Güncelleme Tarihi:
Konya Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Özdemir, yapımına 2006 yılında başlanan ve 19 ay sonra tamamlanarak Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılan Adalet Sarayının Şubat ayında hizmet vermeye başladığını söyledi.
64 bini kapalı toplam 85 bin metrekare alan üzerine kurulu Adalet Sarayının mevcut durumda Türkiye'nin en prestijli adliyesi olduğunu vurgulayan Özdemir, “5 yıldızlı otel kalitesinde hizmet veriyor. Adalet Sarayını, tuvaletlerinden, koridorlarına, duruşma salonlarından mahkeme başkanlarının odasına kadar her şeyi en ince detaylarına kadar planlayıp yaptırdık” dedi.
Selçuklu mimarisine ayrı bir hayranlık duyduğunu bu yüzden de Adalet Sarayında Selçuklu eserlerini model aldıklarını dile getiren Özer, şunları kaydetti:
“Bloklar halinde 3 kat olarak inşa edilen adliye, tamamen Selçuklu mimarisinden esinlenilerek yapıldı. Üzerinde kullanılan motifler bile Selçuklu dönemine ait. Ortasındaki havuzu, giriş kapıları, yapı tamamen Selçuklu... Adalet Sarayında 1200 civarında oda bulunuyor. Bu odaların henüz bir bölümü kullanılıyor. Çünkü biz Adalet Sarayını, 50 yıl sonrasını düşünerek inşa ettik. Konya Adalet Sarayında 1 başsavcılık, 42 savcı odası, 52 hakim odası, 2 müzayede salonu, 66 duruşma salonu, 200 kişilik konferans salonu, büyük bir kafeterya, VIP salonları, 400 kişilik yemekhane bulunuyor. Yemekhanede papyonlu garsonlar hizmet ediyor. Buralarda hizmet kalitesi üst seviyede. Adliyeye dokuz ayrı kapıdan giriliyor.”
Özer, kafeteryanın Adalet Sarayı içinde özel servis araçlarıyla, çay, kahve, poğaça hizmeti de sunduğunu belirtti.
RENK DEĞİŞTİREN TAŞLAR KULLANILDI
Başsavcı Fatih Özer, Konya Adalet Sarayında yağışlı ve güneşli havalarda renk değiştirebilen Ünye taşı, zeminlerde ise andezit taşının kullanıldığını, ayrıca avukatlar için 18 ayrı oda tahsis ettiklerini bildirdi.
Adalet Sarayında bir hakimin, vatandaş ya da hükümlüyle ortak kullanım alanları olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Eski binalarda bir hakim, müebbet hapis istemiyle yargıladığı bir sanıkla ortak kullanılan bir tuvalette yan yana gelebiliyordu. Burada bu durum söz konusu değil. Mahkemeleri blok halinde yaptık. Örneğin 1. Ağır Ceza Mahkemesinin başkanının, üyelerinin, kaleminin odası, müzakere odası hatta tuvaletleri bile aynı özel koridorda bulunuyor. Başkanın odasından duruşma salonuna açılan kapı var. Başkan, vatandaşlar ve sanık ayrı ayrı kapılardan duruşma salonuna giriyor. Sanık ile vatandaşların birbirini görmesi olanaksız. Duruşma salonunda katibin davaya ait düştüğü her not avukatların önündeki bilgisayar ekranından görülebiliyor. Avukatlar bu haliyle davayı daha kolay takip edebiliyor.”
Fatih Özer, Konya Adliyesinde Türkiye'de bir benzeri olmayan ölçüde güvenliğin bulunduğunu belirterek, “168 kamerayla koridorları izliyoruz. 43 günlük kayıt yapabilen bir sistemimiz var. Binanın her köşesini kameralar sayesinde kontrol altında tutabiliyoruz” dedi.