Adli kontrolde üst sınır 5 yıla çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Adli kontrolde üst sınır 5 yıla çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 10:18

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yargıyı hızlandırma amaçlı pakette, ilk kez işlenmesi halinde kaçak elektrik suçuna hapis kalkıyor, üst sınırı 3 yıl olan cezalarda hapis yerine adli kontrol geliyor. Adli kontrol üst sınırı 5 yıla çıkıyor. Taslağa molotof da silah olarak giriyor.

Haberin Devamı

Vatan Gazetesi'nden Kemal Göktaş'ın haberine göre, Adalet Bakanlığı’nın hazırlayarak Bakanlar Kurulu’nda sunumunu yaptığı yargının hızlandırılmasına ilişkin taslak çalışmasında yargının iş yükünü azaltacak tedbirler çıktı. Türk Ceza Kanunu (TCK), İcra ve İflas Kanunu, Danıştay ve İdari Yargılama Usul Kanunu’nda değişiklik yapılması planlanan taslağın yaklaşık 70 maddeden oluşacağı ifade ediliyor. Edinilen bilgiye göre, Bakanlığın hazırladığı taslakta elektrik hırsızlığı (kaçak elektrik) suçunun ilk defa işlenmesi halinde hapis cezası yaptırımının kalkması ve idari para cezası verilmesi öngörülüyor. Yeni Türk Ceza Kanunu yapılırken elektrik hırsızlığı, nitelikli hırsızlık kapsamına alınmış ve öngörülen ceza da 2 yıldan 5 yıla kadar hapse çıkarılmıştı. Tasarıdaki değişikliğin gerçekleşmesi halinde önemli sayıda dava ortadan kalkmış olacak.

 

Haberin Devamı

Daha az tutuklama

 

Tasarıdaki en önemli düzenlemelerden birini ise halen üst sınırı 3 yıl ve daha az olan suçlarda tutuklama yerine adli kontrol kararı verilebilmesini öngören maddede değişiklik yapılarak üst sınırın 5 yıla çıkarılması oluşturuyor. Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tutuklama şartları olsa dahi, üst sınırı 3 yıl veya daha az olan suçlarda hakim tutuklama yerine adli kontrol kararı verebiliyor. Adli kontrol tedbirleri kanunda “hâkim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak, sürücü belgesini teslim etmek, uyuşturucu ve alkol tedavisi için hastaneye yatırılmak, silâh bulunduramamak veya taşıyamamak, aile yükümlülüklerini yerine getireceğine ve adli kararlar gereğince ödemeye mahkûm edildiği nafakayı düzenli olarak ödeyeceğine dair güvence vermek” olarak sıralanıyor. Yasaya göre, tutuklama yerine yurt dışına çıkış yasağı ve kefalet kararı verilebilmesi bütün suçlarda mümkün. Tasarıda, icra dairelerindeki tüm ödemelerin banka üzerinden yapılması ve ev eşyalarının haczine sınırlama getirilmesi de bekleniyor. Böylece icra dairelerinde sıkça yakınma konusu olan memurların avukatlardan maddi menfaat temin etmesine son verilmesi ve iş yükünün azalması hedefleniyor.

 

Haberin Devamı

Molotof düzenlemesi

 

Tasarıda, ayrıca, eylemlerde kullanılan molotofkokteylinin patlayıcı değil silah olarak sayılmasına ilişkin düzenlemeye de yer verileceği belirtildi. Başbakan Erdoğan’ın AK Parti Grup toplantısındaki konuşmasında açıkladığı molotof değişikliği Yargıtay’ın molotofu silah değil, patlayıcı olarak gören kararlarının ardından gündeme gelmişti. Değişiklikle molotof atma suçuna verilen cezanın 8 yıldan 15 yıla çıkarılması hedefleniyor.

 

Bu suçlarda da adli kontrol kararı verilebilecek

 

Tasarıda, tutuklama yerine adli kontrol kararı verilebilecek suçların 5 yıl ve daha az hapis cezası gerektiren suçlar olarak değiştirilmesiyle şu suçlar da adli kontrol kapsamına girecek: İntihara yönlendirme, çocuk düşürtme, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, para ve kıymetli damgaları yapmaya yarayan araçları temin, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, müstehcenlik, fuhşa teşvik ve aracılık, göreve ilişkin sırrın açıklanması, görevi yaptırmamak için direnme, iftira, yalan tanıklık, yargı görevi yapanı etkileme, cezaevinde hak kullanımını ve beslenmeyi engelleme, Cumhurbaşkanı’na hakaret, uluslararası casusluk, doku ticareti, eziyet, silahla tehdit, cebir, siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi, kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi engelleme, elektrik enerjisi hırsızlığı, basit dolandırıcılık, radyasyon yayma, çevrenin taksirle kirletilmesi, imar kirliliğine neden olma, bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, kıymetli damgada sahtecilik, resmi belgede sahtecilik, resmî belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek, suç işlemeye tahrik, deniz veya demiryolu ulaşım aracını kaçırmak, tefecilik, bilişim sistemini engelleme, verileri değiştirme, yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama, hukuk davalarında yalan yere yemin, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, kara para aklama suçuna iştirak, suçluyu kayırma, hükümlünün kaçmasını sağlama, cezaevine yasak eşya sokmak, düşman devlete maddi yardım, askerleri itaatsizliğe teşvik, askerî yasak bölgelere girme, yasaklanan bilgileri açıklama, devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!