Güncelleme Tarihi:
Adana'da sabah saatlerinde başlayan operasyonun hedefindeki 3'ü emniyet müdürü 1'i komiser 9 polise yöneltilen suçlama belli oldu: 'Sahte isimlerle yasa dışı dinleme yapmak ve bu eyleme iştirak etmek'... Gözaltına alınan polislerin evlerinde yapılan aramada suça konu olduğu iddiasıyla dijital veri ve kayıtlara el koyuldu.
Adana'da sabah saatlerinde başlayan operasyonun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.
Adana Emniyet Müdürlüğü'ndeki yasa dışı telefon dinlemeleri ile ilgili Polis ve Mülkiye Baş Müfettişlerinin yaptığı inceleme sonunda Adana Emniyet Müdürü Hüseyin Avni Coş dahil aralarında MİT görevlilerinin de bulunduğu bir çok kamu görevlisi ve bürokratın sahte isimlerle, sahte olaylar üzerinden mahkeme kararı alınarak dinlendiği ortaya çıktı.
Bunun üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığı 7 Nisan'da 2014/20181 dosya numarası ile soruşturma başlattı. Adana 1.Sulh Ceza Mahkemesi'nden alınan arama ve gözaltı kararı ile operasyona başlandı.
Sabah 07.00 sıralarında başlayan operasyonlar kapsamında 17 Aralık operasyonun ardından Kemal Serhatlı Polis Okulu Öğretmen Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Adana eski Terör ve İstihbarattan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden Evrak Arşiv Şube Müdürlüğü'ne atanan Ertuğrul Yetkin, Güvenlik Şube Müdürü Halil Dağ, 100.Yıl Polis Merkezi Amirliği'nde görevli komiser Fevzi Mert, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları Ramazan Kasap, Mehtap Avcu, Hasan Serçe, Ahmet Şenal ve kısa bir süre önce emekliye ayrılan eski İstihbarat Şube polislerinden Abdullah Karaca gözaltına alındı.
Polislerin evlerinde yapılan aramalarda yasa dışı dinlemelerle ilgili olduğu öne sürülen bir çok dijital kayıda el koyduğu belirtildi.
Yasa dışı dinlemelere yönelik gazetelerde çıkan haberlerin ihbar kabul edildiği ve dinlenen bazı kişilerin şikayetleri üzerine çalışmanın yürütüldüğü öğrenildi.
Operasyonu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Doğan’ın yürüttüğü, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un da birkaç kez Adana Emniyet Müdürlüğü’ne giriş çıkış yaptığı ileri sürüldü.
Suriye'ye 19 Ocak'ta giden MİT'e ait TIR'ların Adana'da aranması 'Paralel yapının' organizasyonu olarak değerlendirilirken, kapatılan özel yetkili mahkeme savcıları ile bazı jandarma subayları kısa sürede başka görevlere ve illere atanmış, bu aramanın yapılması ile ilgili olarak da 'casusluk soruşturması' açılmıştı...
OPERASYONUN NEDENİ MERSİN Mİ?
ADANA Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan’ın yürüttüğü Emniyet Müdür eski Yardımcısı İsmail Bilgin ile Şube Müdürü Ertuğrul Yetkin’in de bulunduğu 8 polisin evlerinde arama yapılarak gözaltına alınmasıyla ilgili operasyonun “Mersin’deki yasadışı dinlemeyle” ilgili olduğu öğrenildi. Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı’na atanmasının hemen ardından “Güneyde bir ilimizde başta vali olmak üzere emniyet müdürü ve bazı hakimler ile tüm partilerin tamamını dinlemişler” açıklamasının ardından soruşturma başlatıldı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında o dönem Adana ve Mersin Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan İstihbarat ekipleriyle ilgili inceleme yapıldı. Mersin’de yasa dışı dinlemenin tespit edilmesinin ardından ise operasyon yapıldığı öğrenildi. - Fevzi KIZILKOYUN / ANKARA
"İNLERİNE GİRECEĞİZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçim çalışmaları sırasında mitinglerde ve seçim sonrası balkon konuşmasında sık sık 'inlerine gireceğiz' ifadesini kullanmıştı. Başbakan Erdoğan balkon konuşmasında "Bundan sonra dedim ya inlerine gireceğiz. Hesabını ödeyecekler, bedelini ödeyecekler. Ulusal güvenliğimizi nasıl tehdit edersiniz." demişti.