Güncelleme Tarihi:
Daha sonra kürsüye gelen Leyla Zana “Filistin’in devlet olmasını istiyorum. Ancak İsrail’in yok edilmesini istemiyorum” diye konuştu. Zana’nın masasına yürüyen Halid güçlükle yatıştırıldı.
DİYARBAKIR’da düzenlenen 1’inci Ortadoğu Kadın Konferansı’nda Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Polit Büro Üyesi Leyla Halid arasında İsrail-Filistin krizi yaşandı.
Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından düzenlenen konferansta ilk olarak kürsüye gelen Leyla Halid, “Kadınlar biraraya geldiğinde yer yerinden oynar. Bölgenin haritası yeniden çiziliyor. Siyonist İsrail’i Filistin topraklarından yok etmeliyiz” dedi. Halid’in ardından söz alan Leyla Zana, “Biz Leyla Halid ismiyle büyüdük” diyerek, şöyle dedi: “Filistin’in devlet olmasını, haklarını özgürce yaşamasını istiyorum. Ancak İsrail’in yok edilmesini istemiyorum. Bütün halklar bir arada, iç içe yaşamalı, birbirini kabul etmeli.” Bu konuşma üzerine Leyla Halid, Zana’nın oturduğu masaya gitmek istedi. Ancak BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve bazı kadın aktivistler tartışma çıkmaması için araya girdi. Filistinli kadın aktivistler ise Leyla Zana’nın yanına gelerek tepki gösterdiler.
YANIMIZDA YER ALMADI
Konferansa verilen kısa arada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Leyla Halid, “Leyla Zana’nın söyledikleri kendi düşüncesidir. Ancak benim söylemlerimden yola çıkarak İsrail’le ilgili bahsettikleri beni kızdırdı. Filistin halkının yanında olması gerekiyordu. Ancak bizim yanımızda yer almadı. Biz herşeye rağmen İsrail’i istemiyoruz” değerlendirmesini yaptı.
AĞZINDAN KÜRT KELİMESİ ÇIKMADI
Leyla Zana ise “Leyla Halid bir mücadele kadını olmasına ve bu konferans Kürt kadınları tarafından yapılmasına rağmen ağzından tek bir Kürt kelimesi çıkmadı. Ben buna tepki gösterdim. İsrail’in Filistin işgaline karşıyız. Ancak her iki halkın da iç içe yaşamasından yanayız. Neden tepki gösterdi anlamıyorum” dedi.
HALİD İKİNCİ KEZ SÖZ ALDI
Aranın ardından söz alarak kürsüye çıkan Leyla Halid, Zana’nın sözlerine bir kez daha tepki gösterdi. Halid şöyle dedi: “İsrail bizim topraklarımızı yok etti. Biz Filistin’in her tarafı için mücadele ettik. İşgalcilerin topraklarımızda yeri yoktur. Reddediyoruz. Siyonistler bu topraklarda yaşayamaz. Cellat ve kurbanı aynı kefeye koyamayız. Biz Filistin’de demokratik çözüm ve özgürce yaşamak istiyoruz. Biz barışı işgalciye hak vererek değil, bu topraklardan çıkararak kazanabiliriz.”
15’inde örgüte katıldı
LEYLA Halid, 1944 yılında İngiliz yönetimi altındaki Hayfa’da doğdu. Halid’in ailesi 1948 yılında babalarını geride bırakarak Lübnan’a kaçtı. 15 yaşındayken George Habaş tarafından oluşturulan Filistin Halk Kurtuluş Örgütü’ne katıldı. Daha sonra Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde tıp eğitimine başladı. 1967 Altı Gün Savaşları’ndan sonra Filistin Halk Kurtuluş Örgütü’nün Filistin ayağında kendisini göstermeye başladı. Daha sonra Kuveyt’te öğretmenlik yapmaya başladı. Kara Eylül olaylarını takip eden yıl, üçü eşzamanlı olmak üzere dört uçak kaçırma eylemine katıldı. Filistin Ulusal Yönetimi’nde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ni temsil ediyor. Sık sık diğer ülkelere, işgal altındaki bölgelerde kadın olmak ve Ortadoğu meselesi hakkında konferans vermek üzere davet ediliyor.