A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2007 20:25
Kamuoyunda “Adnan Hoca” olarak tanınan Adnan Oktar'ın grubundan oldukları öne sürülen 6 kişinin yargılandığı davada, 5 sanık beraat etti, 1 sanığın dosyası ise ayrıldı.
İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Nuri Özbudak, Semih Selman Marangozoğlu ile Erkan Seyhan katıldı.
Duruşmada söz alan müşteki avukatları Rezzan Aydınoğlu ile Nalan Kuğuoğlu, sanıklardan Mehmet Ali Bahadır Güven açısından davaya katılma taleplerinin devam ettiğini, diğer 5 sanık açısından katılma talepleri olmadığını ifade etti.
Mahkeme heyeti, sanık Mehmet Ali Bahadır Güven açısından, müşteki Ebru Şimşek'in katılan, avukatlar Rezzan Aydınoğlu ve Nalan Kuğuoğlu'nun da katılan vekilleri olarak davaya kabullerine karar verdi.
Duruşmada söz alan sanıklardan Erkan Seyhan, önceki savunmasını tekrarladı. Bilim Araştırma Vakfının cürüm işlemek için çete oluşturmadığını ifade eden Seyhan, beraat talebinde bulundu.
Nuri Özbudak da ortada suç ve suçlu olmadığını, suçlamayla ilgili somut delil bulunmadığını savunarak beraatını istedi.
Semih Selman Marangozoğlu da, esas hakkındaki savunmasını içeren 6 sayfalık dilekçe vererek beraat talep etti.
Sanık avukatları da müvekkillerinin beraatını istedi.
KARAR
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Mehmet Ali Bahadır Güven hakkındaki davanın ayrılarak ayrı esastan yürütülmesine ve hakkındaki yakalama kararının devamına hükmetti.
Mahkeme, sanıklar Bülent Tatlıcan, Serdar Dayanık, Erkan Seyhan, Semih Selman Marangozoğlu ve Nuri Özbudak'ın ise üzerlerine atılı suçlar sabit olmadığından beraatlarına karar verdi.
Duruşmayı kardeşleri Ceyda Ertüzün ve Eda Babuna ile birlikte izleyen Hüma Babuna, adliyeden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, 3 kız, 1 de erkek kardeşi bulunduğunu ifade etti.
En küçük kardeşlerinin 27 yaşında olduğunu söyleyen Babuna, “Hepimiz üniversite mezunu, aklı başında insanlarız. Reşitiz, kendi kararlarımızı kendimiz alıyoruz. Dolayısıyla etki altında bırakıldığımız, kandırıldığımız konuları tamamen yalan” dedi.
MÜTALAA
Davanın 17 Kasım 2006 tarihli duruşmasında görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Orhan Erbay, sanıklar Bülent Tatlıcan, Serdar Dayanık, Erkan Seyhan, Nuri Özbudak ve Semih Selman Marangozoğlu'nun, cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturup yöneticiliğini yaptıkları ya da bu teşekküle üye olduklarına dair mahkumiyetlerine yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını belirterek, sanıkların beraatlarını talep etmişti.
Aynı sanıklar hakkındaki “tehditle menfaat sağlamak” suçlamasına ilişkin davanın da 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Ceza ve Davaların Ertelenmesine İlişkin Yasa uyarınca kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verilmesini isteyen savcı Erbay, yakalanamayan Mehmet Ali Bahadır Güven hakkındaki dava dosyasının ise ayrılması talebinde bulunmuştu.
DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul 1 No'lu DGM'de 7 Nisan 2000 tarihinde görülmesine başlanan dava, mahkemenin 12 Eylül 2003'te verdiği “görevsizlik kararı” üzerine İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelmişti.
Bu kararda, Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 34 sanığın “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak” ve “tehditle menfaat temin etmek” suçlarından 4 ile 11 yıl, diğer 2 sanığın da “cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle yardım etmek” suçundan 1'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.
İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Ekim 2005 tarihinde Adnan Oktar ile 34 sanık hakkındaki dava dosyasının, zaman aşımı dolduğundan düşmesine karar vermişti.
Mahkeme, haklarındaki dava dosyası ana dosyaya 2005 yılında eklenen ve zaman aşımı süresi dolmayan 6 sanık hakkındaki davanın da ayrılarak devam ettirilmesine hükmetmişti.