Adana'da öldürülen başkana gözyaşı seli

Güncelleme Tarihi:

Adanada öldürülen başkana gözyaşı seli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 13:28

ADANA’da dün bir akrabasının cenaze törenine katıldıktan sonra mezarlık çıkışında uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren metropol Seyhan İlçe eski Belediye Başkanı inşaat mühendisi 2 çocuk babası Ahmet Cevdet Yağ (61) için Büyükşehir ve Seyhan belediyeleri ile CHP İl binası önünde tören düzenlendi. Halen yakalanamayan cinayet şüphelisi için de yurt dışına çıkış yasağı konularak sınırlara bildirildi.

Seyhan Belediyesi CHP’li meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı da olan aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi meclis üyeliğini yürüten Ahmet Cevdet Yağ’a adaşı olan akrabasının cenaze törenine gitmemesi için telkinde bulunulduğu, buna karşılık "Benim öldüğümü sandılar. Gidip görüneyim" dediği öne sürüldü. Dün taziyeye gittiği mezarlığa defnedilecek Yağ’ın katil zanlısı ’Jilet Coşkun’ lakaplı Mustafa Coşkun Ö. (54) henüz yakalanamazken, eski başkanı öldürme nedeni konusunda farklı yorumlar ortaya atıldı. Sık sık Suriye ve Irak’a gidip geldiği ortaya çıkan şüpheli için ’yurtdışına çıkış yasağı’ konulup, sınırlara bildirildi.

'ADINI İLELEBET YAŞATACAĞIZ'

Ahmet Cevdet Yağ için ilk tören, meclis üyeliğini yaptığı Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlendi. 20 Aralık 2010’da bir grup tarafından basılanıp görevlilerinin darp edildiği belediye önündeki törene Vali İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, meclis üyeleri, Yağ’ın eşi Handan, çocukları Gökhan ve Mine, ağabeyi Recai Yağ, yakınları, belediye çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Belediye Başkanvekili Aldırmaz, "Acımız çok büyük. Bütün zamanını Adanalıya hizmet için geçiren bir kardeşimizdi. Adana’yı, Adanalı’yı düşünürdü. Böyle bir ölümü hak etmemişti. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Adını bu memlekette ilelebet yaşatacağız" dedi.

Adana Valisi İlhan Atış da taziye dileklerini ilettikten sonra, şüphelinin yakalanması için emniyetin bütün gücüyle çalıştığını söyledi. Vali Atış, "Bizzat emniyet müdürümüz tarafından her gelişme takip ediliyor. Katili yakalayacağız, adalete teslim edeceğiz. Saygı duyduğum, sevdiğim, Adana için çok yararlı işler yapan ve yapacak olan bir kişilikti. Manevi huzurunda saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

YEREL TV SUNUCULARI AĞLADI

Töreni naklen veren yerel televizyon kanallarında bazı spikerler canlı yayın sırasında gözyaşlarını tutamadı. Yağ’ın ailesi tören sırasında sinir krizi geçirip, gözyaşı döktü. Yağ’ın annesi ile kızı birbirlerine sarılıp ağlarken, oğlu da tabuta dokunup, ağladı. Katılanlar, Yağ’ın tabutuna kırmızı karanfiller bırakırken, kadınların yanı sıra çok sayıda erkek de ağladı.

Yağ’ın cenazesi, daha sonra Seyhan Belediyesi, ardından da CHP il binası önüne götürüldü. Seyhan Belediyesi’ndeki törende konuşan Seyhan Belediye Başkanı AK Partili Azim Öztürk, Yağ’ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirirken, öldüğü gün cep telefonuyla yaptıkları son görüşmeyi anlattı. Öztürk, Yağ’ın aynı ismi taşıyan amcaoğlunun öldüğünü öğrenince, taziye için kendisini aradığını belirterek Şöyle dedi:

"Ahmet bey, adaşı kuzeni öldüğü için herkesin kendisini cep telefonundan aradığını, kendisinin öldüğünün sanıldığını söyledi. ’Sanki ben ölmüşüm gibi herkes beni arıyor. Ben de adaşım olan kuzenimin öldüğünü söylüyorum’ dedi. Aynı gün, bu konuşmadan kısa süre sonra vefat haberini aldık. Derin üzüntü içindeyiz."

Seyhan Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Kadir Karakuş da, saldırıyı kınadığı konuşmasında, bu ölüm şeklini hak etmediğini vurguladı. CHP il binası önündeki cadde tören nedeniyle trafiğe kapandı. Yağ’ın cenazesi ikindi namazından sonra, öldürüldüğü Hadırlı Mezarlığı’nda defnedilecek.

