çok fazla. Konak İlçe Müdürlüğümüz 5 bin 8 isim gönderdi. Konak Emniyet Müdürlüğü 5 bin 8 eve gidecek, tek tek. Toplam sayıya göre 399 az ama kolay değil. Emniyet müdürlüğüne bir daha yazıyoruz. Soruşturması yapılan 399 kişiden 42'sine idari para cezası kestik. 646'şar lira. 399 kişiden 132 ise bulunamadı. Bunlar için de yıl sonu itibariyle gazeteye ilan vereceğiz, gelmezlerse para cezası uygulayıp vergi dairesine göndereceğiz.”
ADRES DEĞİŞTİRMELER AZALDI
Setkaya, adres değişikliklerinin Haziran ayında başlayıp okulların açıldığı Eylül- Ekim ayına kadar sürdüğünü, şimdi ise değişiklik için başvuranlarının sayısının yarı yarıya azaldığına dikkat çekti. Emniyete bildirilen 23 binin üzerindeki ismin sadece okul öğrenci kaydı ile ilgili olmadığını, icradan, yargıdan kaçmak isteyenlerin de bu yola başvurduğunu belirten Setkaya, “Bu listenin tamamı olmasa da önemli bölümü okul kaydı için. Okul kayıtları bitti, sadece Konak İlçe Müdürlüğümüze adres değişikliği beyanında bulunanlar yüzde 45-50 azaldı. Ben yakın çevreme bakıyorum, taşınan 2 ya da 3 kişi olabilir. Konak'ta 100 mahalle olsa ayda adres değiştiren 300 kişi olur, bunu da 23 bine böldüğünüzde günde 10-15 kişi düşmesi gerekirken, bu yüzleri aşıyor. Kişi çocuğunun daha iyi bir okulda öğrenim görmesini istediği için savunmasında da bunu söylüyorlar. ‘Cezaya da hapis cezasına da razıyım, Yeter ki çocuğum iyi bir okulda okusun’ diyor. Kendisine hatırlatıyoruz, eğer oturmadığınız saptanırsa 646 lira ceza keseceğimizi söylüyoruz. Sistem böyle, bizim o kaydı almıyorum deme şansımız yok” dedi.
Setkaya, ceza uygulamalarına yeni başlandığını, ceza kesilen sayısı arttıkça bu yönteme başvuranların sayısının azalacağını belirtti, “Ayrıca yönetmelik çıktığında sistem daha iyi oturacak” dedi.
İlçelere göre adres incelemesi yapılan kişi sayısı
Aliağa 56, Bayındır 167, Balçova 796, Bayraklı 2273, Bergama 402, Beydağ 39, Bornova 1487, Buca 1261, Çeşme 350, Çiğli 9, dikili 561, Foça 274, Gaziemir 410, Güzelbahçe 5, Karabğlar 4737, Karaburun 1, Karşıyaka 3640, Kemalpaşa 350, Kınık 3, Kiraz 55, Konak 5008, Menderes 500, Menemen 331, Narlıdere 597, Ödemiş 185, Seferihisar 227, Selçuk 14, Torbalı 13, Urla 183 olmak üzere toplam: 23 bin 934