Fırat KESKİNKILIÇ/EDİRNE, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2010 14:50
EDİRNE'de düzenlenen Adli Yıl açılış programında Edirne Barosu Başkanı Faruk Sezer'in, “Referandumda Anayasa'da yapılan değişikliklere ‘Hayır’ diyeceğiz” sözlerine, AK Parti İl Yönetim Kurulu üyesi olan Edirne Barosu avukatlarından Demirkan Çağlayan tepki gösterdi ve ikili arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
Adli Yıl açılışı nedeniyle, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, Edirne Barosu Başkanı Faruk Sezer, hakimler, savcılar ve avukatlar,
Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Baro Başkanı Faruk Sezer, hazırladığı konuşmayı okudu.
Yargı bağımsızlığının ve hukuk devletinin ağır yara aldığı belirten Sezer, şöyle devam etti:
“Yargıya müdahalelerin yoğunlaştığı, tarihimizde hiç görülmemiş bir şekilde yüksek yargı ile yürütme arasında kargaşa yaşandığı, hukuk ihlallerinin tırmanış gösterdiği, hak ve özgürlüklerin tahrip edildiği, özel yetkilerle donatılmış hakimler ve savcılar tarafından tutuklama kuralının adeta peşin cezalandırılmaya dönüştürüldüğü, yapılmak istenilen anayasa değişiklikleri ile yargının siyasallaştırılmasının hukuki yapısının hazırlandığı, kuvvetler ayrılığı ilkesindeki dengelerin yargı aleyhine bozulduğu ve adeta yerle bir edildiği günleri görmekte, büyük bir kaygı ve üzüntü içinde izlemekteyiz. Türkiye Cmhuriyeti'nin yargı organlarına karşı görülmemiş derecede ağır ve haksız bir kampanya yürütüldü. Şimdi ise yargının yapılanmasına müdahale edilerek Anayasa Mahkemesi'nin ve HSYK'nın yapısının değiştirilerek siyasi iktidar tarafından bu iki yargı organı üzerinde hegomanya kurulmak istenmektedir. Bir bilimsel konferansta dahi bir arada tartışılması mümkün olmayan konular halkımızın önüne ‘evet’ ya da ‘hayır’ seçeneği şeklinde bütünü ile sunulmaktadır. Bu yöntem halkın iradesini sınırlandırması nedeni ile antidemokratik olduğu kadar evrensel hukuk ilkeleri ile de bağdaşmamaktadır.”
Referandum kanunundaki bu anayasa değişikliği usul açısından bir dayatma olduğunu savunan Sezer, “Yapılmak istenen bu kurumları ele geçirme operasyonudur. 82 Anayasası bir cunta anayasasıdır. Toplumsal gelişmenin önünü tıkayan bir anayasadır. Böyle olduğu içindir ki bu güne kadar pek çok maddesi değiştirilmiştir. Ama hiçbir değişiklik 2007 ve 2010 değişiklikleri gibi olmamıştır. Hiçbiri iptal için Anayasa Mahkemesi’ne gidilmemiştir. Anayasa’da yapılan son değişiklikler Referandumda kabul edilirse siyasal iktidar önemli bir eşiği atlamış olacaktır” dedi.
‘HAYIR DİYECEĞİZ’
“Biz hukukçuyuz bu değişiklerle ne yapılmak istendiğini biliyoruz” diyen Sezer, “Bizim bir Hukukçu olarak, Edirne Barosu olarak ve ayrıca da avukatlar olarak daha geniş anlamıyla Atatürkçü ve Cumhuriyetçiler olarak görevimiz çağdaş, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan rejimimize sahip çıkmak ve onun devrimci rotasının değiştirilmesine izin vermemektir. Bu nedenle de referandumda Anayasa’da yapılan değişikliklere ‘Hayır’ diyeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
KONUŞMAYA TEPKİ
Bu sırada konuşmayı hakim, savcı ve avukatlarla birlikte dinleyen AK Parti İl Yönetim Kurulu üyesi olan Edirne Barosu avukatlarından Demirkan Çağlayan, Sezer'in konuşmasını bitirdiği an sözlerine tepki gösterdi. Çağlayan, “Sayın başkan, burada kendi siyasi kanaatini belirtmiştir. Bu Edirne Barosu'nun kanaati değildir. Herkesin kanaati gibi dile getirmesi yanlıştır. Cunta anayasasına aynı şekilde karşı çıkmamaştır. Şahsi kanaatinizi baro adına bildiremezsiniz. Yönetiminizin bile haberi yok” dedi. Bunun üzerine Baro Başkanı Sezer, “Siz de ayrı bir bildiri hazırlar verirsiniz. Baronun bütün üyelerinin aynı fikirde olması mümkün değil tabi ki. Aksi fikirli olanlar da var. O arkadaşlarda her zaman basın bülteni hazırlayıp, görüşlerini kamuoyuna duyurabilir. Bu bizim yönetim kurulu ile birlikte aldığmız bir yazıdır” dedi. Daha sonra katılımcılar görevlerinin başına döndü.