’BENİM ÖLDÜĞÜMÜ SANDILAR’ DEMİŞ

Şüpheliyi yakalamak için soruşturmayı sürdüren polise, Ahmet Cevdet Yağ’a akrabası Ahmet Yağ’ın cenaze törenine katılmaması için telkinde bulunulduğu bilgisi de ulaştı. Kimin telkinde bulunduğu açıklık kazanmayan Yağ’ın, bu telkine karşılık, "Niye gitmemeyim. Benim öldüğümü sandılar. Gidip görüneyim" dediği öne sürüldü. Bu arada, Yağ’ı vuran kişinin daha önce gasp,cinayet gibi suçlardan yargılanıp hüküm giydiği, af ile çıktığı ve arkasında başka bir planın olabileceği üzerinde duruluyor.

VURANA DA YARDIM ETMİŞ

Gazetecilerin, Yağ’ın öldürülme nedenini sordukları Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, "Emniyetimiz bu konuda çalışmaları sürdürüyor" dedi, bu sırada araya giren Yağ’ın ağabeyi Recai Yağ, "İyi olduğu için öldürüldü. Çok sevilen herkese iyiliği dokunan bir insandı. Ona (katil zanlısınına) da çok yardım etti, çok iyiliği dokundu. Kardeşim iyilik meleği bir insandı. Bütün Adana kardeşimin nasıl biri olduğunu bilir" dedi.

ŞÜPHELİ DAHA ÖNCE DE ADAM ÖLDÜRMÜŞ

Polisin her yerde aradığı şüpheli Mustafa Coşkun Ö. kayıtlara göre, 1993’de evinin bahçesine girdiği gerekçesiyle bir taksiciyi öldürdü. ’Kastın aşılması sonucu ölüme sebebiyet vermek’ suçundan Adana 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıp, 3 yıl 4 ay hapis cezası alan, ruhsatsız silah bulundurmak suçundan da 10 ay hapis cezasına çarptırılan Mustafa Coşkun Ö. cezasını tamamlayarak tahliye edildi. Daha sonraki süreçte uyuşturucu bulundurmak, kullanmak, ruhsatsız silah bulundurmak gibi suçlardan hakkında işlem yapılan, bazılarında hapis, bazılarında da para cezaları alan Mustafa Coşkun Ö. 1998’de de ’Şirinler Çetesi’ operasyonunda gözaltına alındı. 1999’da 2 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili azmettirici olarak yargılanan, ancak, ceza almayan Mustafa Coşkun Ö.'nün  kabadayılık özentisi içinde olduğu, bu nedenle, Adana’nın çok eski yıllarda bilinen kabadayılarından ’Jilet Coşkun’ lakabıyla da tanındığı öğrenildi.

VÜCUDUNA 10 KURŞUN GİRİP ÇIKMIŞ

Adana Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsi raporuna göre Yağ, vücuduna isabet eden 10 kurşunla öldürüldü. Bu kurşunlardan 9’u kalp-göğüs bölgesinde olmak üzere vücudunun üst kısmına, 1’i de sol eline isabet etti. Yağ’ın vücudunda kurşun kalmaması ve giriş-çıkışlar dikkate alınarak, saldırının çok yakın mesafeden yapıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

TUNCEL’DEN DURAK’A SUÇLAMA

Ahmet Cevdet Yağ’ın ölümü sonrası, cinayetin nedeniyle ilgili yüzlerce ihtimal dillendirilmeye başlandı. Şüphelinin biliniyor olmasına karşın, "Cinayetin arkasındaki neden ve plan neydi?" sorusuna cevap da aranıyor. Yağ’ın, öldürülme nedenleri arasında imar değişikliği konusu olabileceği gibi, mahallesindeki uyuşturucuya karşı savaşı da neden olarak gösteriliyor.

Bu arada Büyükşehir Belediye Meclisi 1’inci Başkan Vekili Mustafa Tuncel, İçişleri Bakanlığı’nca açığa alınan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın adını vererek, "Kendisi, beni, Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz’ı ve Ahmet Cevdet Yağ’ı ’imar partisi üyeleri’ diye tanıtmıştı. Bu beyanlar nedeniyle dolaylı veya dolaysız hedef tahtası olduk" dedi. Tuncel, daha önce de kendisinin öldürülebileceğini açıkladığını, bu nedenle belediyede geçmiş yıllarda olup bitenleri anlattığı 5 CD’yi ayrı ayrı yerlerde saklattığını da hatırlattı.

Haberin Devamı

28 Mart’tan bu yana her 2 ayda bir görevden uzaklaştırma kararı uzatılan Aytaç Durak ise, Yağ’ın uğradığı saldırı ile ilgili değerlendirmesinde, "Bu işin arkasında başka şeyler aranmalı. Katilin aileye yakın biri olarak özellikle seçilip, asıl tertipçilerin dikkatten kaçırılması düşünülmüş gibi bir görüntü var" diye konuştu.








Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!