Güncelleme Tarihi:
BDP’nin desteklediği Diyarbakır Bağımsız Milletvekili adayı Dicle’nin terör suçundan aldığı 1 yıl 8 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı, yerel mahkemeye gönderildi. Kesinleşen ceza, “Milletvekili seçilmeye engel suç” kapsamında olduğu için seçimlere 4 gün kala Dicle’nin adaylığı tehlikeye girdi. Dicle, KCK davasından halen cezaevinde bulunuyor.
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 31 Mart 2008’de Dicle hakkında “PKK terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan dava açtı. İddianameye göre Dicle, 23 Ekim 2007’de TSK’nın operasyonları nedeniyle bir ajansa yaptığı açıklamada, “Bu ateşkes fiilen geçersiz hale geldi. Ordunun operasyonları durmadığı takdirde onlar da meşru müdafaa haklarını kullanırlar. Çatışmalar bu şekilde bugüne kadar geldi” sözleriyle suç işledi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi 18 Şubat 2009’da Dicle’yi “PKK’nın propagandasını yapmak” suçundan 1 yıl 8 ay hapse mahkûm etti. Dicle’nin TCK’nın 53’üncü maddesinde düzenlenen ve siyaset yapma yasağının da içinde olduğu belli hakları kullanmaktan yasaklanmasına da hükmedildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı 22 Mart’ta onadı. Sanık avukatlarının itirazı da reddedildi ve Dicle hakkındaki karar kesinleşti. Yargıtay’ın kesinleşen kararı, geçen günlerde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. Mahkeme geçen hafta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na kararın örneğini gönderdi. Dicle’nin vekil seçilemeyeceğini belirten mahkeme, savcılığın derhal YSK’yı uyarmasını ve önlem alınmasını talep etti.
YSK’nın ilke kararlarına göre, Dicle hakkındaki yazının seçimlerden önce ulaşması durumunda konuyu değerlendirecek; seçim sonrasında ulaşması durumunda ise “Tasarruf yetkimiz yok” diyerek kararı Meclis’e bırakacak. Dicle’nin seçilmesi halinde milletvekili sıfatını kazanması için “Meclis’te yemin etmesi” gerekiyor. Bu da ancak tutuklu bulunan Dicle’nin tahliyesi ya da özel izinle Meclis’e gelmesi durumunda mümkün olabilecek. Milletvekili olması da Dicle’nin bu sıfatını sürdürmesi için yeterli olmayacak. Çünkü “Milletvekilliğin düşürülmesi”ne ilişkin Anayasa 84. maddesi buna engel. Bu maddede, “Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurul’a bildirilmesiyle olur” hükmü bulunuyor.
DEMİRTAŞ,’YSK, DİCLE KARARINI SEÇİMDEN ÖNCE VERİRSE SİYASİ BİR KARAR OLUR’
BDP’nin eski genel başkanı ve Hakkari bağımsız milletvekili adayı Selahattin Demirtaş, KCK/TM davasından tutuklu bulunan Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Hatip Dicle’nin terör suçundan aldığı 1 yıl 8 aylık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını değerlendirirken, "Hatip Dicle, terörist değil, düşüncelerinden dolayı ceza almıştır. Seçime 3 gün kala YSK’nın bu konuda müdahale etmemesi gerekir. YSK, eğer bir karar verirse bu siyasi bir karar olacaktır" dedi.
Selahattin Demirtaş, BDP’nin Diyarbakır’da desteklediği KCK/TM davasından tutuklu bulunan bağımsız milletvekili adayı Hatip Dicle’ye verilen ve milletvekili olmasının önünde engel olarak gösterilen hapis cezasını Yargıtay’ın onamasını değerlendirdi. Demirtaş, YSK’nın veto kararını geri almasından iki gün sonra Hatip Dicle’ye verilen cezanın onandığını öğrendiklerini belirterek, "Karar düzeltme talebinde bulunduk. Ancak, bir sonuç alınamadı. Halen düşünce suçundan tutuklu bulunan Hatip Dicle’ye yine fikir ve düşüncelerinden ceza verilmesi siyasi bir tavırdır. Hatip Dicle, terörist değil, düşüncelerinden dolayı ceza almıştır. Seçime 3 gün kala YSK’nın bu konuda müdahale etmemesi gerekir. YSK, eğer bir karar verirse bu siyasi bir karar olacaktır" dedi.
Selahattin Demirtaş, yapılması gereken Hatip Dicle’nin milletvekili olması ve Meclis’e girmesi olduğunu belirterek, "Meclis’e girdikten sonra bu konuda yasal düzenlemeler yapılabilir. Bunun dışında alınacak bir karar açık ve net belirtiyorum tam bir facia olur" dedi.
HATİP DİCLE’YE VERİLEN CEZA ONANDI
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, 31 Mart 2008’de Hatip Dicle hakkında 23 Ekim 2007 tarihinde yaptığı açıklamalar nedeniyle ’PKK terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçundan dava açtı. Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi 18 Şubat 2009’da Dicle’yi "PKK’nın propagandasını yapmak" suçundan 1 yıl 8 ay hapse mahkum etti. Dicle’nin TCK’nın 53’üncü maddesinde düzenlenen ve siyaset yapma yasağının da içinde olduğu belli hakları kullanmaktan yasaklanmasına da hükmedildi.
Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi kararı 22 Mart’ta onadı. Sanık avukatlarının itirazı da reddedildi ve Dicle hakkındaki karar kesinleşti. Yargıtay’ın kesinleşen kararı, geçen günlerde Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı.
Mahkeme geçen hafta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na kararın örneğini gönderdi. Dicle’nin vekil seçilemeyeceğini belirten mahkeme, savcılığın YSK’yı uyarmasını ve önlem alınmasını talep etti.