Adliye adliye dolaştı

Güncelleme Tarihi:

Adliye adliye dolaştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2001 00:00


Haberin Devamı

Karşılıksız çekten hüküm giydiği için aranırken, Florya'daki Atatürk Deniz Köşkü'ndeki TBMM misafirhanesinde kaldığı ortaya çıkan ve olaylı bir şekilde yakalanan eski Savunma Bakanı Mehmet Ercan Vuralhan, Şişli, İstanbul, Bakırköy ve Kadıköy adliyelerinde ifade verdi.

Pamukbank Gayrettepe Şubesi'ne 4.5 milyar liralık 7 karşılıksız çek verdiği gerekçesiyle yargılanan Vuralhan, 1 yıl 3 ay hapis ve 1 yıl 6 ay çek keşide edememe cezası almıştı. Yargıtay 10. Ceza Dairesi'nde Vuralhan'ın cezasını onamıştı. Vuralhan'ın af kapsamında ertelenen cezası, savcılıkça düşürülmediği için kayıtlarda aranıyor gözüküyordu.

Eski bakan, önceki gün Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Şenlikköy Karakolu ekiplerince gözaltına alındı. Hakkında tutuklama kararı çıkarılan Vuralhan, ‘‘Siz Mehmet Ercan Vuralhan'ı arıyorsunuz. Ancak ben Ercan Vuralhan'ım. Beni başkasıyla karıştırdınız’’ diyerek polisi atlatmıştı.

Daha sonra durumu anlayan polis, Vuralhan'ı gözaltına aldı. Önceki gece saat 24.00'de Asayiş Şube Müdürlüğü İnfaz Büro Amirliği'ne getirilen Vuralhan, geceyi nezarethanede geçirdi. Sabah saat 10.30 sıralarında avukatlarıyla birlikte polis eşliğinde ilk olarak Şişli Adliyesi'ne götürülen Vuralhan, ‘‘Ben adaletten kaçmıyorum. Avukatlarım işlemleri takip ediyor. Zaten ifade verecektim. Dün yanlış bir anlaşılma oldu’’ dedi.

Adliye turuna çıkarılan Vuralhan, İstanbul Adliyesi'ne dün öğle saatlerinde getirildi. Vuralhan'ın, yargılandığı çek davası nedeniyle 14 Aralık 2000 tarihinde ifade vermesiyle gıyabi tutukluluğunun kaldırıldığı, ancak infaz bürosu tarafından kayıttan düşürülmediği; davasının da afla ertelendiği anlaşıldı. Bunun üzerine İnfaz Bürosu'na götürülen Vuralhan'ın düşüm işlemleri tamamlandıktan sonra, başka bir çek davası nedeniyle Bakırköy Adliyesi'ne götürüldü. Vuralhan, ‘‘Kaçmadım, kimlik gösterdim, serbest bırakıldım. Ankara'ya giderken aradılar. Yanlışlık olduğunu geri dönmem gerektiğini söylediler. Avukatımı aldım ve geldim. Polis operasyonuyla yakalanmadım’’ dedi. Vuralhan tekrar İstanbul Adliyesi'ne oradan da Kadıköy Adliyesi'ne götürüldü.

TBMM: POLİS DEĞİLİZ

Vuralhan’ın karşılıksız çek vermek suçundan aranırken, TBMM'nin Florya Milletvekili Misafirhanesi'nde nasıl kaldığı sorusuna hem TBMM Başkanı Ömer İzgi, hem TBMM İdare Amiri DYP'li Salih Sümer ‘‘Kalabilir. Biz polis değiliz’’ yanıtını verdi.

İzgi, Vuralhan'ın eski milletvekili olarak Florya Köşkü misafirhanesinde kalabileceğini söyledi. Burada kalan kişilerin aranıp aranmadığının takip edilemeyeceğini belirten İzgi, Ancak Cumhuriyeti Savcısı'ndan yazı gelmesi durumunda misafirhane görevlilerinin gerekli özeni göstereceğini dile getirerek, ‘‘Yazı gelmemişse bu TBMM'nin işi değil’’ dedi.

Sümer de Vuralhan'ın eski bir milletvekili olduğunu vurgulayarak, ‘‘Bizim personelimiz polis ya da savcı değil. Adam eski milletvekili olarak kalma hakkına sahip. Polis arıyorsa gelip bulmasına bir engel yok. O iş ayrı, eski milletvekili olarak bir hakkını kullanması ayrı bir şey’’ dedi.

EŞİ KANSER

4 aydır Florya misafirhanesinde kalan Vuralhan'ın eşi Bengü Vuralhan da kanser tedavisi görüyor. Florya Misafirhanesi yetkilileri, ‘‘Ercan Bey eşiyle birlikte kalıyordu. Eşi Bengü Hanım İstanbul'da kanser tedavisi gördüğü için uzun süreli kaldılar’’ dedi.

Sümer, Vuralhan'ın ilk üç aylık konaklama ücretini ödediğini, son bir ayın ücreti olan 1 milyar 900 milyon lirayı da ödeyeceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!