Güncelleme Tarihi:
A&G’nin sahibi Adil Gür, yaptığı araştırmayla ilgili şunları söyledi:“Son açıkladığımız yüzde 47.2’ye yurtdışı oylar dahil değildi. AKP’yi yükselten en önemli nedenler aş, iş, güvenlik ve istikrar. 7 Haziran’da ortaya çıkan tabloyla siyaset tıkandı. Suruç katliamından sonra HDP, PKK’ya sert bir şekilde diklenseydi Türkiyelileşme yolunda önemli adım atacak yüzde 20’lere gidecekti.
Toplumun yüzde 80’e yakını borçlu. Diğer partiler mevcut aday listeleriyle seçime gitti, 5 ay önceki seçimde hem ekonomik olarak hem fiziki olarak yorulmuş adaylarla. AKP 235 yeni aday gösterdi. Seçimin kaderini belirleyen oyu ile vicdanıyla cebi arasında kalan seçmen. Türkiye’de suç tek başına araştırmacıların değil, siyasetçilerin ve yayıncıların. Bulduğunu yayınlayan, kendi görüşünde konuşanları ekrana çıkaran yayıncılar bunun sorumlusu. O nedenle Türkiye’de bu iş ciddi manada sorgulanıyor.
Ben bir daha asla bir seçim döneminde anket yayınlamayacağım. Jübilemi yaptım yani. Hiçbir araştırmacı seçime üç gün kala yayınladığı rakamla yanılmak istemez çünkü onun önümüzdeki seçime kadar iş potansiyelini etkiler. Araştırmalar bağımsız etik kurulun denetimine tabii olsun.”
TAVIR DEĞİŞİKLİĞİNİ ÖLÇEMEDİK
Özer Sencar (Metropoll Kurucusu): “HDP ve MHP’de bu çapta büyük çöküntü görmedik. Bunda iki faktör söz konusu olabilir; son ana kadar karar vermede tereddüt yaşadılar ya da seçimin sonucunun ne olacağını göremedikleri için, mesela MHP’deki eski AKP’li, dönmeye karar verdi diyelim, bunu deklare etmekten kaçındılar. Halkın bu tavrını çözemedik. Bu en büyük yanılgım. Tam bir başarısızlıktır.”
KORKAN SEÇMEN OLABİLİR
Faruk Acar (Andy Ar sahibi): “Türkiye sosyolojisinin tekrar yazılması gerektiği kanaatindeyim. Söylemini milliyetçilik üzerine oturtan AK Parti’nin HDP’den de oy alması sosyolojik olarak açıklanamaz. Bağımsızlar, paralelciler diye tanımlanan AK Parti karşıtlarının da buraya oy kullandığını görüyoruz. Oyunu paylaşmakta korkan, ürken ve yanlış cevaplarla araştırmaları yönlendiren bir seçmen olabilir.”