Adana’da ‘türbanlı meclis üyesi’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Adana’da ‘türbanlı meclis üyesi’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2009 15:32

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, metropol Seyhan İlçe Belediye Meclisi toplantılarına türbanla katılan Ak Partili iki kadın üye ile ilgili soru önergesine verilen cevapta, ‘Kılık ve Kıyafet Yönetmeliğine aykırı olarak meclis toplantılarına katılan meclis üyesi olmadığı anlaşılmıştır” denilmesini şaşkınlıkla karşıladığını, sözkonusu kadın üyelerin toplantılara türbanla katılmayı sürdürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Seyhan Belediye Meclisi üyeleri Ak Partili Suna Demirci ve Sevim Tütüncü’nün belediye meclis toplantılarına türbanla katılmasının yasalara aykırı olduğunu savunan Hulusi Güvel, 24 Nisan’da İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Güvel, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’in 3’üncü maddesinde, mahalli idarelerin kamu kurum ve kuruluşları arasında sayıldığını vurgulayıp, aynı kanunun 5’inci maddesi 1’inci fıkrası (a) bendinde kadınların görev mahallinde başlarının daima açık olarak görev yapmalarının hükme bağlandığını hatırlatarak 3 soru yöneltti. Güvel, “İl ve ilçe belediye meclisi toplantılarına anılan kıyafet yönetmeliğine uymayan kıyafetle katıldığı belirlenen kaç belediye meclis üyesi olmuştur? İl ve ilçe belediye meclisi toplantılarına anılan yönetmeliğe uygun kıyafetle katılınması için bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Uyarıldığı halde belediye meclisi toplantılarına başı kapalı katılmakta ısrar eden belediye meclisi üyeleri için bakanlığınızca yapılan herhangi bir idari işlem mevcut mudur?” diye sordu.

CHP’li Güvel’in bu soru önergesine İçişleri Bakanlığı’ndan verilen yanıta, Adana Valiliği’nin yazısı eklendi. Yönetmeliğin 5. maddesine değinilmeyen Vali İlhan Atış imzalı yazıda, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 3’üncü maddesine aykırı olarak ilimiz dahilindeki mahalli idarelerde meclis toplantılarına katılan meclis üyesi olmadığı anlaşılmıştır” denildi.

Bu yanıt karşısında şaşırdığını söyleyen CHP Milletvekili Hulusi Güvel yazsılı açıklama yaptı. Kamusal alanda Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ne açıkça aykırı davranan Ak Partili meclis üyeleri konusunun mecliste tartışma konusu olduğu, tutanaklara geçtiği ve haklarında suç duyurusunda da bulunulduğunu belirten Güvel, “Buna karşın meclis oturum tutanaklarına bile bakılmadan, ‘türbanla toplantılara giren meclis üyesi yoktur’ denilmesi anlamsızdır” dedi. Güvel, türbanlı meclis üyelerinin yönetmeliğe aykırı davranışlarını ısrarla sürdürdüklerini söyledi.

AKP’li kadın üyelerin türbanla ilk meclis toplantısına katıldığı oturumda düzenlenen tutanakla ilgili olarak Ak Partili Başkan Azim Öztürk’ün bir işlem yapmadığı gerekçesiyle, CHP Meclis Grubu adına savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu.

Yönetmelik ne diyor?

MADDE 3- Bu Yönetmelikte geçen:
a)"Kurum ve Kuruluş" deyimi; genel ve katma bütçeli kurumlar, mahalli idareler, döner sermayeli kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların iştirak ve müesseseleri (.....) ifade eder.

MADDE 5-
a)Kadınlar;
(Değişik 3 Ocak 2002 tarih ve 24629 tarihli R.G.) Elbise, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü, sade; ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı; görev mahalinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış; tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kayafet kullanılır. Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (Sandalet) ayakkabı giyilmez.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!