Adana'daki casusluk iddiasına 5 tutuklama

Güncelleme Tarihi:

Adanadaki casusluk iddiasına 5 tutuklama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2012 09:41

SURİYE’deki karışıklıktan kaçıp Türkiye’ye sığınan 2 subayın Hatay’daki kamptan kaçırılıp Suriye yetkililerine teslim edilmesi sırasında ’Casusluk faaliyeti’ suçlamasıyla gözaltına alınan eski MİT mensubu S.Ö.’nün de aralarında bulunduğu 5 şüpheli, özel yetkili savcılıktaki sorguları ardından çıkartıldıkları nöbetçi mahkemede tutuklandı.

Özel yetkili savcılıkta, saat 02.00’a kadar sorgulanan S.Ö., S.A.K., M.A., Y.N. ve M.N.’nin yöneltilen ’casusluk’ suçlamasını kabul etmedikleri belirtildi. Şüphelilerin sorgusu sürerken adliyeye getirilen, adı açıklanmayan ve resmi görevi süren bir MİT mensubunun da sorgulandığı ortaya çıktı. Görevdeki MİT mensubu, gizlice getirildiği savcılıkta, sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 328’inci Maddesi uyarınca ’Casusluk yapmak’ suçlaması ve tutuklanma istemiyle Özel Yetkili Adana Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevkedilen 5 şüpheli, saat 05.30’a kadar tek tek duruşma salonuna çağrılarak savunmaları alındı. Sanık savunmalarının ardından hakim, sanıkları hep birlikte duruşma salonuna çağırarak 5’inin de tutuklandığını bildirdi.

GAZETECİLERE BİLGİ VERİLMEDİ

Gizlilik kararı bulunan dosyayla ilgili gazetecilere bilgi verilmezken, polis basın mensuplarının, sanıkların bulunduğu Adana Adliyesi’nin 6’ıncı katına yaklaşmasına da izin vermedi. Tutuklanan şüpheliler, yüzlerini kapatarak Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne ait bir minibüse bindirildi. Tutuklanan kişilerin, hangi cezaevine götürüldüğüne ilişkin de bir açıklama yapılmadı. Eski MİT’çi S.Ö.’nün yanı sıra tutuklanan S.A.K. ve M.A.’nın Hatay’da işadamı oldukları, Y.N. ve M.N.’nin ise M.A.’nın yanında çalıştıkları ileri sürüldü. Sanıkların avukatları da ’gizlilik’ kararı gerekçesiyle açıklama yapmaktan kaçındı.

TCK 328’İNCİ MADDE

"Siyasal veya askeri casusluk" suçunu düzenleyen TCK’nın 328’inci maddesi şöyle:

1- Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya asker? casusluk maksadıyla temin eden kimseye onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir.

2- Fiil; a) Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletin yararına işlenmişse,

b) Savaş sırasında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya asker? hareketlerini tehlikeye sokmuşsa; Fail, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!